Пенисот за мачки: сè за однесувањето и физиологијата на машкиот репродуктивен орган

 Пенисот за мачки: сè за однесувањето и физиологијата на машкиот репродуктивен орган

Tracy Wilkins

Пенисот на мачката е орган со неколку особености и исклучително љубопитни карактеристики, особено кога се споредува со други видови животни. Можеби изгледа невообичаено да сакате да дознаете повеќе за пенисот на мачката, но секој чувар на мачки треба да разбере повеќе за органот за да го дешифрира однесувањето на миленичето и да го следи неговото здравје. Да се ​​знае повеќе за карактеристиките на гениталниот орган на машката мачка ќе биде од суштинско значење за да се разбере како мачките се размножуваат, кастрација, идентификување на полот на животното и манифестации на болести во регионот. Paws of the House ви подготви целосна статија за подобро да разберете како е пенисот на мачката и сè што го вклучува органот, од физички до аспекти на однесувањето. Проверете го подолу!

Како изгледа пенисот на мачката?

Матчињата имаат тенденција да бидат многу воздржани животни и пенисот на мачката речиси никогаш не е изложен. Најчесто, гениталниот орган е скриен во кожичката (видлив и испакнат дел во основата на стомакот). Оваа реалност им отежнува на сопствениците да видат изложен пенис на мачка. Општо земено, мачката едноставно не го остава гениталниот орган вовлечен при чистење, бидејќи е поопуштена. И покрај тоа, некои болести во регионот на пенисот може да го натераат мачето да има потешкотии да го собере пенисот поради воспаление. Затоа, потребно е да се биде внимателен, бидејќи често наОткриениот пенис на мачката е знак за некоја болест.

Покрај тоа, возрасната машка мачка има мали трње на пенисот кои се нарекуваат спикули. Оваа карактеристика, иако невообичаена, не е присутна само кај мачките. Многу примати и други видови цицачи, исто така, имаат шпикули во регионот на пенисот. Особеноста се појавува само по сексуалната зрелост на животното. Наскоро, мачето нема да ги презентира трњето. Во научните кругови сè уште се расправа за функцијата на оваа карактеристика на пенисот на мачката. Поголемиот дел од заедницата истакнува дека трњето делува како начин за стимулирање на овулацијата кај женката.

Парење: мачките имаат многу карактеристична репродукција

Сега кога знаете дека пенисот на машкиот мачки има трње , сигурно се прашувате како се размножуваат мачките. Секој кој некогаш видел (или слушнал) две мачки како се дружат сигурно веќе претпоставил дека е тешко за мачките да се парат за да биде извор на задоволство. Поради трњето на пенисот, репродукцијата на мачки навистина не е многу пријатна за женките, кои чувствуваат болка за време на чинот. Покрај тоа, однесувањето на мажјаците за време на копулацијата е исто така често малку насилно. Женската мачка може да се обиде да избега од чинот, што предизвикува мажјакот да го гризне грбот на мачето за да обезбеди оплодување. Затоа, вообичаено е да се појави многу шум при репродукција намачки.

Дали стерилизацијата на машката мачка е навистина потребна?

Исто така наречена орхиектомија, многу е вообичаено кастрацијата на мачката да биде предмет на дебата меѓу туторите. Спротивно на она што многу луѓе мислат, операцијата не го попречува пенисот на мачката. Операцијата, всушност, се состои од отстранување на тестисите на мачката и се изведува на едноставен начин од страна на ветеринарот. Мачката се опоравува во рок од неколку дена по процедурата, без да претставува некаков проблем во нејзините физички активности.

Но, на крајот на краиштата, дали е навистина потребно стерилизирање на машка мачка? Придобивките од кастрацијата се разновидни, и за машките и за жените. Една од главните предности на операцијата е тоа што спречува протекување, го намалува ризикот од болести како што се FIV, FeLV, рак на тестисите и други компликации на репродуктивниот систем.

Дали кастрираните мачки означуваат територија?

Кастрацијата е одговорна за низа промени во однесувањето на животните, главно оние поврзани со сексуални прашања. Некастрираните мачки имаат тенденција да ја обележат својата територија со мочање, но дали ова однесување може да се случи по операцијата? Иако не е многу честа појава, можно е кастрираната мачка да означи територија со урина, мустаќи или нокти. Мачките се многу чувствителни на промените во околината и тоа може да ги натера да го изгребат мебелот или да мочаат на место поради стрес. Однесувањето наТериторијата за означување на мачката по кастрацијата може да ја испита професионалец.

Исто така види: Пинчер 1: откријте некои карактеристики на оваа мала раса куче

Кога да се кастрира машка мачка?

