Доминантно куче: бихејвиористичкиот ветеринар дава совети како да се олесни однесувањето

 Доминантно куче: бихејвиористичкиот ветеринар дава совети како да се олесни однесувањето

Tracy Wilkins

Содржина

За да разберете и едуцирате доминантно куче, треба да знаете како функционира глутницата. Концептот на чопор се однесува на социјална група на ловечки кучиња која била организирана по хиерархии. Се шпекулира дека ловечките кучиња потекнуваат од исчезнатиот евроазиски волк, вид кој преживеал ловејќи и чувајќи ги за да ги заштити своите ближни. Дури и со припитомување, кучињата го наследиле ова однесување и сè уште го репродуцираат дома со семејството, како доминантни или покорни. Односно, за вашето кученце кое живее внатре, семејството е како глутница. Кој најдобро објаснува како функционира ова кучешко однесување е ветеринарката и бихејвиористичката Рената Блумфилд, која даде совети како да се справите со доминантното куче. Проверете!

Обучувањето на доминантното куче ќе го подобри неговиот однос со светот

Без разлика дали е тоа питомо куче или кое се смета за доминантно, тренирањето го подобрува соживотот на животното со општеството. Рената Блумфилд истакнува дека некои доминантни кучиња имаат заштитен инстинкт и дека сопственикот треба да биде сигурен за да го научи дека ја нема оваа должност: „Потребно е да се знае како да се справи и да му покажеме дека не му треба да се заштити, покрај избегнувањето на предизвикувачите кои доведуваат до животното на ова однесување. Ако човекот не знае како да се справи со тоа и кучето стане агресивно, најдобриот начин е поддршката од бихејвиорист за животни да помогне.“

Бихејвиористотповторува дека кучињата имаат интуиција да преземат водство во различни ситуации, но дека тоа е дел од нивното природно однесување. Проблемот е кога животното екстраполира и овој став станува агресивен. „Многумина го преземаат водството на здрав начин, како во ParCão. Кога ќе престане да биде здраво, добро е да се побара специјалист“, вели тој.

За да се разбере личноста на доминантното куче, неопходно е да се вратиме на потеклото на припитомувањето на кучињата. Ветеринарот вели дека првите раси на кучиња се создадени за да помогнат во барањата на човекот: „Секоја раса беше развиена и генетски избрана за да преземе ситуации според потребите на луѓето. Чуварите раси се секогаш напред за да се грижат за територијата, без разлика дали се за лично чување или за стадо - како граничниот коли.“

Исто така види: Дали мачките чувствуваат енергија од луѓето? Откријте неколку мистични приказни за мачките

Глутница кучиња: кои се карактеристиките на доминантното и покорно куче?>Но, како да се знае дали кучето е доминантно или покорно? Само набљудувајте го неговото однесување: заштитното држење и авторитетот над другите кучиња се силни показатели дека тој сака да доминира и да ги брани своите ближни - во овој случај, туторот и неговото семејство. Друг показател е кучето кое станува агресивно кога му се дава команда, бидејќи тоа покажува дека не прифаќа да биде соочен. Знаците на покорно куче, од друга страна, се повлекуваат пред други домашни миленици или непознати луѓе, покрај тоа што не се натпреварувачки за време нашеги. Миленичето е исто така поприврзано и послушно на командите. Видете подолу 8 совети од Рената Блумфилд за справување со доминантно куче.

1) Позитивната обука е најпрепорачлива за доминантните кучиња

Обучувањето на кучиња со позитивно засилување е најпрепорачливо навреме да се справите со подоминантно куче. Техниката им служи на сите фази од животот на животното и се состои од поврзување на команди и правила кои кучето треба да ги следи со добри работи. „Позитивното засилување се прави цел живот, без разлика дали се работи за доминантни или страшни кучиња, мора да го научите на вистински начин преку овој метод. Секогаш користете го, бидејќи го споредувам учењето на кучето со она на детето во училиште. Ако заборават се на одмор, замислете кучиња. Затоа треба да се тренира во текот на неделата“, објаснува Рената.

2) Социјализацијата помага да се справи со доминантно и територијалистичко куче

Социјализацијата на кучето го подготвува да се справи со различни ситуации со кои ќе се сретне во текот на животот. Затоа, неопходно е кучето да се навикне на звуци, деца, непознати луѓе и други животни уште од рана возраст. „Социјализацијата е најважна за сите кучиња. Но, некои раси се предиспонирани за вакво однесување: териерите се територијални, а исто така и кучињата чувари. Но, дури и куче кое ги нема овие карактеристики ќе има потреба од социјализација, бидејќи ништо не го гарантира тоа на долг роктермин тој нема да го развие ваквото однесување на чување територија. Ова варира од поединец до поединец.“

3) Зачестеноста на обуката е фундаментална за да се одземе доминацијата на кучето

