Како да го тренирате ротвајлерот за да избегне агресивно однесување? Погледнете ги советите на тренерот!

 Како да го тренирате ротвајлерот за да избегне агресивно однесување? Погледнете ги советите на тренерот!

Tracy Wilkins

Содржина

Дали ротвајлерот е опасен? Дали ротвајлерите се послушни? Дали ротвајлер е лут? Ова се главните прашања што се појавуваат за оваа раса на кучиња. Позната е славата на возрасното куче ротвајлер како добар чувар, како и стереотипите околу неговиот тежок и агресивен темперамент. Всушност, робусната големина и застрашувачкиот изглед на ова големо куче кријат мирно, заштитно и многу лојално животно на неговиот сопственик. Ова значи дека, ако ротвајлер е добро обучен, тој може да биде многу послушен, приврзан и одличен придружник за семејството, вклучувајќи ги и децата.

Напорите да се одгледува кученце ротвајлер може да биде предизвик, особено за прв пат тутори. Имајќи го тоа на ум, Патас да Каса разговараше со англискиот тренер Ноел О'Махони, кој ги едуцира кучињата во Рио де Жанеиро повеќе од 34 години. Проверете ги советите што ги дал!

Исто така види: Кучешка лајшманиоза: што е тоа, симптоми, третман, вакцина и начини за спречување на болеста

Ротвајлер: личноста на животното е поврзана со начинот на одгледување

Како скоро сите кучиња чувари, ротвајлерот носи репутација на агресивно однесување. Ова, сепак, според тренерот Ноел, се случува повеќе поради недостаток на обука отколку поради природата на самото животно. „Личноста на ротвајлерот е поврзана со образованието што му се нуди, особено во првата година од животот. Ако животното од оваа раса е одгледано да биде чувар на домот, одговара на заканите одагресивно може да го задржи ваквото однесување до крајот на животот“, објаснува професионалецот.

Затоа е од суштинско значење да знаете како да тренирате кученце ротвајлер за да не покажува знаци на агресија. „Ако се навикне да комуницира со други луѓе и домашни миленици уште од мали нозе, тој има сè за да биде куче како секое друго: приврзано, верно и поврзано со своето семејство“, заклучува Ноел.

Како да се размножува a Rottweiler: која е улогата на воспитувачот во образованието на куче од расата?

Ноел истакнува дека посветеноста на воспитувачот на куче од расата ротвајлер е суштински дел во изградбата на личноста на домашно милениче: „понекогаш, човекот нема намера да има агресивно куче, но некои ситуации и однесувања, како што се поттикнување територијалност, може да доведат до стрес и агресија кај миленичето.“

Тренирање на Ротвајлер : Која е важноста на обуката за ротвајлер?, за да се избегне агресивно однесување?

Сè што сакаме е нашите кучиња да можат да се согласуваат со луѓето и другите домашни миленици. Ротвајлерот, како и повеќето кучиња, треба да научи социјални вештини за да прифати надворешни елементи и да знае како да се однесува во непознати средини. Да се ​​разбере како да се тренира ротвајлер е еден од најдобрите начини да се одржи мирна раса дома.

„Кучињаод оваа раса може да биде агресивна, но, како што реков претходно, зависи од тоа како се одгледуваат. Како и секое големо куче, многу е важно да започнете да го тренирате животното уште од мали нозе за да ви покаже како сакате да се однесува. Ако немате правилен тренинг, ротвајлерот можеби ќе сака да доминира со сите во куќата“, вели Ноел.

Тренинг: На која возраст ротвајлерите можат да почнат да тренираат?

Како што се случува како и луѓето, кучињата исто така минуваат низ фази на развој додека не станат возрасни. Како да тренирате ротвајлер од 5 месеци? Може ли да тренира ротвајлер 6 месеци? Дали е можно да се тренира женско ротвајлер од 1 година? Најдобрата фаза од животот за тренирање на кучиња од оваа раса е еден од најголемите сомнежи на туторите. Според Ноел, границата за учење на животното е почетокот на адолесценцијата, која кај поголемите раси, како што е ротвајлерот, се движи од 14 до 18 месеци. „Колку е постаро кучето, толку потешко ќе биде да се елиминираат стекнатите врски и зависности од однесувањето“, известува Ноел.

