Болест на крлежи: симптоми, третман, лек... Сè за паразитот кај кучињата!

 Болест на крлежи: симптоми, третман, лек... Сè за паразитот кај кучињата!

Tracy Wilkins

Симптомите на болеста крлежи никогаш не остануваат незабележани. Ова е една од најпознатите болести кај родителите на домашни миленици, а воедно и една од најопасните за животните. Пренесени преку кафеавиот крлеж, бактериите и протозоите го напаѓаат крвотокот на кучето и симптомите варираат во зависност од степенот на болеста, така што не можете да бидете премногу внимателни.

Болеста на крлежот може да предизвика жолта промена на бојата на кожата и мукозни мембрани, нарушувања на згрутчувањето, црвени дамки распространети низ телото, крварење од носот и, во поретки случаи, невролошки проблеми, па дури и смрт на кучето. За да помогне да се разјаснат сомнежите за болеста на крлежите, Шапи дома интервјуираше ветеринарката Паула Чишевски, од Сао Паоло. Проверете подолу!

Болести со крлежи кај кучињата: главните карактеристики на состојбата!

 • Причина за болеста: крлеж инфицирани што го каснуваат животното.
 • Симптоми: Болеста со крлежи може да предизвика треска, апатија, анорексија и губење на тежината, пожолтување на кожата, мукозните мембрани, црвени дамки распространети по телото , крварење од носот, офталмолошки и невролошки промени.
 • Третман: Болеста на крлежот се третира со антибиотици и контрола на ектопаразити.
 • Превенција: Болеста со крлежи може да се спречи со користење на производина крлежи кај кучињата се дијагностицира и третира, толку е подобра прогнозата. Затоа, главниот совет е да се консултирате со специјалист во случај на сомневање за болеста.
 • 4) Што да го нахраните кучето кога има болест на крлежот?

  Кучето не сака да јаде кога е болно, што може да биде предизвик за сопствениците. Покрај достапната свежа вода, важно е да се обложите на добиточна храна со супер врвен квалитет (ова важи и за сува и за влажна храна). Кокосова вода и лесни закуски - како што е овошјето за кучето - се исто така опции.

  5) Можете ли да го капете кучето со болест на крлежи?

  Тоа ќе зависи од сериозноста на болеста крлежи кај кучињата. Ако кучето е многу слабо и има многу низок имунитет, идеално е да се избегнуваат традиционалните капење и да се одлучат за хигиена со помош на влажни марамчиња.

каррапатициди.

Исто така види: Мачкини нокти: анатомија, функција и нега... се што треба да знаете за канџите на мачката

Што е болест на кучешки крлежи?

Кучето обично е едно од омилените домаќини на крлежот и, кога ќе се појави наезда, големи се шансите некој паразит да ја пренесе страшната болест на крлежот. Но, за што станува збор за оваа болест?

Ветеринарот Паула објаснува: „Болеста на кучешки крлежи е популарното име дадено на хемопаразитозите предизвикани од бактерии и протозои. Неговиот вектор е кафеавиот крлеж (Rhipicephalus sanguineus) кој преку неговото каснување го напаѓа крвотокот на кучињата паразитирајќи различни клетки на овие животни.“

Најчестите презентации на болестите на крлежите се:

 • Ерлихиоза : предизвикана од бактеријата Ehrlichia Canis, која паразитира моноцити, гранулоцити и тромбоцити;
 • Кучешка бабезиоза : предизвикана од протозоата Babesia Canis, која ги напаѓа и ги уништува ретикулоцитите на својот домаќин.

Ерлихиоза кај кучињата

Ерлихиозата е вид на болест на крлежи предизвикана од бактеријата Erlichia canis која ги инфицира и уништува белите крвни зрнца (моноцити и лимфоцити). Може да има три фази: асимптоматска (субклиничка), акутна и хронична. Кога ерлихиозата е болест на крлежи кај кучињата, симптомите може да варираат во зависност од фазата на болеста. Тие вклучуваат:

 • нарушувања на коагулацијата како што сецрвени дамки по целото тело и крварење од носот;
 • офталмолошки промени;
 • невролошки промени (поретко).

Кучешка бабезиоза

Оваа болест на крлежот е предизвикана од протозои од родот Babesia, од видот B canis, и делува директно на црвените крвни зрнца ( еритроцити) на животното. Се пренесува преку кафеавиот крлеж, состојбата предизвикува инфекција на црвените крвни зрнца на кучето и може да доведе до тешка анемија.

