Сијамска мачка и мешанче: како да се препознае секој од нив?

 Сијамска мачка и мешанче: како да се препознае секој од нив?

Tracy Wilkins

Сијамската мачка е една од најпопуларните раси во Бразил. Не заостанува и расата на мачки SRD (Without Defined Breed), познатата мачка скитник. Сигурно веќе наидовте на маче скитник кое ги има карактеристиките на сијамската мачка (сини очи, сивкасто крзно и потемни екстремитети). Ова е вкрстен сијамски, познат како Sialata, мешавина помеѓу двете. Но, како да се разликуваат типовите на сијамски мачки и мелези? За да нема повеќе сомнежи и да знаеме сè за сијамските и сијамските мачки, ги собравме сите информации на оваа тема. Сега ќе дознаете како да препознаете дали мачката е сијамска или мешана. Проверете!

Исто така види: Набројуваме 100 забавни факти за мачките. Погледнете и изненадете се!

Зошто е толку честа појава Sialata?

Расата на мачки SRD е онаа која не се смета за чиста раса, односно поминала низ мешавина од една или повеќе раси. Ова значи дека типовите на мачки скитници можат да имаат разновидна лоза составена од различни раси. Затоа, секоја мачка мешана има уникатни особини кои се однесуваат на различните видови мачки присутни во нивното семејно стебло. За да може животното да биде чистокрвно, целата негова лоза не смее да има смеса за време на вкрстувањето, што го нарекуваме „чиста“ лоза. Ова се условите животното да го добие педигрескиот печат. Сепак, многу е вообичаено да се види мачка-мелез со типични карактеристики на мачка од расата.Сијамски.

Потеклото на сијамците датира од Тајланд и се смета за една од најстарите раси на мачки во светот. Тој е дури и многу збунет со друга древна раса на мачки, тајландската, која е поврзана со сијамската. Споредувајќи ја тајландската и сијамската мачка, разликата е позабележителна во телото, бидејќи Тајланѓанецот има поатлетска градба. Бидејќи помина долго време од потеклото на сијамските мачки до денес, нормално е расата да се вкрстила со други.

Мешаната сијамска мачка е толку честа што добива дури и име: Сијалата (сијамска мачка со мут). калај). Но, на крајот на краиштата, зошто Сијалата е толку честа? Објаснувањето за ова е едноставно: овие типични карактеристики на чистата сијамска мачка лесно се пренесуваат генетски во крстови. Односно, кога вистинскиот сијамски вкрстува со друга раса мачка, карактеристиките на сијамската раса имаат тенденција да имаат големо влијание врз мачето што ќе се роди. Затоа е толку нормално да се види сијамска мачка наоколу, бидејќи без оглед на расата што ја вкрстува сијамската мачка, нејзините сопствени карактеристики многу ќе се истакнат.

Физички карактеристики на мачката: сијамската раса и мачката-лата имаат разлики по изглед

Сијамската мачка е позната по палтото и сините очи. Сијамското око на мачката, вкрстено и продорен сино, е најслична карактеристика пронајдена во Сијалата. Сепак, постојат и други карактеристики кои можат да помогнат да се идентификува далинавистина е чистокрвна сијамска мачка или скитник. Сијамската мачка има бел, сив или крем (жолт) слој на поголемиот дел од телото и кафеав на екстремитетите (шепи, муцка, очи, опашка и уши). Темниот врв е присутен кај белата сијамска мачка, жолтата сијамска мачка или сивата сијамска мачка. Така, тие исто така може да се сметаат за црна и бела сијамска мачка, бела и сива сијамска мачка, жолта и кафеава итн. Кај сијамската мачка долгата коса не е карактеристика - тие секогаш ќе бидат кратки. Сијамската раса на мачки има и други карактеристики: тенок нос, опашка и шепи и големи, зашилени уши. Покрај тоа, кај сијамците телото е издолжено, како и лицето, кое има триаголна форма.

Може да биде тешко визуелно да се разликува мачка скитник и легитимна сијамска мачка, бидејќи карактеристиките завршуваат се многу слични. Главниот начин да се знае дали сијамската мачка е чиста е да се потврди дали ги има сите карактеристики на расата опишана погоре - обично, регистрираните одгледувачи имаат податоци од педигрето на животното за да гарантираат дека е „чиста“. Сијамската мачка измешана со мелез има одредени карактеристики на чистиот сијамски, како што е бојата на палтото, но има и различна форма на муцката, ушите и самото тело. Покрај тоа, вообичаено е да се види влакнест сијамски мут со помалку издолжено тело.

Видете слики од чистокрвни сијамски мачкии мелез!

Исто така види: Моето куче умре: што да правам со телото на животното?

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.