Исплашено куче: 5 знаци дека животното е исплашено

 Исплашено куче: 5 знаци дека животното е исплашено

Tracy Wilkins

Како луѓето, кучињата исто така чувствуваат страв. Брзо отчукување на срцето, задишување и други знаци може да укажуваат на оваа ситуација. Стравот е неволна емоција која животното не може да ја контролира. Не само за да разберете како кучињата го перцепираат светот, туку и за да им помогнете да ги утешите во овој момент на напнатост, важно е да ги идентификувате знаците дека кучето се плаши. Ова знаење е важно за да не се засили стравот кај животното и на крајот да се припишат поголеми трауми, бидејќи чувството е неволно и животното не е виновно што го чувствува. Откријте 5 знаци дека кучето е исплашено и што да прави во тој момент!

1. Дишењето задишан и плунка се знаци на куче со страв

Кучето со страв има тенденција да има повеќе задишан здив. Оваа ситуација го тера и повеќе да му пушти плунка. Животното може да ја држи устата отворена, да прави движења со целото тело и да дише многу брзо. Ова е вообичаено однесување кај кучињата после вежбање, но може да биде и знак дека кучето е исплашено. Кога го идентификувате ова однесување, проверете дали јазикот на кучето е виолетова. Виолетовиот јазик може да укаже на недостаток на кислород во крвта и се препорачува кучето да се однесе на ветеринар.

2. Тресењето на кучето може да укаже и на страв

Тресењето на кучето може да покажене само студ и возбуда, туку и страв. Вообичаено е да се забележат потреси кај кученцето по многу гласни звуци. Без разлика дали е тоа гром, аларми или огномет, симптомот е тесно поврзан со страв предизвикан од некој звук. Препорачливо нешто за ублажување на ова нарушување е да останете смирени за кучето да сфати дека другите членови на семејството не се плашат. Обидете се да го свртите вниманието на вашето куче за да може да му се оддалечи, како што се игри или музика во околината.

Вообичаено е животните да се преплашуваат од звуци што не може да ги избегне учителот, како што е стравот од дожд. Важно е да не го држите кучето во скут или да го галите за да не го наградите чувството на страв. Животното треба да разбере дека нема од што да се плаши и најдобриот начин да го направите тоа е да се обидете да ја одржите нормалноста.

3. Страшното куче може претерано да се движи или да се парализира

Знаците на страв може да варираат од куче до куче. Има многу животни кои кога чувствуваат страв не можат да останат мирни и многу брзо се движат. Но, има и кучиња кои кога ќе почувствуваат страв се парализирани. Двата знака на кучешки говор на телото може да укажуваат на страв и треба да се грижат за нив воспитувачите.

4. Скриено куче може да биде знак на страв

Истрашеното куче може да се обиде да побегне или да се сокрие. обично накучињата бараат место за кое мислат дека е безбедно кога се чувствуваат исплашени. Тие можат да трчаат во собата или да се кријат под креветот на сопственикот. Во оваа ситуација, идеално е да не очајувате и да се обидувате да го одвлечете вниманието на кучето со играчки или повикувајќи да се движи низ куќата. За време на дождови, ветрови или за време на традиционалниот огномет на новогодишната ноќ, чувајте го животното на безбедно место со затворени порти: овие ситуации може да го натераат кучето да побегне во обид да се засолни.

Исто така види: Долгокоса дакел: знајте ја суштинската грижа за расата колбас

5. Исплашеното куче има опашка меѓу нозете и проширени зеници

Движењата со опашката на кучето се исто така дел од говорот на телото на кучињата. Имајќи ја опашката помеѓу нозете е еден од најпознатите и најлесните знаци на страв. Но, овој знак не важи за ниту едно куче, на некои раси, како што е Мопс, опашката им е целата свиткана и не можат да се движат. Други многу чести знаци на страв се проширени зеници и забрзано чукање на срцето. Кога се сомневате дека вашето куче се плаши, важно е да го набљудувате целиот контекст и други знаци.

Исто така види: Пиншер 0: дознајте повеќе за ова куче од мала раса што е миленик на Бразил

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.