Мачка со луто лице? Мачка се смее? Дознајте дали можете да ги дешифрирате изразите на лицето на мачките

 Мачка со луто лице? Мачка се смее? Дознајте дали можете да ги дешифрирате изразите на лицето на мачките

Tracy Wilkins

Како да знаете дали мачката е среќна или тажна? Ова е прашање кое проникнува во главите на многу тутори, а на кое се чини дека на почетокот е невозможно да се одговори, но - зачудено! - не е. Мачките имаат мистериозен и резервиран воздух што е многу потешко да се протолкува од кучето, на пример. Сепак, можно е, да, да се разберат изразите на лицето на мачките - особено ако веќе многу добро го знаете однесувањето на мачката.

За да дојдете до овој заклучок, науката отиде подалеку и спроведе неколку студии за да се обиде да разбере што се случува во главата на нашите мустаќи и, главно, како да ги идентификуваме различните физиономии на овие животни. Љубопитни сте да дознаете повеќе за различните знаци на мачки и нивните изрази? Затоа, дојдете и нурнете во овој фасцинантен универзум со нас!

Среќна, тажна или исплашена мачка: зошто е важно да знаете како да ги толкувате сигналите на мачката?

Однесувањето на мачката буди многу љубопитност поради неколку причини. Кој никогаш не го фатил својот миленик како прави нешто необично или неочекувано, како трчање низ куќата од никаде? Но, заедно со однесувањето на животните, постои и она што го нарекуваме мачкински јазик, кој не е ништо повеќе од начинот на кој мачињата треба да се изразат и да комуницираат со светот околу нив. За ова, мачките користат најразличнитрикови за да покажат што чувствуваат и што сакаат. Движењето на опашките, увото, држењето на телото, вокализацијата... сето тоа влијае на пораката што сака да ја пренесе вашиот четириножен пријател.

И изразот на лицето, каде доаѓа во средината од сето ова? Едноставно е: исто како што движењето на телото може да укаже на низа ситуации, лицето на мачката е исто така многу значајно за подобро разбирање на нашите миленици. На некои луѓе им е тешко да ги толкуваат овие мачки знаци , но вистината е дека тоа помага - многу! - да ја подобрите комуникацијата со вашата мачка. Од моментот кога ќе можете да препознаете дали вашата мачка е насмеана, среќна, тажна или досадна, станува многу полесно да знаете како да се справите со него и воопшто со ситуацијата.

Знаци на мачката: видете што има науката откриено за изразите на лицето на мачките

Науката секогаш се обидува да открие разни мистерии, а однесувањето на мачките не било поинаку. Според истражувањето спроведено од Универзитетот во Гелф, Канада, мачките имаат изрази на лицето кои се менуваат многу суптилно, но некои луѓе, да, можат да ги дешифрираат. Студијата беше спроведена со повеќе од 6.300 волонтери од 85 земји, а методологијата што се користеше беше многу едноставна: секој од волонтерите мораше да гледа 20 кратки и неми видеа кои се фокусираа на крупен кадар на лицето намачки. Од оваа опсервација, луѓето треба да утврдат дали расположението на мачките во видеата е позитивно (со добар хумор) или негативно (лошо нарав). Како резултат на тоа, 13% од испитаниците се покажаа добро и успеаја да добијат 15 или повеќе одговори од вкупниот број.

За да се добие попрецизна претстава за тоа како беше искуството, гледаните видеа покажаа мачки во позитивни емоционални состојби или негативни. Во случај на позитивни, тоа биле ситуации во кои мачките се чувствувале среќни, како на пример откако биле галени или подарувани. Негативните ситуации, пак, покажаа животни со здравствени проблеми или заглавени од нешто. Бидејќи идејата беше да се прикаже однесувањето на мачките надвор од контекст, секое видео беше исечено и фокусирано главно на физиономијата на мачката - очи, муцка и уста.

Исто така види: „Тревата на мачката“: митови и вистини за мачката

Интересно е што во оваа иста студија беше можно да се Забележете дека жените имале подобри резултати од мажите во дешифрирањето на сигналите на мачките. Позитивно се истакнаа и професионалци со ветеринарно искуство. Друг момент што исто така беше анализиран е дека на младите им било полесно од постарите да ги толкуваат изразите на лицето на мачките. Севкупно, беше откриено дека навистина е можно да се научи како да се препознае дали мачката е среќна, тажна или под стрес - само погледнете подобро.

Исто така види: Мачка јаде песок: што значи тоа?

Подолу погледнете 8 изрази на лицето кои кажуваат многу заоднесувањето на мачките

1) Среќна мачка: како да се идентификувате?

Немојте да мислите дека ќе најдете мачка која се смее кога тој е среќен затоа што ова е многу тешко да се направи, иако не и невозможно. Затоа, нашиот совет за да знаете како да дешифрирате дали вашата мачка е среќна или не е да обрнете внимание на следните знаци на мачката: ако неговите очи се полузатворени кога сте наоколу, тоа е затоа што се чувствува многу добро во вашето друштво. Ако го галите, а тој ги затвори очите, тоа е доказ дека вашата мачка е супер среќна и навистина ве сака! Има и други знаци кои укажуваат на тоа во секојдневниот живот, како на пример кога мачката го шмрка носот на сопственикот, меси леб во скутот или пржи секогаш кога ќе го галите.

