Колку долго живее мачката?

 Колку долго живее мачката?

Tracy Wilkins

На крајот на краиштата, колку години живее мачката? Не е мистерија дека друштвото на мачка го менува нечиј живот на подобро, а да зависи од нас, тие би живееле вечно. Сепак, тоа не е можно и многу тутори се сомневаат кога станува збор за очекуваниот животен век. Мачката сакала или не е како дете и многу лесно се врзува за неа. Затоа, познавањето на просечниот животен век на мачката е начин да се подготвите да имате друштво со миленикот долги години, но во исто време да разберете дека возраста на мачката и човекот е многу различна!

Исто така види: Лек за кучешки црви: како да се третира проблемот?

Таму се извештаи за мачки на возраст од 30 години или повеќе, но овде зборуваме за светски рекорди. Во „вистинскиот живот“, просечната возраст на мачката е обично многу пониска од оваа, но со соодветна грижа е можно да се осигура дека мачката има добра долговечност. Кога одлучувате да имате мачка, важно е да се има предвид дека животниот век на мачките е многу поврзан со начинот на живот што го водат, како и со грижата што ја добиваат. Значи, која е максималната возраст за мачка и на која возраст мачките умираат? Дојдете и ќе ви објасниме сè што треба да знаете за тоа!

Очекуван животен век на мачките: како да знаете колку долго живее мачката?

Пред да влезе во просечниот животен век на мачката, таа важно е да се разбере како да се трансформира возраста од мачка во човек. Тоа е затоа што годините на мачката се многу различни од годинителуѓето, и затоа овие животни стареат побрзо од нас.

Мачката живее во првата година од животот што е еквивалент на 14 човечки години, веќе достигнува зрелост и започнува со фазата на возрасни и тогаш престанува да биде кученце. Ова дури се рефлектира во тоа колку време е потребно за да расте мачката: на 7 месеци, многу мачиња веќе ја достигнале својата конечна големина. По завршувањето на две години, просечната возраст на мачките станува 24 години - односно во меѓувреме добиваат уште 10 години живот. Кога животниот век на мачката ќе достигне три години, тие почнуваат да добиваат еквивалент на четири човечки години за секоја измината година. Тоа е, тригодишна мачка има 28 години; четиригодишното дете има 32 години и така натаму.

Откако ќе го разберете ова, време е да одговорите на прашањето: колку долго живее мачката? Иако некои мачиња живеат подолго, а други помалку, општо земено, очекуваниот животен век на мачката е 16 години. Така, за оние кои се сомневаат во тоа кој живее подолго, мачка или куче, одговорот е: додека кучињата живеат во просек до 13 години, мачките одат малку подалеку. Сепак, добро е да се запамети дека овој просечен живот на мачката зависи од неколку фактори. Некои раси, на пример, се повеќе предиспонирани за болести и затоа имаат намален животен век. Низ истиот проблем поминува и мачката која има слободен пристап до улиците.

Животниот век на мачката:која раса има најдолг животен век?

Една од работите што им пречи на тоа колку долго живеат мачките е предиспозицијата за некои болести, што е многу честа појава кај одредени раси. Во зависност од тежината на патологијата, мачките обично немаат висока долговечност во споредба со здравите животни. Затоа, кога станува збор за очекуваниот животен век, мачките помалку склони кон овие проблеми имаат тенденција да живеат подолго. Погледнете го подолу просечниот животен век на мачка од следниве раси:

  • сијамски - 15 до 20 години
  • персиски - 12 до 17 години
  • бурмански - 9 до 15 години
  • бурмански - 9 до 15 години

Животниот век на мачка од други раси, како што се Рагдол или Мејн Кун, обично е до 12 години. Поради генетски фактори, тоа се животни кои имаат поголема веројатност да развијат здравствен проблем. Ако сте љубители на мелези и се прашувате колку е животниот век на мачка-мелез, еве неколку добри вести: овие домашни миленици исто така имаат тенденција да имаат подолг животен век од многу чистокрвни мачки! Општо земено, просечниот животен век на мачка-мелез може да достигне 20 години.

Сè уште вреди да се запамети дека она што дефинира колку долго живее мачката е збир на фактори, а не само нејзината раса. Затоа, секогаш кога размислувате да имате мачка, размислете да го посвоите свесно и имајте на ум дека безбедноста, благосостојбата и грижата за миленичето ќе зависат од вас, како иживотот на мачката.

