Споротрихоза: дали кучињата можат да ја развијат болеста што е најчеста кај мачките?

 Споротрихоза: дали кучињата можат да ја развијат болеста што е најчеста кај мачките?

Tracy Wilkins

Споротрихозата кај кучињата е болест предизвикана од габата Sporothrix spp. Оваа поткожна габична инфекција е зооноза, односно ги погодува и животните и луѓето. Болеста го добила своето име затоа што лезиите обично се развиваат во чирови или веррукозни улкуси на кожата на кучето. Споротрихозата кај мачките е почеста, но здравствениот проблем може да влијае и на кучињата и туторите треба да бидат внимателни. Patas da Casa ги собра сите информации што треба да ги знаете за споротрихозата кај кучињата, видете подолу!

Споротрихоза: дали кучињата можат да се заразат со оваа болест?

Различно од она што многу луѓе мислат, кучињата може да развијат споротрихоза, иако болеста е почеста кај мачките. Но, зошто споротрихозата кај мачките е толку честа? Едноставно е: ова се должи на карактеристиките на имунолошкиот систем на мачето, што ги прави поверојатно да ја развијат болеста кога се изложени на габата Sporothrix spp. Кучињата имаат малку поефикасен имунолошки одговор против габата, што резултира со помала инциденца на болеста.

И покрај ова, контаминација на споротрихоза кај кучињата може да се случи со доаѓање во контакт со лезии на други заразени животни или со гребење или каснување од миленичиња со оваа болест. Борбата со кучиња со заразена мачка, на пример, може да предизвика инфекција на болеста,бидејќи гребнатини или каснувања може да ја внесат габата во кожата на кучето.

Инфекцијата може да се појави и преку контакт со контаминирани места. Габата Sporothrix spp. може да преживее во животната средина долго време. Ако кучето има контакт со почва, растенија или други органски материјали контаминирани со габата, може да се зарази со болеста. Ова може да се случи, на пример, кога кучето копа во земја или доаѓа во контакт со области каде што често се среќаваат мачки со споротрихоза.

Споротрихоза кај кучињата: симптомите започнуваат со формирање на чирови на кожа

Симптомите на споротрихоза кај кучињата може да варираат. Болеста обично започнува со формирање на рани или лезии на кожата, кои можат да бидат влажни, улцерирани и воспалени. Овие лезии се појавуваат на шепите, муцката, ушите и опашката. Како што болеста напредува, таа може да се прошири на други делови од телото.

Списокот на симптоми на споротрихоза вклучува:

Споротрихоза на кучиња: фотографиите од болеста помагаат да се разбере како се манифестира

Како да се спречи споротрихозата кај кучињата?

Избегнувајте контакт со заразени животни : спречете го вашето куче да дојде во контакт близок со мачки илидругите животни кои ја имаат оваа болест е од суштинско значење за да не биде загадено кученцето од габата.

Одржувајте ја околината чиста : чистењето на местото каде што живее вашето домашно милениче е од суштинско значење, особено ако има мачки со оваа болест во областа. Отстранете ги остатоците и органските материјали што се распаѓаат што би можеле да ја засолнат габата.

Заштитете ги рани и лезии : ако вашето куче има рани или лезии на кожата, важно е да ги одржувате чисти и покриени со соодветни преливи за да се спречи навлегувањето на габата.

Консултирајте се со ветеринар : доколку забележите невообичаена лезија или рана на кожата на вашето куче, неопходно е веднаш да побарате ветеринарна помош. Раната дијагноза и правилниот третман може да помогне да се спречи ширењето на болеста и да се минимизира непријатноста за животното.

Исто така види: Ветеринарот ги наведува симптомите на мозочен удар кај кучињата на кои треба да внимавате

Вакцинирање : Во моментов не постои вакцина за кучиња достапна специјално за споротрихоза. Сепак, следењето на протоколот за вакцинација препорачан од ветеринарот може да помогне во зајакнувањето на имунолошкиот систем на животното, што го прави поотпорен на габични инфекции и други болести.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.