Операција за стерилизација на кучиња: сè што треба да знаете за стерилизацијата на кучињата

 Операција за стерилизација на кучиња: сè што треба да знаете за стерилизацијата на кучињата

Tracy Wilkins

Кастрирањето на кучињата сè уште предизвикува загриженост за многу тутори - особено оние кои прв патуваат. Напнатоста се должи на фактот што многумина веруваат дека постапката може да претставува ризици за животот на миленичето; но всушност, хируршката интервенција носи многу придобивки кога ќе ја ослободи ветеринарот и дури може да го натера животното да има уште поголем животен век! Но, бидејќи многу добро знаеме дека не можете да бидете премногу внимателни кога станува збор за вашиот четириножен пријател, подготвивме специјална статија за да ги разјасниме главните сомнежи на оваа тема. Сакате да знаете што да очекувате од кастрацијата; разлики од операцијата за стерилизација на кучки; како да се грижи за кастрираното куче; и повеќе? Држете се наоколу и проверете го!

Дали е навистина неопходно кастрирањето на кучето? Разберете ги придобивките:

Меѓу митовите поврзани со кастрацијата на кучињата, она што најмногу ги загрижува родителите на домашни миленици е можноста животот на животното да биде во опасност. Но, доколку постои соодветно предоперативно следење од страна на ветеринарот и ако местото избрано за операцијата е доверливо, не треба да се грижите - и постапката сепак ќе понуди многу придобивки за здравјето на кучето!

Ума Еден од Главните предности на стерилизацијата на машко куче е спречување на рак на простата, тестиси и инфекции кои може да се појават во гениталниот орган. Покрај тоа, животното повеќе нема потреба да означува територија сомочање - што ги прави прошетките на улица многу помирни за сопственикот и ја намалува можноста урината да се појави на случајни места во куќата. Кастрацијата на женско куче, пак, ја спречува несаканата бременост - што дури помага да се намали бројот на кучињата скитници - и психолошката бременост што може да предизвика страшна инфекција на градите. И тоа не застанува тука: го спречува и пиометрата кај женските кучиња (нарушување на матката што ги погодува кучињата и мачките); развој на рак во млечните жлезди и исто така пренос на генетски преносливи болести - како што се епилепсија и дисплазија.

Неколку позитивни точки, нели? Но, при одлучувањето за стерилизирање на куче или кучка, многу е важно да се консултирате со ветеринарот кој го придружува животното за да потврди дека кучето е навистина во состојба да подлежи на анестезија и целата процедура без никаков ризик. И колку што е вообичаено операцијата да се прави пред првата топлина кај женките и веднаш по првиот циклус на вакцинација кај мажјаците, тој е исто така оној кој треба да ве информира за идеалната возраст за кастрирање на вашето куче - особено ако вие штотуку почнавте да ја разбирате важноста на кастрацијата со вашиот четириножен пријател веќе во зрелоста.

Каде да се изврши операцијата за кастрација на кучето?

По ослободувањето од ветеринарот, неопходно е да се побара клиника од доверба задека постапката е направена на најбезбеден можен начин! И колку чини да се стерилизира куче? Вредноста може да варира од регион до регион, но операцијата за кастрација на кучиња може да достигне 1000 R$, додека кај мажјаците, просекот е помеѓу 500 R$ и 700 R$.

Меѓутоа, кој не е во услови да ги поднесе финансиски трошоци, неопходно е да се откажете од операцијата за кастрација на кучиња: добрата вест е дека има конкретни кампањи - и сигурни! - услуги за стерилизација кои ја нудат услугата бесплатно или по популарни цени, како и факултети со ветеринарен курс кои исто така ја вршат постапката по пониска цена.заедно со ветеринарот што го придружува миленичето.

Исто така види: Куче повраќа бела пена: што би можело да биде?

Операција за кастрација на машко куче x кастрација на женско куче: како функционира процедурата во секој случај:

И кученцето и кучките треба да постат пред кастрација: 6 часа без вода и 12 часови без храна, воопшто. Но, самата процедура се прави на различни начини и во двата случаи - и, како што се очекува од повисоките просечни вредности, таа е понапорна и поинвазивна кај женките. Кај нив најчестиот тип се нарекува овариектомија и го прави хируршкото отстранување на матката и јајниците. Бидејќи се работи за внатрешна операција, таа има подолг процес и исто така обично бара време.подолг период на постоперативно закрепнување (кој, генерално, обично трае од една недела до дванаесет дена). Вообичаено е дури и машкото куче да биде пуштено во ист ден, додека женските кучиња треба да се набљудуваат 24 часа за да може да има евентуално крварење и промени во притисокот.

