Кучешка лајшманиоза: 6 прашања и одговори за зооноза

 Кучешка лајшманиоза: 6 прашања и одговори за зооноза

Tracy Wilkins

Иако е добро познато, кучешката лајшманиоза носи многу прашања до родителите на домашни миленици. Се смета за сериозна болест, лајшманиозата кај кучињата влијае на имунитетот на животното, слабеејќи го целото негово тело. Затоа, кај кучешката лајшманиоза, симптомите може да бидат што е можно поразновидни. Но, на крајот на краиштата, како настанува преносот на лајшманиозата? Дали кучето може да подлежи на некаков третман? Може ли да се спречи кучешка лајшманиоза? Patas da Casa одговори на 6 прашања за оваа страшна болест за да ги расчисти сите сомнежи што можеби ги имате. Проверете!

Исто така види: Мачкино око: како гледаат мачките, најчести очни болести, нега и многу повеќе

1) Што е кучешка лајшманиоза?

Кучешката лајшманиоза е многу добро позната болест, но не секој знае што всушност е. Впрочем, што е лајшманиоза кај кучињата? Станува збор за болест предизвикана од протозоата Лајшманија која со навлегувањето во телото на животното ги напаѓа одбрамбените клетки на телото, со што го загрозува имунолошкиот систем на миленикот. Кога тоа ќе се случи, различни делови од телото се компромитирани и ослабени. Покрај тоа, бидејќи животинската лајшманиоза го ослабува имунитетот, кучето е поподложно на развој на други болести. Разбирајќи што е лајшманиоза кај кучињата, можеме да разбереме зошто болеста се смета за толку сериозна.

2) Како се пренесува кучешката висцерална лајшманиоза?

Знаејќи што е кучешка лајшманиоза, се поставува друго прашање: како се пренесува? лајшманиозаКучешкиот висцерален, спротивно на она што многумина го мислат, не е заразен. Нејзиното пренесување се случува преку каснувањето на женскиот сламен комарец. Кога каснува куче заразено со кучешка лајшманиоза, таа го заразува паразитот. Со каснување на друго куче ќе му ја пренесете болеста. Кучешката лајшманиоза е зооноза, односно ги погодува и луѓето. Меѓутоа, кучето не ја пренесува болеста на човекот. Едно лице се заразува со лајшманиоза само ако го касне и сламениот комарец.

3) Какви симптоми може да предизвика кучешката лајшманиоза?

Протозоите на кучешката лајшманиоза често може да останат инкубирани подолг временски период од време. Затоа, може да биде потребно време за да се појават симптомите. Кучешката лајшманиоза, во одредени случаи, може да биде дури и асимптоматска. Покрај тоа, болеста влијае на различни органи додека напредува. Така, кај кучешката лајшманиоза, симптомите варираат во зависност од регионот кој е најмногу погоден. Затоа кучето со оваа болест може да има проблеми со кожата и симптоми на црниот дроб во исто време, на пример. Кај кучешката лајшманиоза, најчестите симптоми се:

  • Абнормален раст на ноктите
  • Губење на апетит
  • Слабост
  • Дијареа и повраќање
  • Рани на кожата (главно на ушите, лицето, устата и носот)
  • Треска
  • Исцрпеност
  • Хепатални симптоми
  • Зголемување на слезината ицрн дроб
  • Анемија

4) Дали со третман може целосно да се излечи кучешката лајшманиоза?

Не постои специфичен лек за лајшманиоза кај кучињата. Подолго време кучињата со оваа болест биле еутанизирани, бидејќи немало можност за подобрување и животното станало крајно болно. Денес, иако сè уште нема лек, постои третман. Лајшманиозата кај кучињата може да се контролира со специфичен лек за болеста. Не го елиминира паразитот, но ги контролира симптомите. Покрај тоа, го спречува заразеното куче да ја пренесе болеста на друго. Со лекот за кучешка лајшманиоза, миленикот може да живее подолго и со добар квалитет на живот. Но, за подобар резултат на третманот, кучешката лајшманиоза секогаш треба внимателно да се набљудува, бидејќи може да се врати во секое време. Затоа, исклучително е неопходно да се одржува редовно ветеринарно следење.

5) Како да се спречи лајшманиоза кај кучињата?

Бидејќи животинската лајшманиоза се пренесува со каснување од песочна мушичка, важно е да се бориме против овој комарец. Преферира влажни средини богати со органска материја, што го објаснува фактот дека тие се позастапени во вегетациските региони. Неопходно е да се одржува чиста животна средина за да се спречи ширењето на комарците. Ако имате двор дома, грижата треба да биде уште поголема. Често одделувајте го и отстранувајте го ѓубрето и секогаш чистете гоживотински измет. Други начини за спречување на лајшманиоза кај кучињата се ставање заштитни заштитни комарци на прозорците и употреба на средства за одбивање кучиња кога го шетате вашето домашно милениче на отворено. Меѓутоа, главната превенција на лајшманиоза кај кучињата е вакцината. За да ја прими вакцината против лајшманиоза, кучето мора да биде старо најмалку четири месеци и здраво. И покрај тоа што е незадолжителна вакцина, таа е многу погодна, особено за кучиња кои живеат во региони каде што има поголем фокус на пролиферација на сламениот комарец.

6) Како функционира јаката против кучешка лајшманиоза?

Еден од најдобрите начини да се избегне болеста е со јаката против лајшманиоза. Кучето е многу позаштитено кога го користи овој додаток, бидејќи делува како репелент против комарецот од слама. Многу е лесно да се знае како да се користи јаката за кучешка лајшманиоза: само ставете ја на вратот на животното и, кога ќе дојде во контакт со крзното, ќе ослободи отвратителна супстанција низ телото на домашно милениче што ќе ги избрка комарците. Јаката против висцерална лајшманиоза кај кучињата е уште повеќе индицирана за кучиња кои живеат во региони каде што е поголемо присуството на сламени комарци. Има и јаки против кучешка лајшманиоза кои се борат и со болви и крлежи. Тоа е, тие се само предности!

Исто така види: Кои се фазите на жештината на кучката и грижата потребна во секоја од нив?

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.