Кучешка циста: видете какви видови и како да се третираат секој случај

 Кучешка циста: видете какви видови и како да се третираат секој случај

Tracy Wilkins

Цистите кај кучињата не се секогаш причина за загриженост, некои се појавуваат како ефект на вакцина за кучиња, на пример. Оваа мала кеса е формирана од течни материи и е предизвикана од некои несоодветни перформанси на телото. Најчестите се поврзани со процесите на кожата. Покрај вакцините, некои цисти кај кучињата може да бидат резултат на хематом, кој е едноставен за лекување. Во секој случај, идеално е секогаш да се побара ветеринарна помош за да се идентификува типот на грутка кај миленичето и како да се третира. Без третман на циста, кучето може да страда од посериозни, па дури и малигни состојби. Одвојуваме неколку информации за најчестите цисти, како и за причините и како вообичаено се третира секоја од нив.

Лојната циста кај кучињата е грутка со лош мирис

Кучињата имаат лојна жлезда која произведува себум за да ја контролира мрсноста на кожата. Проблемот е кога активноста на жлездите има поголемо производство од нормалното. Ова предизвикува неколку проблеми, како лош мирис и маснотија. Понатаму, овие жлезди може да бидат опструирани и да генерираат лојни цисти кај кучињата, кои се бенигни грутки со тврда конзистентност и до 6 cm во дијаметар. Очигледно, оваа големина е загрижувачка и тенденцијата е таа само да се зголемува.

Третманот на лојните цисти кај кучињата е хируршки, со користење на масти пред и по процедурата. Превенцијата се врши со користењешампони за кучиња погодни за типот на крзно кои помагаат да се контролира мрсноста.

Апокрина циста: кучињата може да имаат една или повеќе грутки околу телото

Потеклото на апокрината циста кај кучињата не се разликува многу од лојната циста. Апокрините жлезди имаат и функција да лачат масни материи од кожата и кога има премногу производство, тие се попречуваат и формираат цисти. Тие се карактеризираат како бенигни, крути, поткожни маси и кучето може да има само еден или неколку од овие нодули расфрлани низ телото. Сепак, тие не се големи како лојната циста и имаат жолтеникав или црвеникав течен изглед, без многу ризик. Во случај на „кучешка апокрина циста“, третманот е прилично едноставен. Вообичаено, сама се крши, без да напредува кон нешто посериозно. Сепак, по раскинувањето, се препорачува шрафирањето да се исчисти со вода и солен раствор додека не зарасне правилно. Оваа грижа избегнува можна инфекција.

Полицистичната бубрежна болест кај кучињата се карактеризира со присуство на цисти во органот

Полицистичната бубрежна болест кај мачките е многу почеста, особено кај Персијците, но кучињата исто така страдаат од ова генетска и наследна болест, која се карактеризира со формирање на бубрежни цисти. Се повторува кај некои раси, како што е Бул-териер. Затоа, превенцијата се прави со избегнување на репродукција на нови примероци, покрај генетското проучување на кученцата.предиспонирани за ублажување на симптомите во текот на животот. За жал, тоа е прогресивна состојба која влијае на животниот век на животното и бара специфична исхрана. Најчести симптоми се: апатија, болка, повраќање, анорексија, па дури и тремор.

Куче со окуларна дермоидна циста има потреба од операција

Дермоидната циста влијае на кучешки очи, кои произлегуваат од очниот капак и се развиваат над рожницата. Причината за тоа е вродена, но не и наследна. Тоа е сериозно и може да влијае на видот на кучето, но за среќа тоа е многу ретка состојба да се случи. Првите знаци веќе може да се појават кај кученцето, кое има симптоми на кератитис и чиреви. Дијагнозата се поставува со офталмолошки прегледи, а третманот е хируршки. Најчесто ги погодува расите дакел, германски овчар, далматинец и пиншер.

Медуларната арахноидална циста кај кучињата влијае на движењата на шепите

Оваа циста ги погодува кучињата и луѓето (но не е зооноза). Стигнува до 'рбетниот мозок и предизвикува невролошки проблеми. На почетокот симптомите се тивки, но како што напредува кучето почнува да страда од главоболка, гадење, напади, деменција, проблеми со моторната координација и парализа. Потеклото на арахноидната циста е вродено поради слабиот развој на менингите. Третманот е хируршки.

Инјекциите за контрола на раѓање може да предизвикаат цисти на јајниците кај женските кучиња

Цистите кај женските кучињајајниците е многу честа појава кај жените. Но, тие се повторуваат и кај женските кучиња, особено кај оние кои не се кастрирани. Употребата на контрацептивни средства за женски кучиња со инјектирање е главен фактор за појавата на овие цисти, кои може или не мора да бидат хормонални. Тие се течни и желатинозни, со дијаметар од најмалку 0,2 cm (може да достигне 4,0 cm). Куче со цисти на јајниците страда од болка, гадење, апатија и недостаток на апетит. Зголемувањето на абдоменот е исто така честа појава. Третманот може да биде хируршки, со отстранување на матката и јајниците или хормонски. Кастрацијата на кучињата е најдобрата форма на превенција.

Исто така види: Зошто кучињата мирисаат на интимните делови на луѓето?

Синдромот на интердигитална циста е почест кај кучињата кои страдаат од дебелина кај кучињата

Интердигиталната циста е грутка која се појавува помеѓу перничињата на шепите и е формирана од црвеникава маса, воспалена и предизвикува многу болка. Обично, тоа е симптом на други кожни болести, како што е атопичен дерматитис кај кучињата. Тоа предизвикува потешкотии во движењето и животното може да има прекумерно лижење на местото. Тоа влијае на расите како што се лабрадор и боксер, но секој дебел мажјак може да го добие. Дијагнозата на интердигитална циста кај кучињата е клиничка и професионалецот може да побара биопсија. Антибиотик, антиинфламаторни, масти и аналгетици се дел од третманот, во кој кучето мора да носи елизабетанска јака за да избегне контакт. Дренажа и операција седруги форми на терапија.

Исто така види: Ши цу како деца? Погледнете неколку забавни факти за разиграната страна на расата на мали кучиња

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.