2) Налутената мачка е лесна за нега Препознајте

Ова е можеби еден од најдобро толкуваните знаци на мачки од страна на луѓето. Мачката со луто лице има многу специфични карактеристики: и ушите и мустаќите се целосно свртени наназад, што е начин да се заштитат овие региони во случај на каква било борба. Очите на мачката, исто така, имаат тенденција да се стеснуваат, зјапајќи во оној кој ќе биде нејзина „мета“. Покрај тоа, дивата мачка, исто така, има тенденција да ги покажува своите огради за да го заплаши непријателот, што е еден од најтипичните знаци кога мачката ќе нападне.

3) Исплашена мачка: очите велатсе

Грижата за исплашена или исплашена мачка е нешто што бара многу трпение. За да идентификувате таква мачка, само обрнете внимание на нејзиното лице: очите на мачката се широко отворени и зениците се целосно проширени, додека ушите се свртени наназад или надолу. Главата на мачката, исто така, може да биде спуштена, во покорна положба, а мустаќите ќе бидат повлечени или наежени. Страшната мачка, исто така, може да усвои поинаква поза и да тргне во напад, иако е исплашена. Во овој случај, лицето на мачката е повеќе како на лута мачка, а позицијата на напад што ја заземаат во основа е како самоодбрана.

4) Вознемирената мачка може да емитува неколку сигнали

Многу ситуации можат да ја направат мачката вознемирена, па затоа е важно да знаете како да препознаете кога тоа ќе се случи за да се обидете да го надминете проблемот и да го смирите. Еден од главните начини да откриете дали мачката е вознемирена е со набљудување на нејзиниот израз на лицето: очите на животното обично се отворени цело време, без да трепнат. Зениците исто така добиваат повеќе овална форма, делумно проширени. Ушите на мачката, од друга страна, се движат независно: додека едниот може да биде свртен напред, другиот може да биде свртен на страна. Тоа значи дека мачето е толку вознемирено што едвај може да ги контролира информациите што сака да ги добие. Мустаќите се исто такаподдржан или се движи напред, како животното да е на штрек.

5) Љубопитната мачка е во состојба на готовност

Матчињата се животни со ненаситна љубопитност, па затоа најдете една љубопитна мачка не е многу тешко. Обично кога животното е многу заинтересирано за нешто, неговиот израз на лицето кажува сè: очите се отворени, а зениците се собираат, додека ушите и мустаќите се проектирани целосно напред. Бидејќи мачката сака да го фати звукот на сè околу неа, таа е во чиста состојба на готовност и внимателно набљудува се што се случува. Ако нешто специфично му се привлече внимание, тој исто така може да зјапа во предметот.

6) Стресната мачка е знак за оддалечување

Многу луѓе може да помешаат лута мачка со мачка под стрес, но постои мала разлика помеѓу овие две ситуации. Во првиот случај, животното обично прифаќа напаѓачка поза, додека во второто сценарио, мачката е само нетрпелива и иритирана за нешто - но не мора да нападне некого поради тоа.

Промените во рутината обично се главната причина за ова, но може да биде и дека е под стрес затоа што не добил нешто што го сакал. За да знаете дали мачката е под стрес, набљудувајте дали шета низ куќата со проширени зеници, уши напред и мустаќи.исто така директно напред. Главата може да биде и спуштена, а обично се испуштаат некои звуци, како да мрмори. Ако тоа се случи, тоа е затоа што нешто му пречи на миленичето.

7) Опуштената мачка не се грижи за ништо

Ова е типичното држење на мачките во секојдневниот живот. Еден од знаците на мачката дека е во состојба на релаксација е кога очите му трепкаат нежно или се делумно затворени, како да одмара. Ушите се исто така опуштени и свртени на страна или напред, секогаш во исправена положба. Тие можат да се движат ако мачето слушне бучава низ куќата, но ако мачето е навистина опуштено, нема ни да се грижи за тоа и ќе продолжи да ужива во својот момент на мир. Мустаќите на мачката се исто така опуштени и малку оддалечени од образите, што може да симулира мала „насмевка“ на вашиот четириножен пријател.

8) Досадната мачка го има типичниот „бласе“ израз

Опуштена или досадна мачка? Дури е тешко да се разбере. Овие изрази се многу збунети бидејќи кога мачката е длабоко опуштена, може да изгледа и малку досадно. Сепак, највнимателните можат да забележат дека досадната мачка има израз на лицето на рамнодушност, како ништо да не предизвикува голем интерес или да му го привлекува вниманието. На овој начин, ушите секогаш се позиционирани вово иста насока (обично напред, без оглед на бучавата), мустаќите се опуштија, а очите се полузатворени во секое време.

СОВЕТ: За да ги слушате сигналите на мачката, набљудувајте го држењето на телото на мачката во врска со изразот на лицето

Не е секогаш можно да се одреди како се чувствува животното само со анализа на неговиот израз на лицето. Ова е она што се случува со вознемирена или под стрес мачка, на пример. Кога анксиозноста и стресот доминираат кај мачето, однесувањето на мачката зборува многу погласно од нејзината физиономија. Компулсивните ставови стануваат сè почести и животното може да покаже неколку други „симптоми“ како што се недостаток на апетит, прекумерна поспаност, обележување на територија или дури и агресија.

Покрај тоа, важно е да се анализира и држењето на телото на мачката, без оглед на ситуацијата. Се разбира, изразот на лицето многу помага да се разберат знаците на мачките, но не заборавајте да ги набљудувате и другите однесувања на вашиот мал пријател за да се обидете подобро да го разберете.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.