Савана мачка: знаете сè за најскапата раса на мачки во светот

 Савана мачка: знаете сè за најскапата раса на мачки во светот

Tracy Wilkins

Најскапата раса на мачки и една од најретките во светот е мачката Савана. Всушност, ова е уникатно животно, а објаснувањето лежи во неговото потекло: мачката Савана излегла од вкрстувањето на африканска мачка (Сервал) со домашна, во основа станувајќи припитомен Сервал. Многу диви, Сервеите се огромни животни, со висина од околу 70 см и тежина до 25 килограми: „Мачката од Савана“ е речиси како припитомен леопард, па дури и дамките на телото се многу слични.

Ради Савана или Савана? Кој е вистинскиот начин на пишување? Вистината е дека тоа не прави никаква разлика, бидејќи двата начина се точни. Џиновската мачка Савана има неколку номенклатури и е класифицирана во 5 групи кои ги дефинираат нејзините карактеристики и личност воопшто. За да ви помогнеме подобро да ја запознаете мачката Сервал - цена, однесување, типови и грижа за расата - подготвивме специјална статија за оваа преслатка мачка!

Потеклото на расата савана мачка е изненадувачки

За разлика од другите раси на мачки, историјата на мачката Савана е релативно понова. Сè започна во 1986 година, кога домашното маче на Американецот Џуди Френк роди хибридна мачка, резултат на вкрстување со африкански сервал. И мачката и расата го добија името Савана, што е име кое опстојува до ден-денес. Тој беше одгледан од друг одгледувач, наречен Сузи Мустачио, а три години подоцнарасата е обично стерилна, бидејќи има дел од својата генетика со Serval. Затоа, повеќето од нив ги оставаат катериите кастрирани. Оние кои остануваат само обично се репродуцираат за пониските генерации (F3, F4 и F5). Друга куриозитет е тоа што, во дивината, мачката Сервал е многу барана кога станува збор за наоѓање партнер за репродукција.

Савана мачка: цената варира во зависност од генерациите на расата

Сега кога знаете која е најскапата мачка во светот, која е мачката Савана, сигурно се прашувате како точно колку чини еден примерок од расата, нели? Како што веќе споменавме, кога станува збор за цената, мачката Савана е поделена на генерации и секоја има одредена вредност. Колку е поблиску до Сервал, цената ќе биде поскапа.

 • Gato Savannah F1: цената е во опсег од 50 илјади R$ бидејќи е поблиску до Serval;
 • Gato Savannah F2: цената е во опсег од 35 илјади R$ до 40 илјади R$;
 • Gato Savannah F3: цената е во опсег од 10 илјади R$ до 15 илјади R$;
 • Gato Savannah F4: цената е во опсег од 6 илјади R$;
 • Cat Savannah F5: цената е во опсег од 4 илјади R$.

О, и не барајте само „Савана, мачка, цена“ на интернет, гледате? Важно е да барате гара која многу добро ги познава генетските обрасци на расата за да не падне во замки. Исто така, важно е да се осигура дека местото добро се грижи за животните. Да имаш чистокрвно маче какоСавана мачка, цената не е секогаш најважна работа, туку да се осигура дека овие животни не се експлоатирани или малтретирани. Затоа, побарајте место на кое можете да му верувате и да имате добри препораки!

се испоставило дека Савана била бремена со уште три мачиња, кои дошле од парење со друга домашна мачка. Во меѓувреме, Сузи напиша две статии за мачката Сервал кои го привлекоа вниманието на друг одгледувач, по име Патрик Кели, кој во голема мера беше одговорен за создавањето на расата савана мачка со Џојс Сруф.

Да имаш идеја, иако првиот домашниот Сервал е роден во 1986 година, дури во 2012 година расата Савана стана официјално признаена од TICA (Меѓународната асоцијација за мачки). Ова е причината зошто мачката Савана е супер понова и ретка раса, покрај тоа што се смета за една од најскапите раси на мачки во светот. За да ви даде идеја, кога станува збор за „Сервал мачката“, цената може да достигне 50.000 R$!

Савана мачка: расата има големи сличности со сервалот

Мачката Савана е тенок и многу голем, со долги нозе кои привлекуваат големо внимание - не за џабе е дел од групата џиновски раси на мачки. Меѓутоа, со вкрстувањето на генерациите на Савана, мачката во денешно време може да се најде со „стандардна“ големина која варира помеѓу 50 и 60 cm во должина (во некои случаи може да биде повеќе или помалку од тоа). Тежината ќе зависи многу од лозата: додека мачката Savannah F5 тежи до 11 kg, Savannah F1 може да достигне и до 25 kg.

