Англиски кокер спаниел или американски кокер спаниел? Откријте ги сличностите и разликите помеѓу расите

 Англиски кокер спаниел или американски кокер спаниел? Откријте ги сличностите и разликите помеѓу расите

Tracy Wilkins

Кокер спаниелот е една од најстрасните раси на кучиња што постојат. Дури и во Бразил, спаниелот е меѓу најпопуларните раси на кучиња во бразилските домови. Сепак, многу луѓе не знаат дека оваа раса на животни со средна големина може да има два изгледи: англиски кокер спаниел и американски кокер спаниел. Иако англискиот шпаниел полесно се препознава кога се размислува за кученце Кокер, сепак е можно да се помеша со американскиот шпаниел. Денес, ќе дознаете како точно да ја разликувате кокерските типови!

Англиски X американски кокер шпаниел: изгледот има сличности и разлики

Разбирање зошто двата типа на Кокер се толку збунети е едноставно: тие се, всушност, доста слични. Физички, еден од главните белези на англискиот и американскиот кокер шпаниел се долгите, овенати уши. Покрај тоа, и американските кокери и англиските спаниели имаат добро заоблени глави и очи. Сепак, постојат и други различни карактеристики кои ги прават различни раси. Споредувајќи го американскиот и англискиот кокер шпаниел, може да се забележи разлика во големината. Американскиот кокер е помал од англискиот шпаниел: додека првиот е обично 36 см, вториот е обично околу 40 см.

Покрај тоа, палтото на кучето американски спаниел е помазно и подолго, додека оној на англискиот кокер шпаниел е амалку пократок и брановиден. И двете имаат свилени палта, но косата на американскиот спаниел има тенденција да расте побрзо. Муцката е исто така јасна разлика помеѓу двата типа на Кокер: фотографиите покажуваат дека англискиот шпаниел е дебел и издолжен, добро пропорционален со неговата квадратна глава. Американскиот кокер спаниел, овековечен во кино со филмот „Дамата и скитникот“, има заоблена глава и пократка муцка.

И кај американскиот кокер спаниел и кај англискиот кокер спаниел боите имаат различна огромна разновидност. Меѓу нив, кои се заеднички за двете, можеме да истакнеме: црна, златна, сина, портокалова, црн дроб, кафеава, црна и бела, црна и цимет и многу други комбинации.

Двете раси на кучиња Кокер спаниел имаат многу заедничко

Личноста на англискиот и американскиот кокер шпаниел е она што ја отежнува разделбата, бидејќи двајцата се послушни, пријателски расположени и полни со енергија за трошење. И покрај тоа што и двата типа на кокери се развиени за да работат како ловечки кучиња, и двете многу добро се прилагодуваат на животот на кучињата-придружници, бидејќи тие се исто така супер приврзани за нивните сопственици и ги сакаат.

Љубопитноста и возбудата, сепак, беа да не се стави настрана со развојот на „припитомената“ страна на трките. Напротив, овие сè уште може да се сметаат за две од главните карактеристики на кокер шпаниел. Како и наАмерикански Кокер, англискиот е исто така разигран и полн со енергија. Затоа, важно е и во двата случаи да не недостасуваат игри. Двете варијации на расата сакаат да си играат во вода!

Послушни, Кокерите сакаат да бидат со семејството и се кучиња кои добро се согласуваат со децата, како и со другите животни, но процесот на социјализација уште од рано возраста е тешка.важна. Тие, исто така, не сакаат многу да бидат сами и им треба вниманието на учителот. Кучето Кокер Спаниел е исто така многу интелигентно, што го прави лесен за тренирање.

Исто така види: Кучешко завивање: сè за однесувањето на кучето

Кокер англиски спаниел: „оригиналната“ верзија на расата

Најпопуларната верзија на кокер спаниел овде во Бразил, англискиот кокер беше првата од двете раси што беа развиени. Како што е јасно неговото име, англискиот кокер спаниел потекнува од Велика Британија, околу 17 век, каде што служел како ловечко куче за птици - ловечкиот инстинкт кај нив е посилен отколку кај американскиот кокер спаниел. Сепак, постојат теории дека кокер спаниелот всушност потекнува од Шпанија и дури подоцна отишол во Англија, каде што се развил и популаризирал. Ќе беше таму каде што Кокер спаниел го доби своето име.

