Дали стерилизирано куче оди во топлина?

 Дали стерилизирано куче оди во топлина?

Tracy Wilkins

Дали стерилизирана кучка може да се размножува? Пред да одговорите на ова прашање, неопходно е да се разбере што се случува во телото на стерилизирано женско куче. Оваа постапка е од суштинско значење не само за да се избегнат несаканите ѓубре, туку и да се одржи позаштитено здравје на кучето, бидејќи ја намалува инциденцата на болести на репродуктивниот систем како што се инфекции и неоплазми (рак) во градите, јајниците и матката. Стерилизираното женско куче нема да покаже сериозни промени во однесувањето, но може малку да се здебели ако не јаде соодветна храна за нејзината нова реалност: онаа на женско куче што не се размножува. Отстранувањето на јајниците и матката, исто така, може да влијае на производството на хормоните естроген и прогестерон. Но, на крајот на краиштата, дали стерилизираната кучка може да оди во топлина? Продолжете да читате и дознајте.

Стерилизирана кучка оди во топлина? Одговорот е не!

Еструсот е фаза од еструскиот циклус на женското куче, поконкретно моментот кога женките стануваат поприемчиви за мажјаците, демонстрирајќи дека се подготвени за парење. Во оваа фаза, која е позната и како еструс, доаѓа до намалување на нивото на хормонот на естроген и зголемување на нивото на прогестерон. Кога се прашувате дали стерилизираното женско куче оди во топлина, запомнете дека отстранувањето на некои женски репродуктивни органи значи дека нема доволно концентрација на хормони за да покажат симптоми на топлина, како што е светло обоен исцедок.зголемување на вулвата и лижење на вулвата, на пример.

Што е со кастрираното куче? Дали влегува во топлина?

Во случајот на мажјаците, кастрацијата го намалува однесувањето како што се обележување територија, дома или на улица и ги прави животните помирни. Бегствата, на пример, стануваат ретки. Како и кај женските кучиња, кастрираните кучиња повеќе не доживуваат топлотни удари кога операцијата е успешна. Она што може да се случи - и да ги исплаши некои доверливи тутори - е дека најмалата количина на полови хормони што ќе остане во оптек во кучешкиот организам го буди вниманието на животното кон околните женки. Ова е објаснувањето и за тоа кога кучето се обидува да се парат со стерилизирана кучка, и за случаите во кои стерилизирано женско куче сака да се парат.

Исто така види: Вакцинација против беснило: Сè што треба да знаете за имунизацијата

А стерилизираното женско куче е во топлина? Синдромот на остаток на јајниците може да го објасни крварењето по стерилизирање

Еден од факторите што ги тера некои луѓе да веруваат дека стерилизираните кучиња се во топлина е крварењето. По грешка во споредба со менструацијата (бидејќи кучката нема менструација), крварењето се случува органски поради хормоналните промени што ја подготвуваат за топлина. По стерилизирањето, ако кучката има крварење, сомневањата може да вклучуваат неоплазми, вулвовагинитис, проблеми со мочниот меур или синдром на остаток на јајниците, честа состојба кај стерилизираните кучки по првата топлина.Карактеризиран со присуството на ткиво на јајниците во телото на кучето по операцијата на кастрација, овој синдром може да предизвика појава на симптоми на топлина кај кучињата, дури и ако миленичето повеќе не може да има кученца. Во секој случај, консултирајте се со ветеринар.

Што може да се случи кога кучето ќе се спари со стерилизирана кучка

Старирано женско куче може да се спари ако сè уште ги чувствува хормоналните ефекти од фазата на еструсот , што обично е многу честа појава во првите неколку месеци по операцијата. Таа станува привлечна за околните мажјаци, особено за оние кои не се кастрирани и чии хормони се на врвот. Бидејќи веќе нема матка, стерилизираната кучка не може да забремени. Ако стерилизираната кучка сè уште премине, ризиците се повеќе поврзани со нејзината физичка благосостојба: сексуалниот чин на кучиња исто така може да биде извор на пренос на болеста. Најдоброто нешто што треба да направите е да го спречите женското куче да има ваков контакт со мажјаците и да ја троши својата енергија со игри и прошетки.

Исто така види: Зошто мачките се тријат од луѓето? Разберете повеќе за ова однесување на мачки

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.