Кај бабезиозата, во зависност од степенот на уништување на еритроцитите, животното може да има жолтеникава боја на кожата и/или мукозните мембрани, познат и како жолтица кај кучињата.

Исто така види: Бул Териер: карактеристики, темперамент, здравје и грижа... сè за расата

Болести со крлежи: дознајте за други болести кои ги пренесува паразитот

Кога кучето ќе го фати крлежот, може да развие и други опасни болести. Затоа, важно е да бидете свесни за какви било физички и/или промени во однесувањето кај вашиот пријател, покрај тоа што секогаш користите производи за убивање крлежи за да избегнете наезда. Некои болести на крлежите на кои исто така им треба внимание се:

 • анаплазмоза;
 • забележана треска;
 • Лајмска болест .

Болеста со крлежи може да се зарази кај луѓето?

Секогаш е добро да се запамети дека крлежот се фаќа кај луѓето, но тоа не значи дека болеста крлеж е заразна. Ако вашето куче е болно, нема да се разболите сами.да има контакт со него. Меѓутоа, луѓето можат, да, да добијат кучешки крлежи - а контактот со крлежот е тој што ја пренесува болеста што може да ве разболи. Луѓе, одговорот е не, но важно е веднаш да се борите со паразитите за да не ве заразат .

Дали кучињата развиваат болест на крлежи секогаш кога ќе бидат каснати од паразитот?

Дури и како пренесувач на болеста крлежи, кучињата не секогаш го развиваат проблемот и објаснувањето за тоа е многу едноставно: „Крлежот е вектор на болеста, но не мора сите да се заразени со предизвикувачките микроорганизми. На овој начин, кучето кое има крлеж не мора да биде заразено, но шансите се големи.“

Но запомнете: подобро е да се спречи отколку да се лекува. Поради оваа причина, следете ги упатствата на ветеринарот: „Секогаш кога ќе се најде крлеж на вашето животно, старателот мора да преземе превентивни мерки за да ја спречи наездата и да биде свесен за појавата на симптомите.“

Што се симптомите на болеста на крлежот?

Ако сте слушнале за болест на крлежи, симптомите секако треба да бидат една од вашите најголеми грижи. Она што малкумина го знаат е дека клиничките знаци ќе зависат од болеста што била пренесена на животното, но постојатвообичаени симптоми помеѓу двете состојби.

Главните симптоми на болеста крлежи кај кучињата се:

 • треска
 • апатија
 • анорексија
 • замор
 • недостаток на апетит
 • губење тежина
 • крварење од носот
 • црвени дамки

Болеста со крлежи може да се излечи?

Болеста со крлежи кај кучињата секогаш ги остава загрижени сопствениците, а еден од најголемите сомнежи е дали проблемот може да се излечи или не. Одговорот е позитивен! Вака објаснува ветеринарот: „Да, има лек за болеста крлежи. Колку побрзо се дијагностицира животното, толку се поголеми шансите да се излечи болеста од крлежи. Се препорачува брзо дејствување и одведување на животното на ветеринар веднаш по појавата на првите симптоми.“

Болест на крлеж: фотографии

Кој е третман за болеста крлеж?

Болеста на крлежот е излечива, а третманот ќе се разликуваат во зависност од видот на предизвикувачкиот микроорганизам, стадиумот на болеста и пронајдените лабораториски промени. „Поради оваа причина, исклучително е важно животното да се однесе на ветеринар веднаш штом ќе се појават првите манифестации. Генерално, третманот се заснова на употреба на специфични антибиотици и контрола на ектопаразити за да се избегнат реинфекции“, советува Пола.

Болеста на крлежот: како да се лекува ишто да се прави во куќи со многу животни?

Болеста со крлежи е голем проблем за кучињата кои живеат со други кучиња и домашни миленици. На крајот на краиштата, кучешкиот крлеж се сместува во околината и може брзо да го паразитира телото на другите домашни миленици. „Доколку животното е заразено со крлежи, голема е шансата да се заразат и контактите и околината. Затоа, контролата мора да се спроведе на сите животни во куќата и на местата каде што престојуваат. проблемот стана голем проблем и научете како да се ослободите од крлежите во затворен простор. „Ако животното ја има оваа болест, контролирањето на ектопаразитите е најдобриот начин да се спречи и другото да се зарази. Исто како што кучето е загадено со каснување од крлеж, ако крлежот не е загаден и касне некое животно, може да ги зарази предизвикувачките микроорганизми и да ја зголеми неговата дисеминација“, предупредува специјалистот.