Американски кокер спаниел: помладиот и помалиот брат

Кокер спаниелот кој доаѓа од Соединетите Американски Држави е малку помала верзија на оригиналот. Создаден е и со целбиди ловечко куче, но има полесен инстинкт од англискиот. Се верува дека некои копии на англискиот кокер биле однесени во Соединетите Држави од 1800-тите па наваму.Таму тие претрпеле некои измени, со што се појавил американскиот спаниел што го знаеме денес. Затоа, американскиот кокер спаниел може да се смета за варијација - или помлад брат - на англискиот кокер спаниел. Двата типа на кокер се сметаа за една раса до 1946 година, кога конечно беа регистрирани како различни. Здравјето на американскиот шпаниел и англискиот шпаниел бара посебна грижа во ушите

На ушите на кучето Кокер спаниел им е потребна дополнителна грижа. Бидејќи тие се придушени и во исто време го оставаат многу изложен најповршниот дел од структурата на увото на животното, неопходно е често да се чисти увото на кучето. Исто така, важно е секогаш да го носите животното на ветеринар на преглед и да бидете свесни за знаците на непријатност и болка кај вашиот пријател. Покрај кучешкиот отитис, американскиот кокер спаниел и англискиот кокер спаниел исто така имаат голема тенденција да развијат проблеми во очите, 'рбетот, лактите и колената (чести се дисплазиите). Исхраната на шпаниелот е исто така важна во грижата за здравјето на животното. На кученцето Кокер му требаат специфични храни за неговата возраст, како и за постарите и за возрасните. Ова гарантираза да имаат добар имунолошки систем, бидејќи оброците ги имаат потребните хранливи материи за секоја фаза од животот.

На шпаниелките им е потребна посебна грижа, особено во нивното палто

Пребло: На палтото на кучињата шпаниел им треба постојано четкање за да се избегнат јазлите. Негувањето исто така бара одредена фреквенција, но секој тип на Кокер мора да го прави тоа на различен интервал. Негувањето може да се врши во интервали од еден месец до месец и половина на англискиот кокер шпаниел. Американските кокер спаниели, пак, имаат влакна кои растат побрзо, па затоа вреди да се воспостават пократки интервали помеѓу исечоците за да се зачува удобноста на животното. Исто како и Англичаните, на американскиот Кокер исто така му треба често хигиенско бричење.

Заби: Без разлика дали се раси на американски или англиски кучиња, забите бараат посебно внимание. Четкањето треба да биде секојдневно, по можност, за да се избегне појава на забен камен, шуплини и други проблеми поврзани со оралното здравје.

Исто така види: Сè за носот на мачката: анатомија, грижа и моќно сетило за мирис кај мачките

Очи: Очите на американскиот кокер и англискиот кокер исто така имаат потреба од посебна грижа. И кај двете раси на шпаниел, постои склоност кон проблеми како што се катаракта и глауком. Затоа, честите посети на ветеринарот се неопходни за да имате ажурирано следење и прегледи.

Нокти: Англискиот кокер спаниел и кокеротАмериканските шпаниели треба често да ги средуваат ноктите. Бидејќи тие се разиграни кучиња, секогаш постои ризик да се повредат при играње ако ноктите се премногу долги и остри.

Храна и вежбање: Кучињата шпаниел се многу енергични, па затоа им треба честа активност за да ги спречат да покажат деструктивно однесување. Одржувањето на рутина за вежбање е клучно. Исто така, важно е да се знае најдобрата храна за кокер спаниел. Идеално, храната треба да биде во согласност со возраста на животното и во количина соодветна на неговата големина - која и кај двата вида кокер е средна. Вреди да се разговара со ветеринарот за да се знае точно количеството и колку пати дневно да се понуди.

Дознајте колку чинат англиски спаниел и американски спаниел

И англискиот кокер спаниел и американскиот спаниел имаат слична просечна цена. Кутрето Кокер, од двата вида, обично се наоѓа помеѓу 1000 и 4000 Р$. Сепак, има места каде што вредностите се повисоки од тоа. Главната работа пред да купите Кокер е да се осигурате дека тоа е сигурна одгледувачница што ја гарантира благосостојбата и квалитетот на живот на животното. Усвојувањето на кокер спаниел е уште една опција за секој кој сака да има еден од овие два вида шпаниел, толку послушен и страствен, како најдобар пријател.

Рентген англиски кокер шпаниел: знаат карактеристиките натрка

 • Големина: Средна
 • Просечна висина: 40 cm
 • Просечна тежина: 13 до 15 кг
 • Премаз: Малку пократок и брановиден
 • Бои: Црна, златна, сина, портокалова, црн дроб, кафеава, црно-бело, црно и цимет, итн
 • Очекуван животен век: 12 до 14 години

Рентген американски кокер шпаниел: знајте ги карактеристиките на американскиот верзија

 • Големина: Средна
 • Просечна висина: 36 cm
 • Просечна тежина: 11 до 13 kg
 • Премаз: Мезно и долг
 • Бои: Црна, златна, сина, портокалова, црн дроб, кафеава, црна и бела , црна и кафеава, итн
 • Очекуван животен век: 12 до 14 години

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.