Дали онлајн ветеринарот е добра идеја? Како работи? Погледнете како професионалците и туторите се адаптираа за време на пандемијата

 Дали онлајн ветеринарот е добра идеја? Како работи? Погледнете како професионалците и туторите се адаптираа за време на пандемијата

Tracy Wilkins

Дали сте размислувале да закажете состанок со ветеринар онлајн? Иако се работи за релативно неодамнешна услуга, овој тип на услуга пристигна за да им го олесни животот на туторите. Големата разлика е во тоа што, со можноста за бесплатен онлајн ветеринар, многу е полесно да се расчистат сите сомнежи за однесувањето и грижата за животното без да мора да го напуштите вашиот дом.

Постојат две опции за услуга : ветеринарот бесплатно онлајн или платен. Во секој случај, целта е секогаш иста: да им се помогне на родителите на домашни миленици да се грижат за своите четириножни деца. Да се ​​знае како да се грижи за мачки или кучиња бара голема одговорност и услугата може да помогне во оваа мисија. За да разберете како функционираат онлајн ветеринарните консултации, Paws of the House слушнале од ветеринарите и туторите што мислат за овој тип на услуга. Еден од разговорите беше со ветеринарката Рубија Бурние, од Сао Паоло, која врши ваков вид услуга.

Ветеринар на Интернет: потребни се професионалци повторно да го откријат присуството за време на пандемијата

Во време на пандемија , многу професионалци требаше повторно да се измислат за да продолжат да ги извршуваат своите функции. Во ветеринарниот универзум ова не беше многу различно. За некои, ветеринарните консултации преку Интернет станаа алтернатива за работа што помогна да се заштити здравјето и на професионалците и на туторите. Во случајот со Рубија, која веќе еработејќи во виртуелна средина повеќе од една година, новата форма на професионални перформанси може да биде многу корисна за областа. „Пандемијата донесе многу предизвици и употребата на технолошки алатки во онлајн работата беше важна и треба да коегзистира со работата лице в лице во иднина“, нагласува таа.

Како и неколку други специјалисти, ветеринарот се обиде да прилагодете се на ова ново сценарио и сè успеа. „И покрај ограничувањето на здравствените проблеми и болничката итна помош, онлајн може да се користи во различни ситуации во рамките на професионалната етика.“

Како функционираат онлајн ветеринарните консултации?

Услугата на онлајн ветеринар е сè уште нова , толку многу луѓе имаат прашања за тоа како функционира услугата. „Како ветеринар и терапевт, мојот фокус е на емоционалните и менталните аспекти и односот помеѓу миленичето и семејството. Јас не препишувам лекови, но ги советувам клиентите што да прават, каде да одат и упати од доверливи колеги. Прием, доверба и одговорност! Не се откажувам од тоа“, објаснува Рубија.

Со други зборови, генерално, онлајн ветеринарот служи да ги води и води туторите во одредени ситуации, главно аспекти на однесувањето. Меѓутоа, кога станува збор за прашања поврзани со здравјето на животните, од суштинско значење е да се побара услуга лице в лице за да може да се изврши клиничката евалуација и идентификација.на симптомите. Само тогаш професионалецот може да го препише најдобриот третман со специфични лекови. Истото важи и за ризичните ситуации и можните хоспитализации.

Исто така види: Најубаво куче на светот: погледнете инфографик со 8 раси

Сепак, рутината на онлајн-ветеринарот е доста бурна со толку многу поврзаност. „Во мојата консултантска работа поминувам 16 часа дневно на располагање на моите клиенти. Достапен сум и не се откажувам да го следам секој случај. Барам видеа, цела историја на миленикот и давам домашна задача! Надзорот и евалуацијата на резултатите, покрај обезбедувањето богат визуелен материјал, па дури и ги истражувам цените на артиклите што ги предлагам“, известува тој.

Онлајн ветеринарни консултации мора да се практикуваат следејќи ги етичките принципи

Пандемијата и потребата за социјална изолација донесоа многу прашања до туторите и ветеринарите за тоа како да се продолжи со консултациите. Затоа, се појави потреба да се дефинираат некои правила за овој вид услуга. Според Федералниот совет за ветеринарна медицина и зоотехника, практиката на ветеринарна телемедицина за поставување дијагнози и препишување лекови е забранета. Сепак, ова не значи дека не е можно да се користи онлајн алатката за подобро да се разбере однесувањето на вашето домашно милениче или дури и да се подобри односот со него. Онлајн ветеринарните консултации служат исклучиво за основни упатства кои не вклучуваат дијагностицирање болести, препишување лековиниту некој став кој би можел да го прекрши Кодексот на професионалната етика.

А тутори, што мислите за можноста да се консултирате со ветеринар онлајн?

