Дали можете да земете куче во јавен превоз?

 Дали можете да земете куче во јавен превоз?

Tracy Wilkins

Сомнежот што го имаат многу тутори е дали можете да земете куче во јавен превоз. Неколку пати треба да патуваме со миленикот некаде, но не е возможно патувањето да се направи пеш. Во овие случаи, неопходно е користење на јавен превоз или транспортни апликации. Но, на крајот на краиштата, дали може да се земе куче во колективниот автобус? А што е со апликациите за транспорт: дали можете да земете куче на uber? Patas da Casa објаснува како функционира законот и што е дозволено или не при транспорт на кучиња во јавните служби. Проверете!

Исто така види: Дрвени пелети за мачки: отстранете ги сите сомнежи за овој вид ѓубре за мачки

Можете ли да возите куче во јавниот автобус и метрото?

Подолго време, кучињата и мачките не беа дозволени во јавниот превоз. За среќа, во денешно време е сè повообичаено бразилските држави да го даваат ова право на малите животни. Во повеќето градови во Бразил, учителот може да земе куче во јавен превоз. Но, бидејќи секоја општина има специфични закони, важно е да проверите кој е во сила секогаш кога ќе посетите ново место. Врз основа на главните главни градови на земјата, учителот може да земе куче во колективниот автобус се додека следи некои правила. Покрај тоа, кучето можеме да го видиме и во метро и воз.

Сопственикот мора да следи некои правила за да може да земе куче во јавен превоз

Откако ќе дознае дека можете да одите куче во јавен превоз во вашиот град, важно е да се провериусловите. На крајот на краиштата, практиката е дозволена, но има правила што треба да се почитуваат. Секоја држава воспоставува регулатива за кучиња во метро, ​​автобуси и друг превоз. Во Рио де Жанеиро, на пример, можете да возите куче во колективниот автобус додека тежи до 25 килограми, додека во Сао Паоло максималната тежина мора да биде 10 килограми. Општо земено, општите правила за кучето да влезе во јавен превоз се:

  • Кучето мора да ја почитува максималната граница на тежина утврдена со законот на секој град
  • Животното мора да се транспортира во транспортна кутија изработена од отпорен материјал
  • Превозот на кучето не може да го попречува удобноста на другите патници
  • Животното мора да има ажурирана вакцинација (картичката за вакцинација може да се побара при качување)
  • Во некои градови, животното не може да се транспортира во време на шпиц (помеѓу 06:00 и 9:00 и помеѓу 17:00 и 19:00, обично), освен во случаи на хируршки процедури

Некои услови за носење куче во метро, ​​автобус или кој било јавен превоз може да варираат

Следејќи ги законите, можете без никаков проблем да возите куче во јавен превоз. Кога зборуваме за меѓуградски, меѓудржавни и/или приватни претпријатија за автобуси (како што се патничките автобуси, на пример), обично се одржуваат истите закони, но може да се наведат други услови. Што се однесува до вредноста набилет, општо можете да земете куче во колективниот автобус без да плаќате дополнителни такси, доколку ги следите условите. Сепак, важно е да се види дали ова се однесува на вашиот град. Во некои случаи, потребно е да се плати билет за животното кога се патува со куче, ако тоа ќе заземе место - особено кога зборуваме за приватни компании. Овие услови обично важат и за кучињата во метрото, возовите и другиот јавен превоз.

Дали Uber прифаќа кучиња? Запознајте се со политиките за транспортни апликации

Денес, транспортните апликации, како што е Uber, се повеќе се користат за патување. И покрај тоа што е поскап, тој има и други предности како удобност и практичност, покрај тоа што е најдобар излез за оние кои имаат кучиња кои не одговараат на правилата за јавен превоз. Но, на крајот на краиштата, дали може да земете куче на Uber? Да! Uber прифаќа кучиња и мачки, но има и правила кои треба да се почитуваат.

Исто така види: Doguedebordeaux: знаете сè за расата на кучето

Најпрво, важно е да му кажете на возачот дека носите домашно милениче. Треба да му се јавите или да му пратите порака дали Uber прифаќа кучиња. Значи, зависи од возачот. Ако Uber земе куче, учителот исто така мора да го направи својот дел и да го пренесе животното во транспортна кутија за да избегне оштетување и нечистотија во автомобилот. Затоа, Uber зема куче, се додека возачот го прифати, а старателот ги почитува правилата. Има едентакса за чистење во случај автомобилот да биде оштетен.

Услугите за такси за кучиња се најдоброто решение за превоз на куче

Дури и знаејќи дека можете да земете куче во Uber, сосема е вообичаено возачите да не го прифаќаат возењето поради страв од оштетување на Колата. Извесен период имаше дури и услуга наречена Uber Pet (која беше специјално за транспорт на животни), но таа престана да постои. За среќа, во денешно време компаниите за такси за кучиња добиваат се повеќе простор во Бразил. Тие се специјализирани за транспорт на кучиња и мачки и, бидејќи не ви треба одобрение од возачот, полесно е да се прифати. Кучешкото такси е одлична опција кога имате многу вознемирено куче - кое веројатно би направило хаос - или да прави многу долги патувања - во кои животното може да се досадува и да го попречи јавниот превоз.

Услужните животни секогаш имаат загарантирано место во јавниот превоз

Кога станува збор за услужни животни, законот е поинаков. Службените кучиња се оние кои му помагаат на воспитувачот на некој начин, поради инвалидитет или болести - како кучето водич. Во овие случаи, животното не само што може, туку и мора да користи јавен превоз. Возачот не може да го негира присуството на куче водич и, ако го стори тоа, компанијата ќе плати казна, а на возачот може дури и да му биде суспендирана дозволата.

Истото важи и за транспортните апликации. Uber прифаќаслужбено куче на кое било патување и не може да го одбие нивното присуство на туторите на кои им треба. Во некои градови, постојат и закони за кучиња за емоционална поддршка, кои им помагаат на луѓето со психолошки нарушувања, како што се депресија и анксиозност. Во Рио де Жанеиро, на пример, кучињата за емоционална поддршка можат да ја посетуваат секоја колективна средина, како и кучиња водичи.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.