Џардија кај кучињата: 13 прашања и одговори за болеста кај кучињата

 Џардија кај кучињата: 13 прашања и одговори за болеста кај кучињата

Tracy Wilkins

Кучешката џардијаза е болест која загрижува многу сопственици на кучиња. Покрај тоа што предизвикува непријатни симптоми, џардијата кај кучињата може да доведе дури и до смрт доколку не се лекува навреме. Кои се симптомите на џардија кај кучињата, што предизвикува во телото на домашно милениче и како да се спречи тоа се некои од сомнежите што многу родители на домашни миленици ги имаат во врска со болеста.

За да ви помогне подобро да ја разберете болеста џардијаза кај кучиња, Шапите на куќата одвоија 10 прашања и одговори кои одговараат на сите прашања што може да се појават во врска со оваа болест.

Исто така види: Дипирон за кучиња ја намалува треската?

1) Што е џардија кај кучињата?

Кучешката џардијаза е паразитска инфекција која го напаѓа цревата на кучето. Предизвикана од протозоа наречена Giardia lamblia, болеста се смета за зооноза, односно може да се пренесе на луѓето. Покрај тоа, овој паразит може да се смести и во телото на други видови цицачи, птици и водоземци. Сепак, случаите на џардијаза кај кучињата се најчести.

2) Како кучето заразува кучешка џардијаза?

Џијардијазата е заразна кај кучињата преку контакт или ингестија на протозои ооцисти. Тие обично се присутни во контаминирана вода, храна и измет. Бидејќи кученцата имаат навика да ставаат сè што ќе видат во устата, секој контаминиран предмет што е каснат може да ја предизвика болеста.

3) Како се развива џардија кај кучињатасе развива во телото на домашно милениче?

Протозоата што предизвикува кучешка џардијаза се сместува во органите на дигестивниот систем на кучето, главно во тенкото црево. Паразитни цисти се развиваат внатре и се размножуваат, предизвикувајќи воспаление. Овие цисти на џардијаза кај кучињата се елиминираат со изметот на животното. Затоа, ако друго куче дојде во контакт со овие контаминирани измет, тој исто така ќе ја зарази болеста.

Исто така види: Полициско куче: кои раси најмногу се препорачуваат за работа?

4) Кои се симптомите на џардија кај кучињата?

Како џардијаза кај кучињата тоа е болест на цревниот тракт, симптомите обично се поврзани со проблеми во овој регион. Главната е дијареа кај кучињата. Може да биде континуирано или периодично (застанува некое време и потоа се враќа). Вообичаено е можно да се најде крв во столицата на кучето и, во некои случаи, може да има слуз и мали цисти, покрај многу силен мирис.

Кај џардија кај кучињата, вообичаени симптоми покрај дијареа се повраќање, болки во стомакот, гасови, губење на тежината и апетит, апатија, анорексија, губење на косата, замор и дехидрација во посериозни случаи, поради прекумерна дијареа и повраќање.

5) Како кучешка џардија излегува во изметот?

Изметот на кучињата со џардија обично има присуство на цисти во изметот на кучињата. Сепак, постојат и други болести кои исто така го предизвикуваат овој проблем. Други протозои инфекции, воспалителни болести на цревата, неоплазми, па дури идури и нетолеранцијата на храна исто така може да биде причина за појава на цисти во столицата. Затоа, многу е важно да се обрне внимание на сите знаци и да се однесе миленичето кај ветеринар за да се постави точна дијагноза.

Покрај тоа, вреди да се запамети дека бројот на цисти не е поврзан со тежината на болеста . Фреквенцијата со која излегуваат може да варира од ден на ден. Ова значи дека кучето со многу цисти во столицата не мора да има посериозна состојба од едно со малку - дури и затоа што количината варира од ден на ден кај истото животно.

6) Како Дали е поставена дијагнозата на џардија кај кучињата?