Кастрацијата на машко куче, на пример, пак, се нарекува орхиектомија и се изведува со отстранување на двата тестиси. Надворешен, тој е многу поедноставен од оној на женските и, генерално, има побрзо закрепнување. Вообичаена грижа на сопствениците на миленичиња е како изгледаат кастрираните топчиња на кучето по процедурата - а одговорот е дека може да варира во зависност од тоа како е извршена операцијата. Почесто, ветеринарите едноставно ја затвораат кожата со два или три конци откако ќе се отстрани тестисот; и, кога е тоа случај, регионот е недопрен, само без тестисите внатре. Кога лекарите претпочитаат целосно да ја отстранат кожата, областа што порано биле тестисите станува практично незабележлива по неколку години.добро закрепнување по операцијата, неопходно е да се преземат одредени мерки на претпазливост при постоперативниот процес на кастрација на кучињата. Важно е, на пример, да се обезбеди елизабетанска јака за машките и хируршки одело за женките за да се спречи да се лижат или гризат.областа на шевовите и го попречуваат процесот на заздравување. Во зависност од тоа каква е болката, ветеринарот може да препише и лекови против болки и антиинфламаторни лекови во првата недела.

Шевот исто така мора да се чисти секој ден - и, како и со се што вклучува операција на кастрација, ветеринарот треба да да се консултирате за да го советувате најдобриот начин за спроведување на постапката. Меѓутоа, ако веќе сакате да имате идеја како да преврзете кастрирано куче, чекор по чекор обично е како што следува:

1 - Обидете се да го оставите кучето опуштено и во најудобна можна положба ;

2 - Започнете со чистење на областа со антисептикот препорачан од ветеринарот;

3 - Користете газа за да ја исушите областа. Вообичаено е да се размислува за употреба на памук, но тоа не е најиндикации бидејќи може да заврши со ослободување на некои мали нишки кои само ќе го нарушат процесот на заздравување;

4 - После тоа, ако ветеринарот укажал на некои маст или лек, време е за нанесување;

5 - На крајот покријте го местото со чиста газа и поправете го со селотејп или завој.

Покрај тоа, вреди да се запамети дека многу е важно да го спречите миленичето да прави напори и да се одмори додека целосно не закрепнете. Дури и оставете ги храната и водата што е можно поблиску за да не мора да се труди да дојде до нив. Дополнително, доколку забележите некаква промена во областа која заздравува или во здравствената состојбана кучето, задолжително веднаш побарајте ветеринар.

Исто така види: 4-ти јуни е „ден на прегрнете ја вашата мачка“ (но само ако мачката ви дозволи). Погледнете како да го прославите датумот!

Колку долго можете да капете кастрирано куче?

Како треба завојот бидете чисти и менувајте се секојдневно, исто како што треба да се избегнува изложеност, идеално е да не се капете кастрираното куче во овој период. Препораката е да се почека да се отстранат конците - што, генерално, обично се прави 60 дена по операцијата. Но, после тоа време, сепак треба да внимавате кога го капете миленикот, добро? Без триење на местото каде што е направен засекот.

Дали однесувањето на животното се менува по операцијата?

Многу се зборува за тоа како кучето се менува по кастрацијата, но на крајот на краиштата, миленичето останува посмирено после операција? Изјавата не е ни мит. Ова се случува затоа што кастрацијата го менува производството на хормони кои се директно поврзани со начинот на кој се однесува миленичето - како што е случајот со тестостеронот, на пример.

Поради ова, покрај тоа што мажјакот повеќе нема потреба на обележување на територијата со мочање, генерално, агресивноста и иритацијата исто така имаат тенденција да се намалуваат кај двата пола. Не можете да кажете дека смиреноста кај кастрираното куче е општо правило, бидејќи ако агресивното однесување не е поврзано со производството на полови хормони или ако животното веќе е подложено на операција во фаза на возрасен или постар, ќе има нема значајна промена.

Но, мора да бидете сигурнипрашува: во случаи кога возбуденото однесување на миленичето е всушност поврзано со хормони, колку долго по стерилизацијата кучето станува помирно? Одговорот е дека не може да се каже со сигурност. Времето потребно за промена на однесувањето може да варира, но сигурно е дека промената не е моментална. Само што, по процедурата, се уште има многу хормони во крвта на кучето - за што е потребно одредено време за навистина да се случи промената на темпераментот.

Друга можна последица од промената на хормоните е зголемувањето на тежината на кучето кастрирано. Но, со следење на исхраната од ветеринарот и практикување физички вежби кога миленичето е целосно закрепнато, проблемот може да се смени.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.