Дали е можно да се види куче како се смее? Дознајте и научете како да се идентификувате

 Дали е можно да се види куче како се смее? Дознајте и научете како да се идентификувате

Tracy Wilkins

Дали некогаш сте виделе куче да се насмевнува наоколу? Кучињата не знаат да зборуваат, но одвреме-навреме знаат да бидат прилично експресивни - а доказ е тоа што можат да манифестираат дури и „човечки“ чувства. Затоа кучето што се смее или насмевнува секогаш ја буди љубопитноста на туторите, кои набрзо се прашуваат дали тоа е синоним за среќа и радост. На крајот на краиштата, дали кучето се смее и се смее, исто како нас? Што значи тоа?

Ако некогаш сте налетале на слика на куче како се смешка, па дури и сте го фатиле вашето куче со свиткани усни нагоре, време е за вистината. Шапите на куќата тргнаа да бараат одговори и објаснувања за насмеано куче. Дојдете со нас!

Моето куче ми се насмевна додека лае, дали е тоа можно?

Многу е лесно да се најде слика на куче што се смее: нема недостаток на меми на Интернетот ја прикажува оваа ситуација, само побарајте! Но, дали оваа искривување што ја разбираме како насмевка е навистина резултат на насмевка на куче или е само случајност? Вистината е дека науката сè уште не успеала да открие што навистина се случува за да се појават насмевките на кучето. Сепак, докажано е дека има, да, и други животни кои можат да се насмевнат на ист начин како и луѓето - и сосема е можно кучињата да бидат вклучени во таа листа.

Студија спроведена од американски истражувачиоткриле дека видовите шимпанза, горили и орангутани се насмевнуваат во специфични ситуации, како на пример кога се скокоткаат. Беше направено и друго истражување кое во основа заклучува дека шимпанзата имаат многу слични изрази на лицето со луѓето кога се насмевнуваат.

Затоа, покрај приматите станува можност и насмевката на кучето. Не постои консензус за ова, но се верува дека кога кучето се насмевнува, тоа е во основа „одговор“ на човечката насмевка. Со други зборови, вашето куче ве гледа како се насмевнувате и автоматски ви се насмевнува како начин за зајакнување на оваа комуникација.

Исто така види: Погодни за домашни миленици: како знаете дали некое место дозволува кучиња?

Куче што се насмевнува е автоматски одговор на човечката насмевка

Кучешко смеење: Што откриваат истражувањата за ова однесување?

Покрај фотографијата на кучето како се смешка, уште едно многу релевантно прашање е дали смеењето е дел од кучешкото однесување. Во овој случај, постои поголема основа за одговорот. Истражувањето спроведено од бихејвиористичката Патриша Симонет од Универзитетот во Сиера Невада, Шпанија, заклучи дека кучињата можат, да, да се смеат, а тоа е дури и нешто што ги смирува. Сепак, кучешката смеа е сосема различна од човечката смеа: кучињата ја отвораат устата и дуваат, при што малку задишуваат кога се смеат.

Овој звук се јавува главно за време на игри и „среќни“ моменти за кучето, штосе чувствуваат охрабрени да се смееш. За време на студијата, Симонет им свирел звуци од смеење на кучињата на другите кучиња и го набљудувал нивното однесување. Како резултат на тоа, може да се открие дека кучешката смеа позитивно влијае на чувствата на животното, што ги прави поактивни. Во засолништата за напуштени животни, овој тип на звук им пренесуваше спокојство на другите.

Куче што се смее или се смее: како да знаете дали вашето куче е среќно?

Многу е слатко да се има куче кое постојано се смее и се смее, но дали ова се единствените знаци на среќа од нашите миленици? Секако! Всушност, постојат неколку начини да се каже дали кучето е среќно или не. Позата на телото, на пример, секогаш дава индикации за тоа како се чувствува животното. Ако се вратите дома по долг ден надвор и вашето кученце ве пречека на вратата со мавтање со опашката и неколку лижења, тоа секако е знак на љубов и среќа!

Во секојдневниот живот, други однесувања кои можат да се согледаат се дружењето и независноста на миленикот. Кучето кое е среќно веројатно нема да покаже агресивни и деструктивни ставови. Тој секогаш бара начини да си игра и да се забавува покрај вас, покрај тоа што прави сè за да покаже дека ве сака - доказ за тоа е да го следите сопственикот низ куќата или да спиете на нозе.

Исто така види: Јазик на мачки: дали е вистина дека мачките трепкаат со очите за да комуницираат со своите сопственици?

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.