Тестот на столицата често може да биде неточен, бидејќи вообичаено е собраниот примерок да не содржи траги од џардија. На кучето му требаат дополнителни испити, па дијагнозата на џардијаза кај кучињата обично се поставува со анализа на три различни примероци на столицата. Дополнително, може да се побараат и други тестови како паразитски и серолошки тестови за да се потврди сомнежот. Анализата на историјата на животното е исто така од суштинско значење за точно да се дефинира дијагнозата на кучешка џардија .

7) Дали кучешката џардијаза е посериозна кај кученцата?

Кучешката џардијаза е болест која, доколку не се лекува брзо и правилно, може да го доведе животното до смрт. Грижата мора да биде уште поголема во случај на кученца.Болеста е обично потешка кај кучињата на возраст од три до шест месеци. Кога кученцата ќе се зарази со џардија кај кучињата, потребно е подолго време за да се опорават кученцата, бидејќи нивниот имунолошки систем сè уште не е целосно развиен. Така, кученцата обично се поподложни на заразување со болеста и може да биде потешко да се опорават ако третманот не се започне наскоро.

8) Дали има лек за џардија кај кучињата?

Качешката џардијаза може да се излечи, особено ако се третира рано. Општо земено, третманот се состои од лек за џардија кај кучињата, антибиотик пропишан од ветеринарот. Обично треба да се зема пет до седум дена. Во случај на напредната и потешка џардијаза кај кучињата, со дехидрација, може да биде неопходна хоспитализација за да се изврши замена на електролити со примена на серум.

9) Како се спречува кучешката џардијаза?

Не е тешко да се спречи џардија кај кучињата, само преземете некои хигиенски мерки. Важно е да се спречи кучето да посетува места кои можат да бидат контаминирани и други домашни миленици со сомневање за кучешка џардијаза. Исто така, никогаш не дозволувајте кучето да се доближи до изметот на други животни, бидејќи тие може да бидат контаминирани. Покрај тоа, важно е секогаш да ја одржувате чиста околината каде што живеете. Растворот од бензалкониум хлорид е одличен за дезинфекција на локацијата.

10) Дали постои вакцина против џардија кај кучињата?

Да! Вакцината против џардија кај кучињата е, како и хигиената, еден од главните начини за спречување на болеста. Таа делува во организмот на миленикот создавајќи силен имунолошки одговор на болеста. Затоа, дури и ако вашето домашно милениче се зарази со кучешка џардијаза по примената на вакцината, шансите за сериозен случај се минимални.

Покрај тоа, помага да се спречи болеста лесно да се шири во околината. Односно, вакцината против џардија кај кучињата го штити не само вашето домашно милениче, туку спречува и други да бидат контаминирани. Вакцинацијата може да се изврши кај кученца од осум недели возраст, со втора доза по 21 до 28 дена. Годишниот засилувач исто така е неопходен за вашето домашно милениче секогаш да биде заштитено.

11) Колку дена трае џардијата кај кучињата?

Времетраењето на џардијазата кај кучињата зависи од третманот и дали имало реинфекција во овој период. Општо земено, тоа е болест која може да трае од 4 до 12 дена, а потребно е да се прават периодични прегледи за ефикасна контрола на третманот во деновите по завршувањето.

12) Што се случува ако не ја третирате кучешката џардија?

Кога зборуваме за џардија кај кучињата, главните симптоми вклучуваат дијареа, повраќање, абдоминална болка и губење на тежината. Доколку болеста не се лекува соодветно, освен што е фатална, може да предизвика и низа оштетувања наздравјето на животните како што се малапсорпција на хранливи материи, доцнење во развојот на животното и проблеми со когнитивниот капацитет.

13) Кој вермифуга за џардија кај кучињата?

Јардијазата кај кучињата мора да се третира исклучиво од доверлив ветеринар. Само-лекувањето, дури и со најдобри намери, може да заврши со влошување на состојбата на пациентот. Затоа, идеално е да се следат препораките дадени од стручно лице, вклучително и кој е најдобриот против црви за кучиња.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.