Надминувањето на доминацијата на кученце или возрасно куче не е невозможно, но сопственикот мора да ги користи правилните техники. Покрај социјализацијата, користете и злоупотребувајте вежби и игри со команди: научете го кучето да седи, да остане, да шепа, меѓу другото. Сето ова ќе го натера миленичето да разбере дека луѓето очекуваат став од него поврзан со команда или гест. Ветеринарот посочува дека дури и туторот треба да ги репродуцира вежбите дома за да биде поуспешен: „Многу луѓе не го прават тоа и кучето ги поврзува командите со професионалецот. Тогаш кучето не го следи семејството, бидејќи секој некој има говор на телото и тон на гласот. вели. Колку повеќе тренираш, толку подобро. Работата се завршува веднаш штом кучето ќе пристигне дома, без разлика дали е кученце, младо, возрасно или постаро.“

4) Не употребувајте казна за да поправите доминантно куче

Кучињата имаат неколку навики кои се дел од нивното однесување и му се допаѓаат или верува дека тоа е најдоброто нешто што може да се направи во тој момент. Агресивно куче , на пример, имаше поттик да постапи така. И покрај тоа, никогаш не користете агресија за да го поправите. „Секогаш избегнувајте казнување. Ако кучето прави активност што семејството не ја сака, неопходно е да сенатерај го да застане и да дојде кај тебе. Ако мисли дека ќе биде казнет со викање или агресија, ќе размисли двапати пред да престане со нешто што сака да прави“, објаснува бихевиористот. Исто така не заборавајте секогаш да го наградувате доброто однесување кога животното се покорува.

5) Доминантните кучиња имаат силен заштитен инстинкт

Некои раси на кучиња наследиле чуварски или ловечки инстинкт за заштита на глутницата. Тоа е групирање на кучиња. Но, во оваа случајот, глутницата се поединците кои го делат домот со домашното милениче. Како и во социјалната група на кучиња, тие имаат идеја за тоа кој треба да ги штити или води нивните другари. Рената Блумфилд објаснува: „Во глутницата, човекот е подобар во лов, друг чува и има еден што ја штити територијата.“

Ова покажува зошто некои кучиња изгледаат како да „ја водат куќата“. Тие веруваат дека сите се беспомошни и дека треба да преземат одговорност. Но, сите тоа е целта на заштитното куче. „Последното нешто што го прават е да се борат, можат да ржат, но тешко дека има повреда, бидејќи кога некој ќе се разболи или повреди, тоа го успорува глутницата и тие се ранливи“, вели Рената. Односно, глутница кучиња никогаш нема да се тепаат меѓу себе.

Исто така види: Премин на кучиња: сè што треба да знаете за тоа

6) Возрасно куче со доминантно однесување треба да се тренира

Во случај на возрасно куче, Рената препорачува да се искористат предностите на доминантното однесување на животното и да се претвори во послушностсо основни команди. „Ако имате возрасно доминантно куче дома, обуката е да го водите да ја заврши работата за која е генетски избран да ја работи на најздрав можен начин. Ако е куче чувар, од суштинско значење е да го научите дека мора да ги научи основните команди, како што се седнете, долу и останете. Но, идеално, секое куче треба да знае како да го прави тоа за да не ги изложува другите луѓе во ризик“, објаснува тој.

7) Проучете ги расите и однесувањето на кучињата пред да присвоите

Рената Блумфилд истакнува дека секогаш е добро да се процени расата и да се усогласи нејзината потреба со животинскиот инстинкт. Ако сакате кучето да си игра со деца и да се шета наоколу без преголем стрес, кучето чувар можеби не е најдобрата опција: „Контрола на оваа раса е потешко отколку животно придружник, како што е Чивава. Ротвајлер не може да биде за друштво, тој не е погоден за тоа“. Некои доминантни раси носат повеќе заштитни инстинкти од другите. Како што е случајот со чау чау и германски овчар.

Кученце од која било раса веќе може да демонстрира доминантно однесување уште од рана возраст: „За жал, постојат предрасуди кон кучињата чувари со други домашни миленици, луѓе и деца. При изборот на кученце, веруваме дека оној што е под друго кученце е покорен. Оној што го соборил е посигурен во себе, а другиот развива агресија од страв“, детализира тој.

8) Пак:на секое куче му треба добар водач

„Кучињата не сакаат да доминираат никого. Всушност, тие го преземаат водството како што се развива ситуацијата“, појаснува Рената. Затоа е важно туторот да заземе лидерска позиција уште од рана возраст. Кучето треба да разбере дека сопственикот е тој што ќе одреди што треба или што не треба да прави. Правилното управување со однесувањето, без разлика дали е правилно или погрешно, ќе покаже дека животното не го контролира прошетката или куќата. Но, не заборавајте: потребна е љубов, трпение, употреба на правилни техники и награди за животното да ја разбере својата позиција во семејниот „пакет“.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.