Моето куче умре: што да правам со телото на животното?

 Моето куче умре: што да правам со телото на животното?

Tracy Wilkins

Секој што посвојува домашно милениче сака тоа засекогаш да остане во семејството. За жал, болката од губење на домашно милениче е неизбежна, бидејќи нивниот животен век е околу 10 до 13 години кај кучињата. Покрај тоа што е болен процес, многу луѓе не знаат како да се справат со телото на животното по смртта, бидејќи миленикот е сакана личност, а давање дестинација е и демонстрација на љубов. Ако вашето куче умре и не знаете што да правите, проверете некои опции овде за да се збогувате со вашиот пријател.

Гробиштата за кучиња и плановите за погреб се опции

Многу тутори не знаат, но има специјализирани гробишта за погребување на домашни миленици, а повеќето од нив прифаќаат кучиња на нивната земја. Можете да ги побарате најблиските во вашиот град и да дознаете за цените и услугите, но, генерално, закопувањето на вашето куче може да чини околу 700 до 800 Р. УСД. членовите на семејството можат да се збогуваат со својот четириножен пријател.

Превентивна (а понекогаш и поевтина) алтернатива за овој момент се погребните планови за миленикот. Се разбира, никој не сака да размислува за смртта на своето куче, но планот може да биде олеснување во моментот на болка. Вредноста на погребниот план за кучиња варира од 23 R$ до 50 R$ месечно, но го избегнува ризикот од наеднаш потреба од голема количинапари, особено во оваа страдална ситуација. Планот за погреб обично има и опција за кремирање, без разлика дали е индивидуално или колективно.

Исто така види: Кои се боите на персиската мачка?

Колку чини кремирањето куче?

Кремирањето обично е опцијата која најмногу ја бараат старателите, бидејќи е поекономична и попрактична од погребувањето. Може да чини околу 600 R$, а може да достигне и до 3.000 R$, во зависност од тоа како ќе биде кремирањето - индивидуално, со враќање на пепелта на членовите на семејството; или колективно, со други кучиња и без враќање на пепелта. Прашањето за церемонијата може да биде и скап фактор, ако туторите сакаат да се збогуваат со кученцето со стил. Како и да е, постојат субјекти кои нудат услуга за кремирање на кучиња со популарни цени (до 100 R$) или дури и бесплатно.

Закопувањето куче бара одговорност

Истражување од Универзитетот во Сао Паоло (USP) истакна дека 60% од домашните животни, кога се убиваат, се фрлаат или закопуваат на празни места и депонии, па дури и се закопуваат во дворот. Меѓутоа, член 54 од Законот за животна средина на Федералниот устав забранува закопување на животни во двор или на заедничка почва, од санитарни причини за да се спречи контаминација на почвата. Злосторството предвидува казна од четири години затвор и парична казна, која може да варира од 500 до 13.000 R$. Значи, кога е време да се збогувате со вашиот голем пријател,Бидете одговорни, и со себе и со општеството.

Исто така види: Дали кучињата можат да ја користат кутијата за отпадоци?

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.