Расцеп на непце кај кучиња и мачки: што е тоа и како да се третира?

 Расцеп на непце кај кучиња и мачки: што е тоа и како да се третира?

Tracy Wilkins

Расцепот на непцето кај кучињата и мачките е наследна болест која започнува за време на бременоста на кучката или мачето. Неуспехот во развојот на фетусот доведува до малформации во пределот на непцето, попознат како покрив на устата. Често се меша со расцеп на усна кај кучињата и мачките (друга болест со вродени малформации), расцепот на непцето не е честа состојба кај домашните миленици. Сепак, кога ќе се појави, тоа е доста сериозно и треба да се третира што е можно поскоро. За да ви помогне подобро да разберете што е расцеп на непце кај мачките и кучињата, Paws of the House разговараше со ветеринарката Фернанда Серафим, хирург и постдипломски општ лекар по медицина на мали животни, која објасни сè за оваа опасна состојба. Проверете!

Што е расцеп на непцето кај кучињата и мачките?

„Небото на устата“ е популарното име што се однесува на непцето, регионот погоден од расцеп на непцето кај кучињата и мачки. Овој дел од анатомијата на кучиња и анатомијата на мачки може да се подели на тврдо непце и меко непце. Структурата е составена од мукозно ткиво, а тврдиот дел има и коскена плоча, која ја нема во мекиот дел. Функцијата на непцето е да ги одвои устата и носната шуплина, покрај тоа што помага при процесите на емитување звуци и голтање.

Разцепот на непцето, значи, е пукнатина што се јавува во пределот на непцето. „Болеста се јавува кога има дисфункција на непцето што генерирадиректна комуникација помеѓу усната и носната шуплина преку расцепот - што може или не е поврзано со постоење на расцеп на усна (расцеп на усна)“, појаснува Фернанда. Во рамката со расцеп на непцето, кучето или мачката имаат еден вид дупка во регионот, што предизвикува проблеми со дишењето и исхраната. Расцепот на непцето може да биде целосен (влијае на тврдото и мекото непце) или делумен (влијае само на едно од непцето).

Исто така види: Бриндл куче: запознајте 9 раси кои имаат модел на палто

Расцеп на непце и расцеп на усна кај кучињата и мачките: разберете ја разликата помеѓу двете болести

Многу луѓе мислат дека расцепот на непцето и расцепот на усна кај кучињата и мачките се иста работа, но тие се различни состојби. Расцепот на непцето влијае на тврдото или мекото непце на животното. Веќе кај кучето или мачката со расцеп на усна, погодениот регион е усната. Тоа е малформација која ја спојува горната усна со основата на носот. Оваа состојба може да заврши со забите, непцата и вилицата. Во многу случаи на расцеп на усна, кучињата и мачките исто така имаат расцеп на непцето. Затоа, овие болести на крајот често се мешаат.

Руклесто непце: кучињата и мачките со оваа состојба имаат потешкотии со дишењето и хранењето

Хранењето и дишењето на кучето или мачката се функциите кои најмногу се нарушуваат со расцеп на непцето. Бидејќи има дупка во устата, храната може да заврши на погрешно место. Наместо да одат надигестивниот систем на животното, оди во респираторниот тракт, предизвикувајќи сериозни проблеми со дишењето. Хранењето, исто така, завршува со оштетување во случаи на расцеп на непцето. Мачката и кучето не ги добиваат основните хранливи материи, бидејќи храната не го следи очекуваниот пат. Покрај тоа, доењето на кученцето е исто така нарушено, бидејќи расцепот на непцето го спречува цицањето на мајчиното млеко. Така, животното има нутритивен дефицит што сериозно го поткопува неговиот развој. Затоа, без третман, кучето или мачка со расцеп на непцето може да не преживеат долго време.

Рукленото непце кај мачките и кучињата има наследно потекло

Трауматско расцеп на непцето кај мачките а кучињата е наследна болест. За време на бременоста, развојот на главата на плодот не се случува според планираното и ткивата не се затвораат како што треба, што предизвикува расцеп на непцето. Фернанда, сепак, објаснува дека некои фактори можат да ја поттикнат оваа болест. „Утврдени се врски со факторите на околината, кои вклучуваат изложеност на мајката на рендген и проблеми со исхраната за време на развојот“, објаснува тој. Недостатокот на некои витамини и минерали е голем проблем за време на бременоста на кучка или мачка, бидејќи го попречува здравото формирање на фетусот.

