Токсоплазмоза кај кучињата: што е тоа, како се пренесува, кои се симптомите и како се третира?

 Токсоплазмоза кај кучињата: што е тоа, како се пренесува, кои се симптомите и како се третира?

Tracy Wilkins

Токсоплазмозата е добро позната болест во човечкиот универзум. Она што малкумина го знаат е дека, исто како и кај нас, и кучињата можат да ја развијат оваа опасна зооноза. Таа е предизвикана од протозоа наречена Toxoplasma Gondii , но како се случува овој пренос? Кои се главните симптоми на токсоплазмоза кај кучињата и кои третмани се препорачуваат? За да се разјасни сè за оваа заразна состојба и како таа влијае на здравјето на кучето, Шапите на куќата ги собраа во една статија најважните информации за болеста. Погледнете подолу!

Како се пренесува токсоплазмозата кај кучињата?

Токсоплазмозата е заразна болест која може да ги зафати и луѓето и животните - а кучињата и мачките се вклучени во оваа листа. И покрај тоа што зафаќаат различни видови, мачките се тие што се „виновни“ за пренесување на токсоплазмозата (иако не сите се домаќини на паразитот), поради што болеста е популарно позната и како „болест на мачки“. Но, тогаш, каде кучињата доаѓаат во оваа ситуација? Пред сè, неопходно е да се разберат циклусите на репродукција на предметниот паразит, кој делува на два различни начини кај секој вид.

Кај мачките се јавува цревниот циклус, каде што паразитите се размножуваат во цревата на мачката, а јајцата од протозои се елиминираат преку изметот. Веднаш,јајцата достигнуваат зрелост во надворешната средина во период кој варира од 1 до 5 дена. Кај кучињата, репродукцијата се одвива преку дополнителниот интестинален циклус. Во овој случај, пациентот ги внесува јајцата и, откако ќе стигнат до цревата, паразитите успеваат да стигнат до крвотокот на животното, со што можат да заразат други органи и делови од телото на животното.

Затоа е важно да се плати внимание на местата каде што кучето има пристап, бидејќи контактот со површини контаминирани со протозоата Toxoplasma Gondii претставува висок ризик за здравјето на животното. Истото важи и за јадење сурово месо кое е заразено со паразити кои ја предизвикуваат оваа болест. Вреди да се напомене дека кученцата и кучињата со низок имунитет имаат поголема веројатност да заболат од токсоплазмоза.

Дали кучињата можат да ја пренесат токсоплазмозата на луѓето?

Бидејќи се работи за зооноза, односно болест која може се пренесува од животни на луѓе, многу често прашање е како да се добие токсоплазмоза од куче. Одговорот е едноставен: кучињата, за разлика од мачките, не се способни да ги елиминираат јајцата контаминирани со паразити во нивниот измет. Се сеќавате на проблемот со циклусот на репродукција? Така, тоа сама по себе одговара на прашањето, бидејќи само мачките ја имаат оваа моќ. Кучињата, од друга страна, страдаат од контаминација, но циклусот на репродукција е ограничен само на нивниот организам, безго загрозува здравјето на луѓето.

Она што може да се случи е, на пример, кучето да дојде во контакт со подот каде што има измет од контаминирана мачка, и овие јајца да се „заглават“ во шепата или палтото.

Токсоплазмоза кај кучињата: симптомите на болеста се многу различни

Кучињата не секогаш развиваат симптоми веднаш, но секогаш е добро да се задржи погледнете на некои сигнали. Кучето со дијареа или повраќање, на пример, веќе е показател дека нешто не му оди добро со неговото здравје, но тоа се многу генерички симптоми и кои можат да бидат поврзани со неколку други болести. Затоа, потребно е малку внимание кога кучето ќе се појави:

• Жолтица (жолтеникава слузница)

Исто така види: Воспалителна болест на цревата кај мачки: што е тоа, кои се симптомите и третманот

• Слабост

• Тремор

• Тотална парализа или делумно движење

• Конвулзии

• Летаргија

• недостаток на апетит

• Абдоминална болка

Манифестациите на болеста ќе зависи главно од ткивото што ја претрпело повредата и сериозноста на ситуацијата. Бидејќи паразитите на токсоплазмоза кај кучињата можат да влијаат на различни органи, неопходно е да се изврши клиничка евалуација кај ветеринарот откако ќе се забележат некој од симптомите опишани погоре.

Дознајте како се дијагностицира токсоплазмозата кај кучињата

Доколку постои сомневање за болеста, сопственикот треба да го однесе кучето на ветеринарна консултација што е можно поскоро. Само така е можнодобие правилна дијагноза и потоа започнете со третман. Покрај набљудувањето на клиничките знаци, ветеринарот најверојатно ќе нареди серија тестови за да се потврди сомнежот за токсоплазмоза кај кучињата. Серолошкиот тест, на пример, може да идентификува дали кучешкиот организам бил во контакт со паразитот и дали произвел антитела за борба против инфекцијата. Со исклучување на други болести - како што е темпера, болест која лесно се меша со токсоплазмоза -, професионалецот може да продолжи со укажување на специфични третмани.

Исто така види: Како функционира јазикот на мачката?

Третман на токсоплазмоза: на кучињата можеби ќе им требаат антибиотици и други лекови за да закрепнат

За лекување на токсоплазмоза кај кучињата, лекарот треба да го процени секој случај на посебен начин и според регионот кој бил погоден од болеста. Но, генерално, ветеринарите препорачуваат употреба на антибиотици за неколку недели, неопходна мерка за контрола на инфекцијата, покрај други лекови кои ќе помогнат да се подобри имунолошкиот систем на животното. Сепак, важно е да се има на ум дека дури и со третман, паразитите не се целосно елиминирани од телото на домаќинот и затоа може да има шанса за повторување на токсоплазмозата. На кучето му требаат редовни состаноци со професионалец за да се увери дека немало ново.Контаминација.

Како да се спречи токсоплазмоза кај кучињата?

Целосно е можно да се спречи токсоплазмозата кај кучињата со некои основни мерки на претпазливост. Првиот од нив е да се избегне јадење сурово месо од кучето, бидејќи ризикува да внесе контаминирана храна. Затоа, готвењето кое било месо е неопходно пред да му го понудите на вашиот четириножен пријател.

Покрај тоа, важно е да се спречи кучето да има директен контакт со измет од мачки или површини контаминирани со јајца од паразити. По прошетката, добро исчистете ги шепите, па дури и влакната (во случај на кучиња кои сакаат да се тркалаат на земја) за секој случај. За оние кои живеат со мачка и куче во иста куќа, неопходно е да се воспостави граница за кучето да нема пристап до кутијата за отпадоци на животното.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.