Куче Мабеко: дивата раса има систем на гласање за избор на водач и вистинско време за лов

 Куче Мабеко: дивата раса има систем на гласање за избор на водач и вистинско време за лов

Tracy Wilkins

Мабеко е вид на диво куче кое живее во природа и има поинаков изглед од она на што сме навикнати. Големите уши и виткото тело се белег на дивото куче. Дивите кучиња се појавија во Африка (затоа се нарекуваат и африкански диви кучиња) и сè уште се наоѓаат во субсахарска Африка денес. Иако неговиот изглед е прилично впечатлив, она што најмногу се истакнува кај ова куче е неговиот начин на живот. Кучињата мабеко од истата глутница се собираат во собранија за да гласаат меѓу себе за некои важни мерки, како што е изборот на нивниот водач и времето за лов. Можеби изгледа невозможно да се замисли, но Paws of the House објаснува точно како функционира изненадувачкиот систем за гласање спроведен од кучињата Mabeco. Проверете!

Мабеко има поинаков изглед од традиционалните каниди

Мабеко е вид на диво куче кое потекнува од африканскиот континент. Ова животно живее во субсахарска Африка, но му се заканува истребување. Во денешно време се верува дека во овој регион има околу 6.600 примероци на животното. Мабеко има поинаков изглед од кучињата што сме навикнати да ги гледаме, толку многу што првично се веруваше дека ова животно е раса на хиени. Дури подоцна е докажано дека Мабеко е кучешки.

Обликот на ушите на кучето е позаоблен, што помага да сефаќајте звуци со голема леснотија при лов, што е највпечатлива карактеристика на Mabeco. Со многу мускулесто и витко тело, влакната на Дивото куче се кратки по телото и подолги во пределот на вратот. Секое африканско диво куче има уникатна шема на бои, како и расфрлани дамки на телото и карактеристична црна дамка на челото.

Африканското диво куче е познато дека е многу дружељубиво животно

И покрај тоа што не е домашно куче, Дивото куче лесно може да се најде на листата на најдружељубиви раси на кучиња. Африканските диви кучиња не живеат со луѓе, но имаат силна врска меѓу себе и многу лесно комуницираат. Ова животно сака да живее во глутница и има извонредна способност за комуникација. Кучињата од иста глутница знаат многу добро да комуницираат и да формираат сложено општество меѓу себе. Друштвеноста на африканското диво куче е голема предност за време на ловот, бидејќи го тера глутницата да работи како тим на исклучителен начин. Затоа, ловот на диви кучиња најчесто добива позитивни резултати. Секоја глутница ја води двојка Мабеко и се состои од група од шест до дваесет африкански диви кучиња.

Исто така види: Feline FIP: ветеринар ги разоткрива сите карактеристики на болеста

Глутницата Мабеко донесува одлуки врз основа на гласачки систем

Она што привлекува најголемо внимание кај Африканците Диво куче е начинот на кој живеат едни со други. Студија објавена одНаучното списание Royal Society покажува дека Wild Dogs имаат систем на гласање за да носат одредени одлуки во глутницата, како што се изборот на водач и кога сакаат да ловат. Студијата започнала кога истражувачите забележале дека кучињата Мабеко секогаш се собирале, но дека од 68-те испитувани групи, само една третина од нив всушност тргнале на лов по заедништвото. По многу анализи се увиди дека, всушност, кучињата се состанувале во собранија и гласале пред да донесат одлука. Поради оваа причина, целата група не секогаш излегувала на лов.

Исто така види: Дали црната мачка навистина е поприврзана од другите? Погледнете ја перцепцијата на некои тутори!

Разберете како функционира гласањето на кучињата Мабеко

Фактот за Мабеко тоа што кучињата можат да гласаат едни за други е доволно изненадувачки, но начинот на кој функционира нивниот систем за гласање е уште повеќе. Секој Мабеко може да побара глас, но се знае дека колку е поголема социјалната положба на тој Мабеко, толку се поголеми шансите неговото тврдење да успее. За да започне собранието, животното треба да ги повика сите кучиња во групата. Животното потоа прави некои специфични гестови за да го означи почетокот на состанокот: ја спушта главата, ја отвора устата и ушите му се свиткани наназад. За време на гласањето, секое куче треба да кивне, со различен звук од вообичаеното, за да го каже своето мислење. Колку повеќе диви кучиња емитуваат звук, толку повеќе гласови предлогот добива во нивна корист. ЈазикотКанина е, без сомнение, импресивна!

Африканското диво куче секогаш ги штити и се грижи за другите членови на глутницата

Лојалноста е уште една извонредна карактеристика на ова животно. Мабеко е исклучително лојален на своето семејство и прави се за да го заштити. Бидејќи се многу дружељубиви и имаат многу ефикасна комуникација меѓу себе, кучињата во иста група одлично се сложуваат. Затоа, многу е тешко да се види тепачка меѓу диви кучиња од исто семејство. Добро структурираното општество им овозможува да споделуваат задачи и секој си ја знае својата улога. Додека некои диви кучиња ловат, други се грижат за своите млади, на пример. Покрај тоа, тие се поддржуваат еден на друг. Дивите кучиња секогаш внимаваат на постарите или болните членови на нивната глутница. Затоа, освен што е интелигентно и дружељубиво куче, исто така е многу лојално и поддржувачко. Сето ова соединување прави дивите кучиња од расата да имаат голема хармонија за време на ловот. Дивите кучиња ја добиваат титулата за најефикасен предатор во Африка и најуспешни во нивниот лов.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.