Болест на крлеж: домашен третман за да се стави крај на наездата на паразити дома

Болест, крлеж, куче: овие три збора ќе го згрозат секој родител на домашно милениче. Тоа е затоа што понекогаш, дури и со употреба на лек за крлежи, кучето е заразено. Затоа, покрај инвестирањето во превентивни мерки, од суштинско значење е да се води грижа и засредина во која живее миленичето. Бидејќи паразитите можат да останат инсталирани со месеци во вашиот дом без да забележите, неопходно е темелно чистење на просторот за да се избегнат инциденти како што е болеста на крлежите. Еве три рецепти како да се ослободите од крлежите во дворот и на други места.

1) Лек за крлежи со оцет и сода бикарбона

Состојки:

 • 500 ml јаболков оцет
 • 250 ml топла вода
 • 1 лажица натриум бикарбонат

Како да го направите тоа:

Оставете го да кисна најмалку 30 минути а после тоа испрскајте ја просторијата што сакате да ја дезинфицирате при чистење. Освен во дворот, решението може да се примени и на мебел, теписи, завеси и ѕидни агли (места каде крлежите имаат тенденција да се кријат).

2) Лек за крлеж од лимон

Состојки:

 • 2 лимони
 • 500 ml топла вода

Како да го направите:

Загрејте вода во тава и кога ќе зоврие додадете два лимона исечени на половина. Оставете ја смесата на тивок оган околу еден час. Потоа извадете ги лимоните и истурете го растворот во шише со распрскувач. Ова е одличен отров за убивање на кучешки крлежи во околината и во дворовите.

3) Лек за крлежи со масла

Состојки:

 • масло одрицинус
 • масло од сусам
 • масло од лимон
 • масло од цимет
 • 1 литар вода

Како да го направите тоа:

Ова е еден начин Многу едноставен и брз начин да се ослободите од кучешките крлежи! Само разредете капка од секое масло во литар прочистена вода. Добро измешајте и на крајот нанесете во саканата средина со помош на подна крпа.

Дали лекот за болеста крлеж спречува наезда? Дали има вакцина?

Нема вакцина за кучиња против хемопаразитози. „Мерките кои ја контролираат пролиферацијата на овие ектопаразити се најдобриот начин да се спречи кучето да се зарази со болест на крлежи. За ова, мора да се преземат профилактички мерки и за да се избегне наезда од крлежи директно кај кучињата, како и во домашната средина. Јајцата од крлеж може да се сместат секаде каде што животното има пристап, од мебел и под до кревети и облека. На овој начин, за да се избегне болест на крлежот, кучето мора да живее во чиста средина и приборот на животното мора секогаш да се санира. крлежи.паразити. „Наездата на овие ектопаразити директно кај животните мора да се спречи преку употреба на специфични лекови кои се веќе на пазарот. За ова е многу важно да разговарате со вашиответеринар и воспоставете го најдобриот избор на лек за вашето куче и тој да ја информира точната фреквенција на употреба, која може да варира од интервали од 30 до 90 дена, во зависност од лекот што се дава“, заклучува специјалистот.

Затоа, покрај чистењето на околината во која живее вашето домашно милениче, совет кој помага да се спречи болеста крлежи кај кучињата е да се обложите на лекови и додатоци кои ги штитат паразитите, како што се:

 • Јака против болви и крлежи;
 • Спреј;
 • Пипети;
 • Palcs;
 • Орални лекови.

5 прашања и одговори за болеста крлежи

1) Кој е првиот симптом на болеста на крлежот кај кучињата?

Кај болеста на крлежот, првичните симптоми обично вклучуваат анемија, бледо жолта мукозна мембрана (жолтица), апатија и недостаток на апетит (што може да предизвика анорексија кај кучињата). Потребно е внимателно да се набљудува и да се побара поддршка од ветеринар.

2) Како е кучето со болест на крлеж?

Што предизвикува болеста на крлежот кај кучето организмот е слабост. Кучињата се чувствуваат помалку подготвени, престануваат да јадат правилно, може да имаат треска, крварење од носот и црвеникави дамки на телото.

3) Која е шансата да се излечи болеста крлеж?

Колку побрзо болеста

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.