Откријте го вистинското време да го одделите леглото на кученцето од мајката и како да го направите овој момент помалку болен

 Откријте го вистинското време да го одделите леглото на кученцето од мајката и како да го направите овој момент помалку болен

Tracy Wilkins

Предвремено одвојување на ѓубрето за кученцето од мајката може да биде многу штетно за физичките и психолошките аспекти на кученцата. Оваа рана разделба може да го наведе кученцето да развие емоционална нерамнотежа и дефицит на раст. Усвојувањето или купувањето куче може да биде извор на голема вознемиреност, но почитувањето на периодот на доење за кученцата е исто така од суштинско значење. За да дознае повеќе за односот на кучето со кученцата во овој важен период од животот на животното, Patas da Casa собра неколку информации на оваа тема. Проверете!

Која е важноста на доењето кученца?

Исхраната е една од најважните работи за кученцето. Мајчиното млеко има нутритивен состав кој е неопходен за развој и созревање на кученцето. Освен сите хранливи материи потребни за добар раст, кучкото млеко има и колострум, супстанца која го штити ѓубрето на кученцето во првите денови од животот, избегнувајќи инфекции. Покрај тоа, доењето кученца придонесува за ензими, хормони и заштита на животните.

Исто така види: Карамел куче: запознајте ги главните раси со оваа боја на палтото

Друга важна точка во односот помеѓу кучето и кученцата во првите денови од животот е социјализацијата. Спротивно на популарното верување, образованието на кученцата не започнува со човечкото семејство. Социјализацијата на кучињата е многу важна.значајно за нивниот развој и започнува веќе во периодот на соживот со мајката, која го учи своето потомство да комуницира со своите врсници. Ако тоа не се случи, кучињата имаат тенденција да имаат проблеми со однесувањето, несигурности и реактивност со другите кучиња. Затоа, почитувањето на мајчинскиот период на кучката со кученца е толку неопходно, мајката ги учи на основна комуникација помеѓу кучињата и како да коегзистираат со суштества од други видови.

Кога треба да го одделиме леглото на кученцата од нивната мајка?

Постои време кое е суштинско и друго што може да се смета за идеално за одвојување на кученцата од нивната мајка. Одвикнувањето на кученцето се случува за 6 недели и тоа е минималното време во кое кученцето мора да остане со кучката. Сепак, одвикнувањето може да трае до 8 недели од животот и овој пат мора да се почитува. Колку повеќе кученца поминуваат со својата мајка, толку подобро ќе биде за нив. Поради ова, идеалното време е приближно 3 месеци.

Дали на кучката ѝ недостигаат кученцата?

На кучката може да и недостигаат кученцата, особено кога и се одземени пред идеалното време. Кога мајката сè уште дои, нејзиното тело сè уште ќе произведува хормони за лактација. Затоа, ако кученцата се земе од мајката пред крајот на овој циклус, таа ќе може да покажеочај и плаче за тоа. Одвојувањето на леглото на кученцата обично е помалку трауматично за кучката од 80 дена по породувањето, кога производството на хормони веќе се олади.

Исто така види: Мачкини заби: сè што треба да знаете за оралното здравје на мачките

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.