Леукемија на мачки: ветеринарот ги наведува главните симптоми на FeLV кај мачиња

 Леукемија на мачки: ветеринарот ги наведува главните симптоми на FeLV кај мачиња

Tracy Wilkins

Кога посвојувате маче, првото нешто што треба да направите е да бидете сигурни дека животното е негативно за FIV (Имунодефициенција на мачки - или СИДА на мачки) и FeLV (Леукемија на мачки). Во случај на FeLV, тогаш, грижата треба да се удвои, бидејќи симптомите се појавуваат според фазата во која болеста влијае на мачката. За да разбере уште повеќе за леукемијата кај мачките и кои се главните симптоми на болеста, Патас да Каса разговараше со ветеринарката Каролина Муко Морети, која е генерална директорка на популарната ветеринарна болница Вет.

Леукемија на мачки: кои најчестите симптоми на болеста?

Обично, симптомите на FeLV кај мачки се манифестираат според стадиумите на болеста. Некои карактеристики, сепак, се вообичаени во секојдневниот живот и мора да ги набљудуваат туторите доколку мачето не е тестирано за болеста. Ова се некои од најзабележливите симптоми:

  • Обилниот очен секрет

Очите на нашите мачиња се многу важни за да го преживеат денот да ден. Мачките имаат неверојатна способност да гледаат многу добро во мракот. Кога се болни или контаминирани со FeLV, очите може да акумулираат повеќе секрети и да добијат поцрвеникав тон, како да се иритирани. Може да биде сличен на конјунктивитис, па затоа е неопходно да се обрне внимание на другите симптоми на леукемијамачки;

Исто така види: Раса на мали мачки: запознајте ги најмалите мачки во светот
  • Хипертермија

Многу е вообичаено телото на животното да биде на температура над идеалната кога има заразна болест. Во случај на FeLV, животното може да има тешки епизоди на треска и да има хипертермија, во која неговото тело ќе биде многу потопло од нормалното;

  • Слабеење

Бидејќи FeLV кај мачките е болест која напредува многу брзо, компромитирајќи го целиот имунолошки систем на мачињата, вообичаено е тие на крајот да не се хранат често. Ова доведува до губење на тежината и, во некои случаи, се манифестира со анорексија;

Исто така види: Кучешко тениско топче кое уништува се: дали вреди?
  • Дијареа и повраќање

Леукемијата на мачки ја нарушува исхраната на животното, кои може да имаат одредени потешкотии во јадењето. Епизодите на повраќање и дијареа на крајот стануваат многу чести, бидејќи вашиот имунолошки систем е ослабен. Ситуацијата, исто така, ја фаворизира појавата на верминози, како што е џардијазата;

  • Гингивални дисфункции

Непцата на животното може да добијат побелузлав тон, како на слика на хепатална липидоза, бидејќи животното не може нормално да јаде. Исто така, можно е да се забележи овој побел тон во ушите, околу очите и на муцката на животното;

  • Рани на кожата со одложено заздравување

Леукемијата на мачки го загрозува целиот процес на заздравување во телото на заразената мачка. Затоа, ранина кожата на мачката може да потрае подолго за да заздрави. Доколку се изложени на бактерии долго време, тие можат да се заразат.

Feline FeLV: фазите на болеста ги одредуваат симптомите

FeLV кај мачките, бидејќи е многу заразен, многу агресивно влијае на имунолошкиот систем на мачките. Во некои случаи, мачките не покажуваат симптоми на болеста. Тоа е затоа што леукемијата кај мачките има четири фази: абортус, прогресивна, регресивна и латентна.

  • Абортивна фаза

Во оваа фаза, според ветеринарката Каролин Муко, објаснува дека мачката изложена на вирусот има многу ефикасен имунолошки систем кој го инхибира размножувањето на вирусите во вашите клетки. Тестот, во тој момент, покажува негативен резултат.

  • Латентна фаза

Конечно, латентната фаза е онаа каде што животното е носител на болеста, но не е можно да се дијагностицира. Вирусот се складира во коскената срцевина на мачката, што може да генерира нови проблеми за имунолошкиот систем. Според Керолајн, и покрај големото вирусно оптоварување и големите шанси за развој на болеста во оваа фаза, пациентот не ја пренесува на други мачки. Вирусот е сè уште негативен на ELISA.

  • Прогресивна фаза

Во прогресивната фаза, можно е да се забележат симптомите на болеста, бидејќи брзо се манифестира кај животното. „Оваа фаза е поагресивна, бидејќи мачката повеќе не елиминиравирусот, сите тестови се позитивни. Преносот веќе се случува и шансите мачката да се разболи се многу големи“, објаснува тој.

  • Регресивна фаза

Во регресивната фаза, на животното му се дијагностицира болеста, но на самиот организам успеа да се избори со вирусот. Во оваа ситуација, мачката успева да води нормален живот. „Во регресивната фаза, размножувањето на вирусите се случува на ограничен начин. Мачката е сè уште негативна кога се тестира со ELISA, бидејќи го наоѓа антителото присутно во телото, но кога се тестира со PCR (C-реактивен протеин), кој ја детектира ДНК на вирусот, тестот е веќе позитивен при зараза. Шансите за излекување во оваа фаза се уште се оптимисти“, вели Каролин.

FeLV: мачките можат да ја пренесат болеста преку директен контакт со други мачки

FeLV е вирус што одговара на мачките леукемија, која е исклучително заразна болест. За да биде заразена, мачката треба да има директен контакт со друга заразена мачка. Овој контакт вклучува споделување саксии, кутии, играчки, плунка, па дури и каснувања и гребаници. Исто така, ако имате здрава мачка и мачка позитивна леукемија, треба да го вакцинирате вашето здраво маче или да го одвоите од околината.

Оваа болест е многу сериозна и нејзиното лекување не може да се занемари. Важно е да се лекува веднаш штом ќе се дијагностицира, така што намачето има поголем квалитет на живот. Во случај на бремени мачки кои се позитивни на FeLV кај мачки, болеста ќе ја имаат и мачињата.

Како да се спречи леукемија кај мачки?

Најдобар начин за спречување на FeLV е да го чувате вашето домашно милениче во затворен простор, бидејќи секоја мачка скитник може да ја има болеста и да ја пренесе на здрава. Не дозволувајте да се шета, особено ако не е вакциниран. Со FeLV нема можност да се „игра“ со болеста, бидејќи тоа е една од најлошите болести што може да ги зафати мачките. Во случај на здрави мачки, тие треба да се вакцинираат со Quintuple, вакцина која штити не само FeLV, туку и панлеукопенија кај мачките, ринотрахеитис кај мачки и калицивирус. Во секој случај, неопходно е да се тестира животното пред да се вакцинира, бидејќи мачките веќе заразени со оваа болест нема да реагираат на ефектот на вакцината и не треба да се вакцинираат, бидејќи имунизацијата може дополнително да ја интензивира болеста во телото.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.