Очекуваниот животен век на мачката е помал за оние кои имаат пристап до улица

Пристапот или не на улица има огромна тежина кога станува збор за дефинирање на тоа колку долго мачката живее . Постојат неколку причини кои го објаснуваат ова. Ако, од една страна, местото каде што живее мачката е безбедно место; на улица, мачките се изложени на различни опасни ситуации, како што се:

  • прегазени;
  • борби со други животни;
  • труење, вклучително и консумирање храна која не се индицирани за мачки;
  • Заразени со сериозни болести;
  • Неправилно постапување со малициозни луѓе.

Затоа кога станува збор за животно скитници, животот на мачката очекуваното траење обично не е многу високо. Бидејќи тие се многу поранливи, во овие случаи просечниот животен век на мачката се намалува на само три години. Исто така, треба да бидете внимателни со мачките кои имаат тенденција да бегаат, нудејќи им безбеден дом без патишта за бегство.

Одгледувањето во затворен простор го зголемува животниот век на мачката

Мачките можат да ги надминат процените за очекуваниот животен век и да живеат многу години ако се грижат правилно. Но, како да се направи тоа? Тоа е прилично едноставно, навистина: одгледувањето во затворен простор е една од најдобрите стратегии за да се обезбеди вашиот пријател да живее над просечниот животен век на мачката. Тоа е начин да се гарантира безбедноста на мачката и да се спречи да има контакт со некастрирани животни скитници кои можат да се борат со него или дурипренесува опасни болести како што се FIV и FeLV.

За да ја зголемите безбедноста и да го продолжите животот на вашето домашно милениче, најпрепорачливо е да поставите заштитен екран на сите прозорци, балкони и надземни врати за да го спречите вашето домашно милениче да се прошета низ соседството. На овој начин, животниот век на мачката секако оди многу подалеку отколку кога би имала пристап до улиците.

Кастрацијата е нега што го зголемува животниот век на мачката

За да се знае колку долго живее мачката, друг фактор што влијае на животниот век на мачката е дали миленичето е стерилизирано или не. Иако многу тутори се плашат да го поднесат своето маче на процедурата, кастрацијата на мачките значително го зголемува животниот век на овие животни. Тоа е затоа што, покрај избегнувањето на несаканите мачиња и ризикот од напуштање на мачиња, операцијата спречува и низа болести кои се мешаат во тоа колку години живее мачката, како што се ракот на дојката и инфекциите на матката кај женките; и рак на простата кај мажите.

Не е можно точно да се дефинира колку долго живее мачката со рак, но факторите како возраста, видот и големината на туморот, покрај брзината на дијагнозата, мора да се земат предвид во овие часови . Така да не треба да се грижите за тоа, стерилизацијата е најдоброто решение, продолжувајќи го животот на животното и му го прави животот поздрав.

Па сегадека веќе знаете дека ова е еден од начините да се „зголеми“ колку долго живее мачката, сигурно се прашувате кое е најдоброто време за операција, нели? Ајде да одиме: операцијата за кастрација на мачки може да се направи од 6-тиот месец од животот на животното. Во случај на женки, не е неопходно да се чека првата топлина, дури и многу ветеринари препорачуваат да се направи претходно. Она што го препорачува ветеринарната медицина е да не се изведува зафатот за време на жештина бидејќи го зголемува ризикот од компликации при операцијата. Мажјаците можат да се стерилизираат според возраста и здравствената состојба на мачката.

Исто така види: Кое е најсилното куче на светот? Проверете ја листата!

Животот на мачката: како да и дадете квалитетен живот на вашата мачка и да и го продолжите животот?

Откако повеќе или помалку ќе го разберете очекуваниот животен век на мачката, добро е да повторите некои важни мерки на претпазливост! Местото каде што живее мачката е многу важен фактор, бидејќи бездомните животни или животните кои имаат слободен пристап се ранливи на многу опасности. Сепак, квалитетот на животот на мачките зависи од неколку фактори кои треба да бидат во хармонија. Здравата и урамнотежена храна, надворешните дразби како што се игрите, кастрацијата, физичката безбедност (избегнување на можни несреќи дома и недозволување пристап до улица) и ажурирање на книгата за вакцинација се најважни. Не се работи само за просечниот животен век: сето тоа на мачката и треба за да живее добро!

Во случај на болест или здравствени проблемиздравје, не двоумете се да побарате ветеринарна помош. Многу луѓе понекогаш прибегнуваат кон домашни алтернативи што ги наоѓаат на Интернет, но само-лекувањето исто така може да претставува голема опасност за миленичето и да размислува за тоа колку долго живее мачката. Секогаш е добро да се запамети дека ветеринарот е најдобриот професионалец кој ќе го води, дијагностицира и лекува вашиот мал пријател.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.