Најдобрата фаза за кастрирање мажјак мачка е секогаш повторлив сомнеж кај родителите на домашни миленици. Не постои консензус за вистинската возраст за кастрирање на мачки. Сепак, препораката е операцијата да се изврши по една година од животот кај машките мачки. Идеално, постапката треба да се одвива блиску до „пубертетот на мачките“. Колку побрзо машкиот мачор е стерилизиран, толку повеќе придобивки ќе има во текот на неговиот живот. Идеално е да разговарате со ветеринарот кој го придружува миленичето за да дознаете кое време е најдобро да се изврши кастрацијата.

Исто така види: Долгокоса дакел: знајте ја суштинската грижа за расата колбас

Дали стерилизираните машки мачки се парат?

Дали стерилизираните машки мачки се парат и по операцијата во некои ситуации. Во конкретни случаи, нивото на тестостерон кај животното останува високо по процедурата, што предизвикува желба да се размножува. Покрај тоа, околноста во која живее мачката исто така има големо влијание врз ова прашање. Ако вашиот син со четири нозе живее со женка во топлина, на пример, тој најверојатно ќе се пари со неа иако е стерилизиран. И покрај ова, оплодувањето на женското јајце нема да се случи, бидејќи кастрираната машка мачка не е способна да го произведе потребниот хормон за ова. Кастрацијата на мачката можеби не е гаранција дека мачката никогаш повеќе нема да се пари, но осигурува дека мачката што се парела состерилизирана машка мачка не забременува. Ако вашата мачка има пристап до улица, тоа ќе биде многу важно за да не се зголеми бројот на популацијата на мачки што нема дом да се нарече свој.

Машка мачка: какви здравствени компликации може да се појават во пенисот?

Постојат многу болести кои можат да го загрозат машкиот репродуктивен систем на мачки. Кај некои од нив, пенисот на мачката може да има различни реакции од вообичаените. Останува на учителот да биде свесен за областа и итно да го однесе крзненото животно кај ветеринарот во случај на каква било промена во регионот. Физички преглед, лабораториски тест, ултразвук и палпација се неопходни за точна дијагноза за усвојување на адекватен третман. Главните болести кои можат да го загрозат пенисот на мачката се:

 • Фимоза : овој проблем се јавува кога мачката не може да го стави пенисот надвор од кожичката. Иако причината во повеќето случаи е структурата на самата област, мачето може да добие фимоза поради други здравствени компликации. Идеално е да се земе мачката да се испита доколку се забележи прекумерно лижење.

 • Парафимоза : овој тип на здравствена компликација на пенисот на мачката се карактеризира поради неможноста да се повлече пенисот назад во кожичката по неговото извлекување. Во оваа состојба, пенисот е изложен, што не е нормално и може да предизвика другикомпликации.
 • Пријапизам : оваа болест се состои од постојана ерекција, дури и без никаква сексуална стимулација. Главниот знак на овој проблем е и изложениот пенис на мачката.
 • Воспаление на тестисите : оваа компликација се јавува главно поради траума, инфекции или прекумерна топлина и студ . Придружните карактеристики вклучуваат оток или воспаление во пределот на гениталиите.
 • Проблеми со простатата : Општо земено, здравствените компликации кои се јавуваат во простатата ги погодуваат мачките на сериозен начин. Иако органот се наоѓа во абдоминалниот регион на мачките, тој е дел од репродуктивниот систем.
 • Крипторхизам : оваа болест е многу честа кај машките мачки и е се карактеризира со неуспех на еден или два тестиси да се спуштат во скротумот. Општо земено, проблемот е поврзан со генетска предиспозиција и стерилизацијата се препорачува за да се спречи развојот на други компликации во репродуктивниот систем на мачките. камењата во бубрезите се многу чести проблеми кај видот. Пресметките можат да се спуштат до мочниот меур и уретрата и да донесат низа компликации. Често има потреба од хируршка интервенција за лекување на проблемот.
 • Како да се знае дали мачката е машко или женско?

  Веќе знаете дека пенисот на мачката речиси никогаш не е изложен и за тоасигурно размислувате: како да знаете дали мачката е машко или женско? За да го идентификувате полот на животното, само нежно подигнете ја опашката на миленичето за да ги визуелизирате анусот и структурите во регионот. За разлика од женката, машката мачка има поголем простор помеѓу анусот и гениталниот орган. Кај жените, ќе биде можно да се визуелизира вагината многу блиску до анусот (често формирајќи облик на процеп). Кај машката мачка просторот е поголем поради тестисите. Покрај пенисот на мачката, машкиот репродуктивен систем на мачки се состои од:

  • 2 тестиси;
  • 2 деференси;
  • простата;
  • 2 булбуретрални жлезди;
  • скротум;
  • препуце.

  Tracy Wilkins

  Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.