Триење на куче од ѕид, луѓе и предмети: што значи тоа?

 Триење на куче од ѕид, луѓе и предмети: што значи тоа?

Tracy Wilkins

Кучето што се трие од ѕид или случајни предмети е едно од многуте љубопитни кучешки лудило што го привлекуваат вниманието на туторите во секојдневниот живот. Без разлика дали е на домашен мебел, ѕидови или дури и мрша, многу е вообичаено да се види како домашно милениче трие случајни работи без никаква очигледна причина. Покрај тоа, триењето на кучето од сопственикот или посетите е исто така многу вообичаено однесување. Но, на крајот на краиштата, зошто кучињата се тријат од нештата и луѓето? Patas da Casa објаснува подолу што го тера кучето да ги прави овие однесувања!

Зошто кучињата се тријат од работите во куќата, како што се софи и друг мебел?

Многу сомнително прашање, вообичаено прашање за кучето однесувањето е: зошто кучињата се тријат од нештата? Во секојдневниот живот, не е невообичаено да се види како миленикот го четка каучот, столот, завесата или кој било друг предмет што го гледа напред. Има многу причини за ваквиот став. Еден од нив е прилично едноставен: привлече внимание. Можеби миленичето само се обидува да го привлече учителот со тој различен став. Друго објаснување зошто кучињата се тријат со нештата е чешањето. Болвите, крлежите, алергиите и другите болести може да завршат да предизвикаат прекумерно чешање кај животното. Еден од начините на кои миленикот наоѓа за да ја ублажи непријатноста е триење со кој било предмет.

Ако се прашувате зошто кучињата се тријат со нештата после капење, постои иобјаснување. Мирисот на шампон и регенератор е различен за животното. Често се трие во обид да се ослободи од овој мирис. Конечно, кученцето може да се трие со предмети во куќата поради вишок акумулирана енергија. Вознемиреното куче треба да ја извади својата енергија и вака ја наоѓа во тој момент.

Исто така види: Четирикратна вакцина за мачки: знајте сè за оваа имунизација што треба да ја преземат мачките

Куче се трие за ѕид: зошто се случува ова?

Кучето се трие од ѕидот е кучешко однесување кое исто така може да има различни објаснувања. Еден од нив е потребата да се доловат мирисите на околината околу нив. Тоа е природен инстинкт на кучињата кој може да се манифестира на овој начин. Друга причина поради која кучето се трие на ѕидот е чешањето. Како што објаснивме, триењето со предмети може да помогне во ублажување на чешањето и ѕидот е добро место за тоа. Кучето што се трие од ѕидот по капењето ја има истата цел како и кучето што се трие со други предмети: само се обидува да го извади мирисот на шампонот и регенераторот од неговото палто.

Зошто кучињата се тријат со мрши?

Многу воспитувачи веќе ја доживеале следнава ситуација кога го шетаат своето куче: вие шетате тивко и кога поминувате покрај куп ѓубре, кучето трча да се преврти преку него. Или, пак, може да се случи уште полошо: животното почнува да се тркала во мрша оставена на улица.Покрај тоа што ќе го остават кучето валкано и ќе мириса лошо, овие однесувања можат да бидат опасни, бидејќи и ѓубрето и трупот на мртво животно можат да пренесат болести. Но, зошто тогаш кучињата се тријат со мрша?

За да го разбереме ова однесување, треба да запомниме дека кучињата потекнуваат од волци и имаат диво минато како ловци. Во минатото, кучињата имаа потреба да ловат плен за храна. Тркалањето по трупот беше метод за маскирање на сопствениот мирис со цел пленот да не знае за неговото присуство и да спречи други кучиња да му ја крадат храната. Денес кучињата се припитомени, но одредени инстинкти остануваат. Ова објаснува зошто кучињата се тријат со мрша: тоа не е ништо повеќе од инстинкт наследен од нивните предци.

Зошто кучињата се тријат од сопствениците и посетителите?

Друго љубопитно однесување на кучето е тоа на кучето да се трие од сопствениците. Исто така, кучето може да го направи истото со посетителите. Ова различно однесување има и повеќе од една причина. Првото можно објаснување зошто кучињата се тријат од сопствениците или посетителите е поврзано со хормоните. Вишокот на тестостерон може да го напали кученцето во случајни моменти, што на крајот доведува до ова малку срамно однесување. Кастрирањето на кученцето е добар начин да се спречи тоа да се случи.

Од друга страна, друга можност за тоа зошто кучињата се тријат против нивните сопственици е едноставно да привлечат внимание. Животното сака наклонетост, игра или едноставно учителот на некој начин го насочува својот фокус кон него. Покрај тоа, однесувањето може да биде поврзано и со потребата за доминација. Кучето можеби сака да покаже доминација над друго животно. Тоа е како да означува територија, а таа територија е или сопственик или кој и да се трие. Повторно, стерилизацијата на кучето е најдобриот начин да се намали ова однесување на кучињата.

Исто така види: Кучешки влакна: 6 грижа за здраво палто

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.