Лигава мачка: што би можело да биде?

 Лигава мачка: што би можело да биде?

Tracy Wilkins

Прекумерното лачење на плунка е вообичаено однесување за некои кучиња, но гледањето мачка како лигави може да биде чудно бидејќи не е многу вообичаено. Не секогаш гледањето на мачката како лиги покажува здравствен проблем на животните. Ова однесување на мачката може да биде особеност на вашето маче. Има крзнени кои имаат тенденција да се лигават кога се среќни и рикаат. Сепак, други загрижувачки фактори можат да ја остават мачката многу да се лигави.

За да ги разберете причините за однесувањето и што да правите кога мачката се лигави, Paws of the House ги собра сите информации за предметот. Само погледнете!

Лагање на мачка: што може да го предизвика ова однесување?

Постојат голем број на состојби поради кои мачката може многу да се лигави. Затоа, идеално е да се набљудува дали животното доживува друг тип на непријатност со прекумерна саливација. Подолу се дадени неколку причини поради кои мачката може прекумерно да се лигави:

Забни проблеми : болестите кои го вклучуваат оралното здравје на мачките, како што се гингивитис и шуплини, може да предизвикаат болка или непријатност во мачката устата , што доведува до зголемено производство на плунка и лигавење на мачката.

Исто така види: Леукемија кај кучињата: што е тоа, симптоми, дијагноза и третман

Возбуда : Анимацијата исто така може да направи мачката да се лиги проѕирно, што може да се должи на играта или кога таа копнее за храна. Обично не е причина за загриженост.

Гадење или чувство на гадење :болестите што го вклучуваат дигестивниот систем на мачката може да го остават да се лигави поради симптоми на гадење и болест. Ова може да биде поврзано со други манифестации како што се повраќање или губење на апетит.

Интоксикација и труење : одредени токсични супстанции може да предизвикаат прекумерна саливација. Растенијата што се токсични за мачките или хемикалиите за домаќинствата може да бидат проголтани од мачката и да ја остават да лиги. Затруената мачка исто така може да го покаже симптомот.

Системски болести : Некои медицински состојби, како што се проблеми со бубрезите, црниот дроб или невролошките проблеми, исто така, може да предизвикаат многу лиги на вашата мачка.

Лигање мачка: што да се прави веднаш?

Проверувањето на устата на животното е нешто што сопственикот треба да го направи веднаш. Внимателно проверете дали има предмети заглавени во забите или грлото на мачката што лига. Странските предмети може да предизвикаат иритација и прекумерна саливација. Важно е да не се администрираат лекови или домашни третмани без насоки од стручно лице. Некои производи наменети за луѓе може да ја направат мачката опиена и да ја влошат ситуацијата.

Исто така види: Персиска мачка: цена, личност, храна... знаете сè за расата

Од суштинско значење е да се набљудува дали мачката има други симптоми. Ако мачето има повраќање, дијареа, летаргија, недостаток на апетит или промени во однесувањето, учителот треба да биде свесен. Оваа информација може да биде корисна за да се идентификува причината за проблемот.

Земи ја мачкатаМногу лигање за ветеринарот е најдоброто решение

Бидејќи мачката што се лигави може да биде знак за неколку различни состојби, идеално е да се оди во ветеринарна клиника за да се идентификува проблемот - особено ако е поврзана прекумерната саливација со други симптоми и се јавува подолго време. Однесувањето на животното кај ветеринар е од суштинско значење за правилен преглед. Вашиот доверлив ветеринар ќе може да постави точна дијагноза врз основа на симптомите на вашата мачка, медицинската историја и клиничките испити.

Додека ја чекате ветеринарната нега, обезбедете мирна и удобна средина за животното. Погрижете се да има пристап до свежа вода и одржувајте го смирен.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.