Она што од самиот почеток привлекува внимание кај мачката Serval сеушите, кои за разлика од ушите на другите мачки, се големи, зашилени, малку поблиску од нормалните и свртени напред. Друга впечатлива карактеристика се очите на расата Савана: тркалезни, светли во боја и со линија, слична на белегот на ајлајнер, кои следат кон муцката. Овие многу егзотични мачки се полни со куриозитети и обичаи кои се донекаде слични на дивата страна на Сервалот - вклучително и затоа некои луѓе обично ја нарекуваат расата како „сервалска мачка“ или „като сервал“.

Разберете ги броевите на мачката од Савана и како тоа го одредува нејзиниот темперамент

Мачката од Савана има пет генерации кои помагаат да се идентификуваат темпераментот, големината и видот на мачката. Тие се дефинирани со буквата F, а мачката од Савана е F1, F2, F3, F4 и F5. Разберете го секој од броевите подолу:

 • Савана мачка F1

Мачката Савана F1 доаѓа од директно вкрстување на домашна мачка со дива мачки Сервал. Во овој случај, тие се мачки кои може да имаат поголем удел на диво однесување. Ова не значи дека тие не се приврзани мачки, само дека можеби не прифаќаат некои однесувања што би ги прифатила 100% припитомената мачка.

Пример е скутот. Savannah F1 е неодолива, но не се обидувајте да ја фатите, добро?! Само уживајте во неговото друштво кога тој се трие со вашите нозе или е наоколу. Во случајот на генерацијата Ф1,Мачката Савана можеби нема да се приврзе толку лесно.

Исто така види: Краста кај кучињата: како да се лекува и кои се симптомите на болеста?

Ова се најголемите мачки од расата Савана, токму поради тоа што се толку блиску до Сервал, кој е огромен мачки по природа. Затоа, тие можат да тежат помеѓу 15 кг и 25 кг. Таа е најскапата мачка во споредба со другите генерации.

 • Савана F2 мачка

Мачката Savannah F2 сè уште има значителни шанси за изразени карактеристики на диво однесување, бидејќи тоа е генерацијата што доаѓа веднаш по вкрстувањето на мачка Serval F1 со домашно животно. Тежината се движи од 15 кг до 20 кг, и затоа сè уште многу наликува на мачките од генерацијата Ф1.

Иако мачката Савана F2 може да чувствува наклонетост кон семејството и другите животни во областа, тие сè уште не се мачки прилепени или крајно приврзани. Исто така е една од најскапите мачки, но со пониска цена од генерацијата F1.

 • F3 Savannah Cat

Генерацијата F3 Сервал мачка (генерално што произлегува од вкрстувањето на F2 мачки) е веќе идеална за семејства и луѓе кои сакаат да имаат друштво и внимание на маче. Тие повеќе личат на домашни мачки, иако се поголеми од повеќето, тежат помеѓу 12 кг и 17 кг.

Мачката Савана F3 има дел од нејзините карактеристики под влијание на дивата страна, сепак, тие се мачки кои може да се приврзе за неколку луѓе. Во споредба со претходните генерациина Savannah cat, вредноста на F3 е многу поевтина (но сепак е скапа мачка).

 • Savannah cat F4

O Мачката Savannah F4 речиси и да нема див инстинкт, но сепак е можно да се видат траги од нејзините предци. Кога станува збор за генерацијата F4, Савана е многу слична со домашните мачки во однос на однесувањето, но е поголема од мачките што ги дознаваме таму, тежи меѓу 8 кг и 12 кг (што е дури и помала од мачката Савана на Ф3 генерација ).

Тие се поприврзани мачки, кои лесно сакаат деца и други животни. Друга важна точка е тоа што, за разлика од генерацијата F1 која е најскапата мачка во светот, Savannah F4 има многу поприфатлива цена.

 • Savannah Cat F5

Последната генерација на мачката Савана, позната и како F5, е практично домашен сервал, бидејќи тие се најприпитомени можни мачки. Бидејќи нема докази за директен вкрстување со Serval, неговото однесување не трпи големи диви пречки. Затоа, тие се домашни миленици, но малку поголеми: тежат меѓу 6 и 11 килограми поради влијанието на Serval.

Мачињата Savannah F5 се приврзани, приврзани и идеални за големи или мали семејства. Исто така, ова е најевтината можна верзија на расата и е далеку од најскапата мачка во светот.

Хибридни раси на мачки:кои инстинкти на мачката Савана остануваат?

Како што можете да видите, мачката Савана е раса со неколку особености. Додека генерациите F4 и F5 се попослушни и наликуваат на домашна мачка, верзиите F1, F2 и F3 сè уште носат многу диви наследства од нивните предци. Меѓу дивите инстинкти, може да се истакне недовербата и потребата да се зачува „ловечката страна“ на мачките. Тоа значи дека тие се мачки на кои им треба соодветен простор за истражување и вежбање на нивните инстинкти. За недовербата, тоа не значи дека мачката Савана е скитлива мачка, но не очекувајте генерациите Ф1, Ф2 и Ф3 да бидат тотално врзани за луѓето, бидејќи тоа нема да се случи.

