Лесна храна за мачки: кога се препорачува храна?

 Лесна храна за мачки: кога се препорачува храна?

Tracy Wilkins

Исхраната на мачката е еден од основните делови за здравјето на мачката. Храната е одговорна за негување, давање енергија во вистинска мерка и спречување на многу болести. Она што не го знае секој учител е дека им треба посебно внимание со тежината на мачињата за да се избегне дебелината, главно затоа што тие не се активни како кучињата, на пример. Алтернатива за одржување на идеалната тежина на мачките е лесната храна за мачки - храната не треба да се меша со храна за дебели мачки, бидејќи нема функција за слабеење. Лесната храна за мачки има хранливи материи во вистинска мерка, а исто така е индицирана за животни со склоност кон прекумерна тежина.

Разберете ги разликите помеѓу лесната храна за мачки и традиционалната храна

Како и традиционалната храна, лесната храна за мачки исто така ги има сите хранливи материи потребни за одржување на телото на мачката силен и здрав: јаглехидрати, протеини, масти и други додатоци. Која е разликата сепак? „Лесната храна за мачки има помала содржина на маснотии, со помала количина на калории отколку што би имала истата количина на нормална храна“, објаснува Наталија Бредер, ветеринар специјализирана за исхрана на животните. Покрај тоа, во некои случаи лесната храна може да содржи повеќе влакна во својот состав, но тоа многу варира од бренд до бренд.

Лесна храна: мачките кои имаат идеална тежина се најмногукорисници

Според Наталија, лесна храна се препорачува за мачки со идеална тежина или за оние кои имаат тенденција да бидат со прекумерна тежина, но не и за навистина дебели мачки. Со тоа што има ниско ниво на маснотии во својот состав, ова е тип на храна што помага да се контролира количината на внесени калории и, според тоа, помага во одржување на здрава тежина. „На почетокот, секоја мачка може да користи лесна храна, се додека нема патологија (болест) која бара специфичен тип на храна, како што е случајот со бубрежните мачки. Во тој случај не би можеле да ја јадат лесната храна“, советува ветеринарот.

Храната за дебели мачки и лесната храна не се иста нешто

За оние кои бараат храна за дебели мачки, лесната храна не е идеална, бидејќи помага само да се одржи идеалната тежина и не мора да му помогне на дебелото животно да изгуби тежина. Затоа, како што објаснува ветеринарот, најдобрата храна за дебели мачки е онаа специфична за дебелината на мачките, која е формулирана со уште помала содржина на јаглени хидрати од лесната, а има и помалку масти и повеќе влакна во својот состав. Во случај на дебело маче, важно е тој да подлежи на медицинска евалуација пред да ја промени исхраната.

6 совети како да се воведе лесна храна за мачки во исхраната на животното

Секој знае какомачките имаат многу строг и напорен вкус, а тоа често може да го отежне процесот на префрлување од една храна во друга. Ветеринарот Наталија даде неколку совети како да се направи оваа замена на најдобар начин:

• Чувајте ја истата марка како и традиционалната добиточна храна;

Исто така види: Предности и недостатоци на весникот за кучиња

• Најпрво дајте зрнеста храна за да го видите прифаќањето на мачето;

• Започнете ја размената непречено, полека и прогресивно;

• Првиот ден се препорачува да се измеша 10% од новата храна со 90% од старата храна и така натаму. Секој ден, ние зголемуваме 10% од новата дажба и ја намалуваме истата 10% од старата дажба, до 10-тиот ден, кога мачката ќе јаде 100% од лесната исхрана;

Исто така види: Како да се елиминира бубачката што стои на шепата на кучето?

• Набљудувајте дали се прифаќа новата храна. Ако мачката не ја јаде храната, веднаш вратете се на старата;

• Запомнете: мачката не може да помине повеќе од 24 часа без храна, тоа води до сериозни здравствени проблеми.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.