Кламидиоза на мачки: знаете сè за болеста што може да ги зафати мачките

 Кламидиоза на мачки: знаете сè за болеста што може да ги зафати мачките

Tracy Wilkins

Хламидиозата кај мачките е болест која лесно може да се помеша со конјунктивитис кај мачки, дури и само на почетокот. Бидејќи заразата е лесно овозможена со контакт на заразеното животно со други мачки и луѓе (кламидиозата е зооноза и може да се пренесе и на луѓето), грижата за превенција од кламидиоза е исто толку важна како и третманот. За да разјасниме некои сомнежи и да разговараме за болеста овде, разговаравме со др. Лусијана Капирацо, ветеринарен специјалист за мачки во популарната ветеринарна болница Вет. Во продолжение погледнете што ни кажа таа.

Мачка кламидиоза: причината и дејството во телото на животното

Како и другите заразни болести, кламидиозата е предизвикана од бактерија - во овој случај, Chlamydophila felis . „Оваа бактерија предизвикува инфекција на очите која лесно може да се пренесе од една мачка на друга и затоа е почеста кај животните кои живеат во групи“, објаснува Лусијана. Отпрвин ја остава мачката со црвенило око, но симптомите не застануваат тука. „Симптомите на кламидиоза кај мачките вклучуваат респираторна инфекција, црвени и отечени очи, исцедок од очите и носот, кивање и кашлање“, завршува професионалецот. Во посериозни случаи, мачката може да има и повреди како што се чирови во регионот на очното јаболко.

Што да направите при идентификување на симптомите на кламидиоза кај мачки кај васмачка

Мачката кламидиоза е сериозна болест која има специфичен третман, но која лесно може да се помеша со други здравствени состојби поради нејзините вообичаени симптоми. Покрај конјунктивитисот, првата можност што им паѓа на ум на туторите кои пронашле мачка со црвено око, може да помине и за мачкин грип поради очигледната респираторна инфекција. Погрешниот третман, во овој случај, може да ја влоши ситуацијата на вашиот пријател, односно, навистина имате само една работа: „Идеално е секогаш да барате ветеринар, со што ќе избегнувате домашни рецепти и самостојно давање лекови. “, советува Лусијана.

За време на консултацијата, нормално е професионалецот да ја прегледа вашата мачка за да ги елиминира другите можности за болести со ист сет на симптоми. Информациите за бројот на мачки кои живеат со вашиот пријател се исто така многу важни и можат да бидат одлучувачки во дефинирањето на состојбата. „За да се постави дијагноза, ветеринарот ќе изврши клинички преглед и може да побара и некои лабораториски тестови за потврда“, објаснува професионалецот. Во многу случаи, кламидиозата се потврдува само со анализа на секрецијата на заразеното животно.

Исто така види: Лабрадор: темперамент, здравје, грижа и цена на оваа многу популарна голема раса на кучиња

Како функционира третманот на кламидиозата кај мачки

По потврдено дијагноза, дојде време да се третира кламидиозата кај мачките: „Само третманТоа мора да се направи со рецепт на ветеринар. Може да смета на антибиотици за да спречи размножување на бактерии и офталмолошки масти. Освен лекови, важно е сопственикот да го чисти животното, чистејќи ги очите со чиста газа натопена со вода или серум“, објаснува Лусијана. Третманот со антибиотици мора да се спроведува во текот на целиот период назначен од ветеринарот, дури и ако се чини дека вашата мачка се подобрува, бидејќи само така може навистина да се борите со бактериите. Не заборавајте: додека животното го зема лекот, ќе треба да се изолира за да се обезбеди ефикасност на третманот.

Исто така види: Ласа Апсо: погледнете го инфографикот и дознајте за сите карактеристики на расата на кучиња

Различните форми на пренесување на кламидиозата кај мачките

Како што споменавме погоре, кламидиозата кај мачките се пренесува само преку директен контакт помеѓу здраво животно и секрецијата на заразено, но тоа не е единствена форма на контаминација: „Трудните мачки можат да ја пренесат болеста на своите мачиња за време и по породувањето“, вели ветеринарот. Затоа, кога посвојувате маче, обидете се да дознаете за здравствената историја на неговата мајка. Ако тоа не е можно, пријавете го тоа кај ветеринарот за да може да се прегледа и лекува доколку е заразен.

Кламидиозата кај мачките може да се спречи: останете во тек

Иако може да се најде во многу средини, бактеријата одговорна за кламидиозата се репродуцира само во телото надомаќин. Затоа, добар начин да се избегне контаминација е да се ограничи контактот на вашата мачка со познати средини, со други животни кои имаат иста грижа. Покрај тоа, одржувањето на околината во која живеат многу мачки секогаш чиста и санирана со натриум хипохлорит, исто така, помага да се убијат бактериите.

Една од вакцините за мачки, исто така, игра улога во спречувањето на кламидиозата: ова е случај со четворната вакцина за мачки, која го има антигенот за болеста. Таа е една од задолжителните вакцини за мачиња, а исто така штити од панлеукопенија (позната и како „темпера кај мачки“), ринотрахеит и калицивирус. На V4 првата доза се применува по 42 дена од животот на мачката и повеќе дози кои мора да се применуваат во интервали од 21 ден секоја.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.