10 прашања и одговори за кучешкиот срцев црв, црвот што ги погодува кучињата

 10 прашања и одговори за кучешкиот срцев црв, црвот што ги погодува кучињата

Tracy Wilkins

Црвите кај кучињата се, без сомнение, една од најголемите грижи на секој сопственик. Не е ни чудо што во првите неколку месеци од животот на кученцата им се препорачува децрви. Меѓу видовите на црви кои можат да влијаат на здравјето на кучето, срцевиот црв е најзагрижувачки од сите, бидејќи, како што веќе го покажува неговото име, може да се смести во кардиоваскуларниот систем на животното. Кучешкиот срцев црв е сериозен, но малку познат проблем. Затоа составивме 10 прашања и одговори на оваа тема.

1) Што е кучешки срцеви црви?

И покрај тешкото име што обично предизвикува чудност, црвот е познат и како кучешки црв срцева болест. Станува збор за зооноза која е предизвикана од паразит (Dirofilaria immitis) и која се наоѓа во највиталниот орган на телото на кучето: срцето. Се смета за многу сериозна болест која треба навреме да се контролира и да се лекува за да се обезбеди преживување на погоденото животно.

2) Како се јавува преносот на овој црв кај кучињата?

Многу тутори се прашуваат како кучето го „добива“ срцевиот црв, а одговорот на тоа е едноставен: преносот на болеста се јавува преку каснување од заразени комарци. Овие, пак, можат да бидат од различни видови, па дури и Aedes aegypti влегува во таа листа. Така, кога доаѓа во контакт со болно животно, комарецот почнува да носимикрофилариите во вашето тело. Кога каснува здраво куче, овие микрофиларии се таложат во крвотокот на кучето.

3) Дали кучињата кои живеат во станови можат да развијат болест на кучешки срцеви црви?

Да, секое куче може да биде заразено од комарец што пренесува. Оние кои живеат во крајбрежни региони или во близина на шуми и реки се генерално поизложени и, според тоа, поранливи. Сепак, ништо не ги спречува кучињата кои живеат во урбаните центри далеку од плажата да се заразат со црвот. Едноставна прошетка со кучето или невнимание со отворени прозорци може да привлече комарец кај вашиот пријател, а многу е тешко да се знае кога инсектот е пренесувач на кучешки црви или не.

4) Кои се симптоми?главни симптоми на црви кај кучињата?

Во општ случај на куче со црви, животното може да покаже низа знаци кои се прилично забележливи, како што се присуство на повраќање и дијареа. Покрај тоа, недостатокот на апетит кај болните кучиња е многу чест, што може да доведе до губење на тежината и енергија. Кога ќе се забележат овие симптоми на срцеви црви кај кучињата, од суштинско значење е да го одведете вашиот пријател на лекарски преглед.

5) Како да знаете дали кучето има кучешки црви?

Рано на почетокот Болеста на кучињата со срцеви црви е тивка болест бидејќи микрофилариите депонирани во телото на кучето сè уште нецелосно развиен. Затоа, само по 6 месеци од инфекцијата - кога ларвите ќе станат „возрасни“ - дали е можно да се забележат некои симптоми. Кашлицата кај кучињата е доста честа појава во оваа состојба, како и замор, неподготвеност да одиме или прави физички вежби и отежнато дишење.

Исто така види: Како да знаете дали мачката има млеко? Погледнете го ова и другите сомнежи разјаснети од ветеринар

6) Како се прави кашлицата Дијагноза на кучешки срцеви црви?

Постојат неколку достапни тестови за откривање на црвот кај кучињата и еден од најпрепорачливите е тестот на крвта 4DX, кој може брзо да покаже дали има или не контаминација на болеста. Покрај него, уште една можност е и антигенскиот тест, бидејќи крвната слика не секогаш укажува на присуство на микрофиларии во првите месеци од инфекцијата. Еден од најчестите тестови се нарекува ELISA, кој набљудува дали има производство на антитела против микроорганизмот во телото на животното. Може да се нарачаат ехокардиограми и рендгенски снимки на градниот кош за да се идентификува дали има зафатени органи на кучето.

7) Дали средството за отстранување црви за кучиња е најдобрата опција за третман?

Неверојатно, децрви за кучиња не се препорачува за заразени кучиња. Ова може да биде дури и добра превентивна мерка, но ако кученцето веќе го има заглавено срцевиот црв во неговото тело, обичниот вермифуг не е толку ефикасен и најдобар начин за негово лекување е со лекови.пропишани од ветеринар. Тој ќе ја анализира ситуацијата на кученцето и, според сериозноста на секој случај, ќе го посочи најдобриот можен третман. Должината на времето исто така може да варира, а во посложени случаи на срцева слабост, кученцето може да мора да зема лекови до крајот на својот живот.

Исто така види: Алотриофагија: зошто вашата мачка јаде пластика?

8) Црв: колку долго кучето може да страда од наездата?

Дури и ако ова е тивка болест на почетокот, микрофилариите достигнуваат зрелост по шест месеци и започнуваат постојан процес на репродукција, ослободувајќи се повеќе и повеќе микрофиларии во крвотокот на животното. Откако ќе се населат кај кучето, овие паразити можат да живеат и до седум години, што ги прави огромен ризик за здравјето на кучињата и што може да доведе до смрт доколку во овој период нема соодветен третман.

9) Дали децрви за кучиња помага да се спречи болеста?

Многу помага. Ова, всушност, е еден од најдобрите начини да се исклучи секаква можност кучето да има црв, но не каков било црв. Кучето треба да зема месечна вермифуга која освен што делува против најпознатите црви, штити и од дејството на микрофилариите. Затоа, неопходно е да разговарате со специјалист пред да купите кој било лек за кој мислите дека ќе делува. Исто така, важно е да не се одложува лекот, бидејќи секој месец што накуче без преземање на децрви за кучиња е еквивалентно на три месеци ранливост.

10) Покрај децрви, дали кучињата имаат потреба од репеленти за да спречат болести на срцеви црви?

Да, да! Всушност, редовната употреба на децрви може да го спречи присуството на срцеви црви, но сепак е важно да се инвестира во стратегии кои ги штитат каснувањата од комарци, особено во крајбрежните региони или со многу шуми наоколу. За ова, репелентите се многу ефикасна алтернатива, а најдобро од сè, покрај специфични производи за кучиња, можно е да се инвестира и во додатоци кои гарантираат ист ефект, како што е антипаразитарната јака.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.