Рани на главата на мачката: што може да биде?

 Рани на главата на мачката: што може да биде?

Tracy Wilkins

Раните кај мачките може да се појават од никаде и без очигледна причина, но им треба вниманието на сопственикот! Не е толку ретко да се најде рана на телото на мачката, особено во пределот на главата што е повеќе изложен. Рана на вратот на мачката, на носот или во близина на устата може да има различно потекло, од мал дерматитис до последица на споротрихоза на мачки. Патас да Каса ги објаснува главните причини за рана на лицето на мачката. Проверете!

Споротрихозата предизвикува рани на лицето на мачката, особено на носот

Една од најсериозните причини за рани на главата на мачката е споротрихозата на мачката. Габата што ја предизвикува болеста навлегува во телото на животното преку рани или лезии на кожата на мачката. Споротрихозата кај мачките има различни фази. Првиот знак се рани на главата на мачката, поточно на носот. Миленичето исто така може да има чирови, грутки и секрети во регионот. Како што болеста напредува, симптомите ги надминуваат раните на главата на мачката и габата се шири низ лимфниот систем. Животното почнува да прикажува лезии низ целата кожа, секрет во носот, губење на апетит и тежина и станува сè послабо.

Исто така види: 5 симптоми на дијабетес кај мачки кои може да останат незабележани

Без третман, споротрихозата може да ја доведе мачката до смрт. Затоа, секогаш кога ќе видите рана на лицето на мачката (особено ако е придружена со други симптоми), не губете време и земете гомачка на ветеринар.

Рани на главата на мачката може да се појават по тепачки

Мачката со отворена рана на лицето обично е поврзана со инфекција. Апсцесите кај мачките се природна реакција на нешто погрешно во телото и се појавуваат по воспаление предизвикано од каснувања и гребаници. Тепачките со мачки се почести кај домашните миленици кои имаат пристап до улица. Во овој случај, раната на вратот на мачката (или на кое било друго место на телото) е изложена, отечена, топла и црвена. Мачката чувствува голема болка на местото и, ако раната на лицето на мачката е блиску до устата, може да го отежне хранењето.

Различни видови краста може да предизвикаат рани на главата на мачката

Часта кај мачките е уште една честа причина за рани на главата на мачката. Постојат различни видови на шуга предизвикани од грини, но од различни видови. Покрај тоа, погодената локација исто така ги разликува: рани на вратот на мачката, на брадата, во близина на очните капаци и на други делови од лицето обично се поврзани со демодектичка краста, што исто така може да предизвика губење на косата. Од друга страна, отодектичката краста се карактеризира со модринки во увото и големи количини на восок со темна боја. Мачето чувствува многу чешање и, кога се обидува да изгребе, може да заврши уште повеќе да го повреди регионот. Нотоедричната краста, или шугата кај мачките, предизвикува многу чешање и може да се појават рани на главата на мачката, наушите и на шепите.

Болвите и крлежите ја оставаат мачката со отворена рана на главата

Болвите и крлежите кај мачките се комплициран проблем за мајките и татковците на домашни миленици. Покрај тоа што предизвикува болести кај домашните миленици, присуството на болви и крлежи кај мачките предизвикува многу непријатност и чешање. Раните на главата на мачката или на кој било дел од телото каде што се сместени овие паразити стануваат вообичаени. Доколку забележавте дека мачката многу гребе и дека има модринки по телото, обрнете внимание на останатите знаци кои укажуваат на присуство на болви и крлежи кај мачката: црвенило, прекумерно лижење, опаѓање на косата и возбуда. Употребата на лекови против болви и крлежи и јаки се препорачува за елиминирање на паразитите, покрај одржувањето на чистата околина.

Чешањето предизвикано од дерматитис предизвикува рани на главата на мачката

Дерматитисот кај мачките е резултат на алергиска реакција на некоја супстанција или микроорганизам. Може да се активира со контакт со хемикалии, полен, загадување, грини од прашина или било што друго на кое животното е алергично. Главниот симптом на дерматитис кај мачките е интензивното чешање што го тера животното непрестајно да се обидува да ја ублажи непријатноста. Кога гребе, може да се повреди и да создаде рана на лицето или на кој било дел од телото. Други знаци се прекумерно лижење, црвени дамки, грутки на кожата игубење на косата.

Акните на мачките може да резултираат со рани на лицето на мачката

Дали знаевте дека раната на лицето на мачката може да биде мозолче? Исто како и луѓето, мачињата исто така можат да страдаат од оваа непријатност. Акните на мачките се појавуваат кога лојните жлезди на крајот лачат повеќе маснотии од нормалното, предизвикувајќи затнување. Црните точки кои наликуваат на митесери се најчести на брадата и околу устата, но можат да се појават и на други делови од телото. Ако не се лекуваат, акните може да се инфицираат и да предизвикаат чешачки рани.

Исто така види: Храна за бубрези за мачки: како делува храната во организмот на мачките?

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.