Дури и ако тоа е сè уште многу неодамнешен тренд, повеќето родители на домашни миленици се многу заинтересирани за онлајн ветеринарни состаноци. „Мислам дека тоа е услуга која може многу да помогне, особено на туторите кои прв патуваат и немаат искуство со мачки или кучиња“, вели учителот Герхард Бреда. Туторката Рафаела Алмеида потсетува дека, освен што е корисно, ова е и начин да се заштити здравјето на туторите и домашните миленици: „Верувам дека пандемијата помогна да се забрза и демистифицира овој вид на услуга. Со сите достапни алатки денес, можноста да се обезбеди помош од далечина ја олеснува секојдневната организација и избегнува патувања што можат да направат животното да се чувствува под стрес. Дополнително, избегнува изложување на туторите и миленичињата на секаков вид непотребна контаминација“.

Учителката Ана Хелоиса Коста, на пример, веќе неформално го користела овој тип на услуга: „Имам пријател кој е ветеринар со кого веќе контактирав неколку пати преку порака за да поставувам прашања за храна, однесување или дури и во основа да прашам: „дали треба да ја однесам на клиника за да ја прегледа ветеринар?“. Обично во овие размени на пораки испраќам фотографии или други материјали кои можат да бидат корисни за да му дадат поголема доследност на мојатапрашање. Јас сум тип на сопственик кој е малку вознемирен и сака да знае зошто сè им се случува на моите миленичиња и дека не е секогаш изводливо, па дури и неопходно, излегувањето од куќата со нив на комплетна консултација“.

Родителите на домашни миленици се обраќаат до онлајн ветеринарот за да одговорат на прашања за однесувањето

Сега кога веќе знаете малку повеќе за онлајн ветеринарната нега, дојде време да разберете кога овој тип на консултација може да биде корисен . „За мене би било корисно за прашања во однесувањето и прашања за храната, на пример. Веќе му се обратив на мојот пријател ветеринар кога требаше да преместувам станови и сакав да знам дали за мојата мачка ќе биде поголем стрес да остане во нечија куќа за време на преселбата или во безбедна средина во куќата каде што веќе беше навикната на тоа. , дури и кога овој потег е во тек. Исто така, прашав дали можам да ја загреам кесичката или поради тоа таа ги губи хранливите својства“, вели тој.

Во случајот на Герхард, аспектот на однесувањето е исто така главниот фактор. „Понекогаш мачките прават работи што е тешко да ги разбере дури и искусен сопственик. Тешко е да се знае дали некои однесувања се нормални или дали сигнализираат ситуација на стрес, што мора да се набљудува подлабоко. Мислам дека онлајн ветеринарните консултации можат да ги уверат туторите за некои однесувања на животните, покрај тоа што помагаат да се подобри животната срединаза домашните миленици и живеење со луѓето што живеат во куќата“.

Како може онлајн консултациите да помогнат во здравствени ситуации?

Иако здравствените работи бараат помош лице в лице, туторите можат да ја користат услугата за да проценат дали навистина е итен случај. „За здравствени проблеми за кои не е потребна дијагноза, туку насоки или прашање, исто така би било многу корисно. Еднаш ми падна ноктот на кучето и се сомневав дали треба да го однесам кај некој да го прегледа, дали ми треба завој или некоја посебна нега. Друг сомнеж што го имав е дали откако јадеше глупости на улица, треба да ја предвидам дозата на вермифуг. Или, ако таа мала бучава што ја правеше мојата мачка беше кивање или нешто друго“, вели Ана Хелоиса.

Кои се предностите од барањето ветеринар преку Интернет?

Најдобриот дел од барањето термини за ветеринарство на интернет е тоа што не мора да го напуштате вашиот дом и можете да ја добиете целата грижа и совет од удобноста на вашиот дом без да предизвикате непотребен стрес на вашето домашно милениче - особено во случај на домашни миленици, мачки, кои многу страдаат кога се отстранети од околината во која се навикнати.

Исто така види: Ладно куче: водич со главна грижа за кучињата во зима

Дополнително, како што не потсетува ветеринарот Рубија, уште една голема предност е можноста за пристап до добар професионалец од каде било во светот. „Уште подобро да се помириме солично - во мојот случај, кој живее во Сао Паоло. За мене, кој ја создадов првата мобилна ветеринарна единица во земјата во 1999 година, „EM CASA“ е дел од работата како терапевт. На интернет, се воспоставува иста интимност со клиентите. Консултациите преку Интернет одземаат многу време, консултацијата лице в лице е брза поради ограничувањата за контакт. Едното вежбање го комплетира другото и резултатот е одличен!“.

За туторката Рафаела, пак, ова е и начин да заштедите време на едноставни консултации: „Мислам дека можноста да не се губи време патувајќи е голема предност на секоја онлајн услуга. Живеејќи во град како Рио де Жанеиро, шансата за губење повеќе време во сообраќајот отколку во ветеринарната нега е огромна, на крајот тоа е губење време“.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.