Што значи кога мачка мавта со опашката?

 Што значи кога мачка мавта со опашката?

Tracy Wilkins

Дали знаете зошто мачките мавтаат со опашката? Опашката на мачката е многу љубопитен дел од телото на миленичето. Има неколку функции, а меѓу нив и комуникација. Опашката, како и ушите, држењето на телото и погледот, се механизми кои овозможуваат разбирање на емоциите на животното само со набљудување на говорот на телото на мачката. Кога ќе разбереме што значи кога мачката мавта со опашката, станува уште полесно да се знае најдоброто време за приближување до животното и кога е подобро да се задржи растојанието, што помага да се подобри односот помеѓу учителот и домашно милениче. Сакате да го знаете значењето на мачката што мавта со опашката? Погледнете ја статијата подолу!

Зошто мачките мавтаат со опашката?

Иако изгледа меко, опашката на мачката е всушност продолжување на 'рбетот. Ова значи дека овој регион од анатомијата на мачката има коски кои дури можат да претрпат скршеници предизвикани од несреќи при скокање од високи места, тепачки со мачки или дури и со допир на учителот. Овој ризик да ја оставите мачката со скршена опашка е една од причините зошто не е кул да се допира овој регион, што дури и го прави многу непријатно. Пред да разберете што значи кога мачката мавта со опашката, важно е да знаете кои се нејзините различни функции. Опашката помага да се одржи рамнотежата на телото на мачето и сепак помага во флексибилноста. Покрај тоа, опашката на мачката игра клучна улога во комуникацијата. Тој можебидете сигурни дека кога мачката мавта со опашката, таа всушност се обидува да каже нешто.

Кога мачката мавта со опашката со долги удари, тоа е знак на љубопитност

Мачката мавта со опашката може да има подолги или пократки движења. Долгите движења се оние кои се повеќе распоредени и лесни како пердув, како мачката да мава. Всушност, тоа што значи кога мачката така мавта со опашката е затоа што е љубопитна. Нешто околу него ја разбудило неговата љубопитност и тој е внимателен, многу ја набљудува околината пред да се приближи.

Мачка што мавта со опашката со кратки, брзи движења значи дека миленикот е возбуден

Кога мачката мавта со опашката со кратки, побрзи движења, тоа значи дека е вознемирена и возбудена поради нешто. Вообичаено, ова движење се прави кога учителот доаѓа дома, нуди грицки или отвора пакет со кесичка за мачки или дава нова играчка. Односно, многу возбудливи ситуации ги тераат мачките да мавтаат со опашката на овој начин.

Исто така види: Портокалова мачка: сè за мачките со оваа боја на палтото

Исто така види: Ветеринарен реики: Како оваа холистичка терапија може да им помогне на кучињата и мачките?

Зошто мачката мавта со опашката кога е опуштена?

Мачката што лежи и мавта со опашката е обично знак на релаксација. Веројатно само се одмара и нема за што да се грижи. Ја знаете ли таа наклонетост во мачката? Ова е вистинско време да му пријдете и да го галите. Но, зошто мачката мавта со опашката когадали си опуштен? Ова се случува затоа што, дури и во моментите на одмор, мачето внимава на сè околу него. Затоа, не грижете се бидејќи мачката што лежи и мавта со опашката всушност се релаксира, но останува подготвена да дејствува брзо доколку е потребно.

Мачка што лежи и мавта со опашката додека спие значи дека сонува

Дали некогаш сте забележале дека вашата мачка мавта со опашката додека спие? Движењето е слатко, но може да предизвика чудност, па дури и да го загрижи учителот, кој се плаши дека животното има проблем со спиењето. Но, всушност, причината зошто мачката мавта со опашката кога спие е прилично едноставна: таа сонува! Да, мачките сонуваат и мавтањето на опашката е индикативно кога тоа се случува. Не сите животни го покажуваат ваквото однесување кога сонуваат, но кога лежечка мачка ќе ја затресе опашката за време на дремката, многу веројатно е тоа да биде причината.

Кога мачката претерано мавта со опашката, подобро е да се држи растојание

Кога мачката непрекинато мавта со опашката, важно е да бидете внимателни, па дури и да одржувате одредено растојание. Ова прекумерно движење обично значи дека животното е многу вознемирено и вознемирено, како и нерасположено. Затоа, ако ја видите мачката како претерано мавта со опашката, оставете ја на мира и држете се настрана без да ја вознемирувате, но секогаш внимавајте на однесувањето на животното. Ако инсистирате, можете да земете амачка касне, па дури и да ве направи поголем стрес.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.