Бубрежна инсуфициенција кај мачки: дали е индицирана евтаназија во која било фаза од болеста?

 Бубрежна инсуфициенција кај мачки: дали е индицирана евтаназија во која било фаза од болеста?

Tracy Wilkins

Бубрежната инсуфициенција кај мачките е многу опасна болест која, покрај тоа што ја остава мачката исклучително кревка, нема лек. Бубрезите на мачката постепено ја губат функцијата, барајќи третман до крајот на нивниот живот. Неизбежно, симптомите на краен стадиум на бубрежна инсуфициенција кај мачките стануваат сè поизнемоштени. Ова е местото каде што доаѓа едно од најтешките прашања што постојат: дали еутаназијата на животните може да биде индицирана во која било фаза од болеста? Paws of the House одговара на ова прашање и објаснува подетално како мачката е во последните моменти на бубрежна инсуфициенција и што вели ветеринарната медицина за евтаназијата.

Разберете што е тоа ренална инсуфициенција кај мачки

Ббрежната инсуфициенција кај мачките се јавува кога двата бубрези на животното се компромитирани и, следствено, ја губат целата продуктивност. Бубрезите се органи одговорни за филтрирање на крвта. Кога нефроните (бубрежните клетки) умираат и не можат да се заменат, страда целиот организам на животното. Бубрежната инсуфициенција кај мачките може да биде од акутен тип (тоа се случува наеднаш и бубрегот брзо престанува да работи) или хроничен тип (почнува постепено да се појавува и бубрегот полека ги губи своите функции). Тоа е неповратна болест, без можност за излекување. Сепак, постојат третмани кои ја подобруваат благосостојбата на животното и ја зголемувааточекуваниот животен век, како што е промена на исхраната со бубрежна храна за мачки, администрација на витамини, терапија со течности и, во понапредните случаи, хемодијализа.

Дали мачките со бубрежна инсуфициенција чувствуваат болка? Разберете што предизвикува болеста кај животното

Симптомите на бубрежна инсуфициенција кај мачките се тивки во почетната фаза и тоа е една од големите опасности на болеста. Бидејќи на знаците им треба време да се појават, многу тутори ја откриваат оваа состојба само кога таа е веќе во понапредна фаза. Затоа е толку важно да внимавате на одредени однесувања на домашни миленици. Некои од најчестите симптоми се: зголемен внес на вода, губење на апетит, уремичен здив (силен мирис на ацетон поради високата уреа), гадење, повраќање и летаргија. За жал, мачката со бубрежна инсуфициенција чувствува болка.

Исто така види: Колку години расте кучето? Откријте го!

Симптомите на крајната фаза на бубрежна инсуфициенција кај мачките се поизнемоштени

Третманот на бубрежна инсуфициенција кај мачките многу помага во контролирањето на болеста. Очекуваниот животен век на бубрежната мачка зависи од многу фактори, како што е одговорот на животното на третманот, колку е старо и кога е откриена болеста (доцните дијагнози го отежнуваат подобрувањето). Како што поминува времето, дури и со третман, оваа состојба може да се влоши. Симптомите на краен стадиум на бубрежна инсуфициенција кај мачките се во основа исти, но на позагрижувачки нивоа. болестамногу се зголемуваат и слабеењето станува сè поочигледно, предизвикувајќи кај миленичето да има сериозни нутритивни дефицити, бидејќи јаде многу помалку. Понатаму, мачката со бубрежна инсуфициенција чувствува болка во поголем обем и нејзината апатична состојба се влошува.

Исто така види: Сè за коча билка: што е тоа, како функционира и придобивките од коча билка

Бубрежна инсуфициенција: дали еутаназијата може да биде индицирана во тешки случаи?

Во крајниот стадиум на бубрежна инсуфициенција, на мачето му е многу тешко да живее удобно. Покрај тоа, исто така е многу тешко за учителот да го види своето милениче во оваа ситуација. Токму во овој момент се поставува прашањето: дали еутаназијата може да биде индицирана во најтешките фази на болеста? Според Федералниот совет за ветеринарна медицина (ЦМВ), евтаназијата кај животните може да биде индицирана во ситуации кога не постои можност за излекување и кога е загрозен квалитетот на животот на животното. Ова се случува во ситуации кога болеста повеќе не се контролира со употреба на аналгетици, седативи и други видови на палијативни третмани. Затоа, во последните фази на бубрежна инсуфициенција кај мачките, евтаназијата може да биде индицирана доколку животното одговара на оваа дефиниција за ЦМВ.

Еутаназијата секогаш треба да биде последното можно решение за животното. Само ветеринарот може да укаже на постапката и старателот мора да одлучи дали да ја прифати или не оваа можност. Доколку сопственикот не сака да ја изврши процедурата, палијативната нега ќе останеонолку долго колку што е потребно. Воспитувачот треба многу внимателно да размисли пред да донесе одлука и треба да ги разјасни сите сомнежи што ги има. Тој исто така може да побара евалуација од друг ветеринар за да потврди дека евтаназијата е навистина индицирана. Процесот може да се спроведе само со овластување на старателот.

Како се изведува евтаназијата кај мачки?

Мачката не чувствува болка за време на евтаназијата. Прво, лекарот применува анестезија на мачката. Кога мачката е онесвестена, ветеринарот дава интравенска инјекција која дејствува брзо. Така, евтаназијата се завршува на сосема безболен начин. Специјалистот постојано го следи отчукувањата на срцето на мачката за да се осигура дека сè ќе му се случи што е можно помирно.

Што да се прави по евтаназијата?

Несомнено, одлучете се за евтаназија, не е лесно. Ова е деликатен избор кој бара многу размислување. Сепак, евтаназијата можеби е најдобриот избор за домашно милениче кое многу страда во животот. Дури и со тоа на ум, неизбежно е да се чувствувате лошо поради таа одлука. Затоа, по смртта на вашата мачка, не ги кријте своите чувства и не се потиснувајте за вашите избори. Ја следевте борбата против откажување на бубрезите кај мачките (или која било друга болест што го однесе миленикот во завршна фаза) и знаете дека сте направиле се за да го видите добро. Тагувањето за загубата на домашно милениче е болно, но обидете се да размислите за тоапозитивни моменти кои живееле заедно. Исто така, обидете се да разговарате за вашето маче со луѓето што ги сакате, бидејќи вентилацијата е одличен начин да се ослободите од сета тежина и тага од загубата.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.