Секоја раса може да има расцеп на непцето. Брахицефаличните кучиња, сепак, имаат поголема предиспозиција, бидејќидека нивните промени на лицето завршуваат со олеснување на почетокот на болеста. Фернанда наведува некои од брахицефаличните раси на кучиња кои имаат поголема веројатност да развијат расцеп на непце: француски булдог, англиски булдог, мопс, бостонски териер, пекинезе, Ши Цу и боксер. Таа исто така објаснува дека случаите на расцеп на непце кај мачките обично се почести кај сијамската раса, иако секоја друга раса исто така може да ја развие болеста.

Симптоми на болест расцеп на непце: мачки и кучиња се задушуваат

Во случаи на расцеп на усна, кучињата и мачките претставуваат јасно видлива малформација, која не се јавува кај расцеп на непцето. Затоа, многу е важно да се свесни за симптомите на оваа болест за да се идентификува состојбата што е можно поскоро. Вообичаено, расцепот на непцето кај кучињата и мачките почнува да се истражува кога кученцето има чести гуши за време на доењето, бидејќи не може правилно да го цица млекото. Покрај тоа, храната и мајчиното млеко често течат низ носот, бидејќи дупката го спречува голтањето. Ветеринарката Фернанда ги наведе главните симптоми на расцеп на непце кај мачки и кучиња:

  • Присуство на мајчино млеко, храна и секрет што протекуваат низ ноздрите
  • Замолчени за време на голтањето (вклучувајќи го и хранењето)
  • Назална секреција
  • Аерофагија
  • Гадење
  • Кивање
  • Кашлање
  • Плунка кајвишок
  • Трахеит
  • Диспнеа

Како е третманот на расцеп на непце кај кучињата и мачките?

По евалуацијата на симптомите на расцеп на непцето кај мачки и кучиња, ветеринарот може да побара и физички преглед на усната шуплина. По дијагнозата, третманот треба да се започне што е можно поскоро. Во повеќето случаи, операцијата на расцеп на непце кај мачки и кучиња е најдобрата опција. „Хируршката техника е усвоена за корекција на деформитетот и мора да биде во согласност со состојбите на пациентот. Раната идентификација на лезијата фаворизира воспоставување терапевтски мерки и нутритивна поддршка“, појаснува Фернанда.

Целта на операцијата кај мачки со расцеп на непцето, како и кај кучињата, е да се затвори постоечката дупка во непцето . Регионот е обновен и животното почнува да дише и да јаде правилно. По операцијата на расцеп на непце кај мачки и кучиња, миленичето ќе помине низ период на лекување. Идеално, во првите четири недели по процедурата, животното се храни само со мека храна, како што е влажна храна за мачки и кучиња.

Операцијата на расцеп на непце кај мачки и кучиња не може да се изврши во првите месеци од живот

Важно е да се нагласи дека не постои начин да се затвори расцепот на непцето кај мачките и кучињата во првите месеци од животот. Фернанда објаснува дека кученцето може да се подложи на операција само кога ќе биде доволно староподлежат на животинска анестезија, што е од суштинско значење за постапката да се одржи. Ова се случува само од три месеци од животот. Затоа, додека не сте доволно возрасни за операција на расцеп на непце кај мачки и кучиња, миленичето мора да се храни на други начини. „Додека кученцето не може да се оперира, ќе се храни преку гастростомска цевка или ќе користи протеза на непцето за да го одржи својот нутритивен статус“, објаснува тој.

Можно е да се спречи расцеп на непцето кај кучињата и мачки?

Расцепот на непцето кај кучињата и мачките е многу сериозна болест, но можно е да се спречи миленичето да се развие со одредена грижа. „Тоа е наследна состојба, па можеме да се обидеме да ја избегнеме преку генетско подобрување и добро дополнување за време на бременоста“, објаснува Фернанда. Неопходно е бремената кучка или мачка да добива квалитетна храна, бидејќи тоа е најдобриот начин да се гарантира дека фетусот ќе ги добие основните хранливи материи и, следствено, ќе има здрав развој.

Исто така види: Каква е личноста и темпераментот на Border Collie?

Како што објаснува Фернанда, Употребата на додатоци е добар начин да се осигура дека бремената мачка или куче нема да страда од нутритивен дефицит. На трудницата и е потребна ветеринарна нега во текот на целата бременост. Затоа секогаш носете ја да ги направи потребните испити и не пропуштајте состаноци. Конечно, вреди да се спомене дека кастрацијата на куче илимачка родена со расцеп на непцето е важна, бидејќи тоа ги спречува да се размножуваат и да имаат кученца со истата болест.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.