Што се однесува до мачката од Савана F5 и F4, збогатувањето на животната средина често е доволно за да се направи трикот. Поставувањето на ниши и полици, покрај столпчињата за гребење, е од суштинско значење за да се обезбеди благосостојба на домашно милениче, на кое, како и секоја друга припитомена мачка, му е потребна честа стимулација.

Исто така види: Лигава мачка: што би можело да биде?

Како е животот со расата на мачки Савана?

Ова многу ќе зависи од расата на мачката Савана што ќе ја избере сопственикот. Деликатно е да се генерализира однесувањето и темпераментот на домашниот Сервал бидејќи тие се аспекти кои можат многу да варираат и кои се тесно поврзани со близината до африканскиот сервал. Она што е познато, сепак, е дека генерално наРасата савана има тенденција да биде многу активна и секогаш бара нешто да направи. Тие се исклучително љубопитни и донекаде екстровертни животни, бидејќи сакаат да си играат и да трчаат наоколу.

Расата на мачки Савана исто така може лесно да се досадува, па затоа е важно да знаете како физички и психички да го стимулирате вашето домашно милениче. Многу луѓе, исто така, го споредуваат однесувањето на Савана со кучињата, бидејќи подомаќините верзии сакаат секогаш да бидат блиску до своето човечко семејство. И покрај тоа што не е една од најприврзаните раси во светот, мачката Сервал има свој начин на покажување наклонетост.

Вреди да се напомене дека оние кои припаѓаат на генерациите Ф4 и Ф5 можат добро да се сложуваат и со децата и другите домашни миленици, доколку се соодветно социјализирани како кученца.

Мачката Савана сака вода и е одличен придружник за прошетки

Заборавете на идејата дека мачките не сакаат вода, бидејќи мачката Савана е сосема спротивно од тоа. Расата сака вода, така што нема да биде премногу тешко да се капе оваа мачка. Во потоплите денови, вреди да се охрабри мачката Сервал да игра во вода: им се допаѓа и сепак се ладат.

Понатаму, не е потценување да се каже дека овие мачиња личат на кучиња: мачката Савана има навика да ги следи своите сопственици (во случајот на поприпитомени генерации како F4 и F5) и е полна со енергија . Да се ​​трошиоваа поенергична страна на расата, прошетките се одлична опција. Сервал мачката може да се навикне да оди секојдневно, а за да го подобри ова искуство тој многу прифаќа да носи јака, па еве го советот! Севкупно, тие се мачки на кои им треба многу простор за трчање, играње и лов - а прошетките помагаат да се исполни таа потреба.

4 куриозитети за мачката Савана

1) За оние кои не знаат која е најскапата мачка на светот, одговорот е мачката Савана. Сепак, она што малкумина го знаат е дека вредноста на расата зависи од секоја генерација: најскапата мачка во светот е F1, но има мачки со попристапни вредности кои припаѓаат на генерацијата F4 и F5.

2) Покрај тоа што е најскапата раса на мачки во светот, Саваната е една од најретките и најновите раси што постојат.

3) Многу луѓе ја мешаат расата Савана со Бенгалската мачка (познатата бенгалска мачка). Двата вида навистина делат некои физички сличности, но мачката Савана е многу поголема од Бенгалската мачка во сите погледи.

4) Поради долгите нозе, расата на мачки Савана има одлични скокачки вештини и достигнува долги растојанија. За да добиете идеја, мачката Serval може да достигне висина до 2,5 метри. Импресивно, нели?

Савана мачка: на хибридната мачка и е потребна рутинска нега

 • Четка: Грижата за крзното на мачката Савана не е многу тешко, само ако го четкате околу двапати неделно палтото ќе биде убаво и здраво.

 • Капење: и покрај тоа што не се препорачува за многу мачки, расата Савана сака да се навлажнува и не се откажува од добра бања. Сепак, важно е фреквенцијата да е мала за да не се отстрани природната маснотија на вашата коса - најмногу еднаш месечно.

 • Нокти: столбовите за гребење на мачки се неопходни не само за да се грижи за благосостојбата на мачката Савана, туку и за одржување на канџите остар. Сепак, исто така е важно да ги скратите од време на време за да се обезбеди удобност на домашно милениче.

 • Заби: Препорачливо е да се мијат забите на мачката Сервал неделно за да се одржи добра орална хигиена и да се спречат проблеми како што се забен камен и лош здив .

Како е здравјето на мачката Савана?

Џиновската мачка Савана обично нема многу специфични здравствени проблеми и се смета за една од најздравите мачки во светот. Некои студии покажуваат дека, сепак, тие може да имаат проблеми со лековите за инјектирање, како што се вакцините и анестетиците. Тоа е затоа што тој е хибридна мачка: она што го добиваат во однос на отпорноста на болести со мешавината, го губат во однос на користењето на овие лекови.

Друга љубопитност за Саваната: оваа мачка

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.