„За да ги изведувате вежбите безбедно на улица, важно е животното да биде вакцинирано и обезцрвени до денес“, препорачува специјалистот. Вреди да се запамети дека листата на 10 најинтелигентни раси на кучиња го содржи ротвајлерот, образованието на куче од расата нема да биде тешко, се додека се применуваат техниките.точно.

Лут ротвајлер? Дали постои некој метод да препознаеме кога кучето е агресивно?

За да препознае знаци на лут ротвајлер, Ноел дава совет: „добар експеримент е да се купи природна коска, да му се понуди на кученцето и да се отстрани лекувањето по неколку минути. Ако ржи или се обиде да ви ја гризне раката, најдобро е да повикате стручно лице за проценка, дури и ако кученцето ротвајлер сè уште нема шест месеци. Нема ништо полошо од тоа куче да ржи и да се заканува со напад секогаш кога човек ќе му се приближи на храната“, вели тренерот.

Многу сопственици на расата, а исто така и на други кучиња чувари се сомневаат во тоа како функционира Послушна личност Ротвајлер. Постои страв дека тренираното куче ќе ги послуша странците, со што ќе го доведе во ризик местото што треба да го чува. Професионалецот појаснува дека тоа не се случува со добро дресирано куче: „Одресираното животно ќе го послуша само членот на семејството кој го идентификува како свој водач. Послушноста на кучињата е поврзана со чувството на лојалност.“

Како да тренирате ротвајлер: дали тренирате може да се врши самостојно?

Обучување на големо куче, особено куче чувар како ротвајлерот, е задача која одзема многу време, покрај тоа што не е една од најлесните. Се препорачува да се побараат услуги од професионалец соискуство.

Меѓутоа, ако одлучите да не ангажирате тренер или сакате да го засилите тренингот на вашето кученце Ротвајлер, Ноел дава неколку совети за обука: „на околу два месеци, кучето веќе може да разбере некои основни команди. Започнете со брзи тренинзи за да не ви е здодевно на миленикот. Изберете ги сопствените командни зборови и наградете го животното штом ќе ги следи вашите упатства. Исто така, важно е да избегнувате тренинг кога вашиот ротвајлер е поспан. Како што расте, зголемете го времето за тренирање.“

Умешен за тренирање без казна, Ноел вели дека „секое куче има различно време за учење, како и секој сопственик. Не е можно да се утврди фиксно време за развој на овој процес“. На веб-страницата на тренерот и социјалните мрежи, можно е да се гледаат видеа со рутински и совети за обука за тутори.

Исто така види: Дознајте повеќе за ракот на дојката кај женските кучиња

„ Мојот Кутрето ротвајлер е многу луто“: како да се избегнат проблеми во иднина?

Изборот на одгледувачот е важна точка за да се осигура дека психолошкото здравје на кученцето ротвајлер е добро уште од раѓање. „Секогаш е интересно да се бара сигурен одгледувач. Во професионална и одговорна одгледувачница, можно е да се сретнете со родителите на кученцето и да го проверите темпераментот на ротвајлерот. Тоаособено е важно кога барате куче чувар“, препорачува Ноел.

Како да тренирате ротвајлер да чува?

Ротвајлерот е одлично работно куче. Нејзиниот импозант и фокусиран став многу помага во ситуации на полиција или чувари на имот. Сепак, дури и ако се одлучите за расата да го заштитите вашиот дом, обуката не треба да се занемари. Со правилни техники, кучето учи да разликува опасни ситуации и како да постапува правилно во одредени ситуации. Односно, „Ротвајлерот е предавник“ или „Ротвајлер кучето е опасно“ не се придавки што ја дефинираат расата. Многу интелигентна, расата може да научи да живее во хармонија со семејството и другите животни и знае кога треба да ја заштити куќата. Иако расата има подобрен инстинкт за територијална одбрана, учејќи го ротвајлерот на командите уште од рана возраст ќе знаете точно како да постапите, па дури и како да препознаете кога кучето покажува знаци на напад или друго агресивно однесување.

Како е заедничкото живеење помеѓу ротвајлер и деца?

Бидејќи е една од најпосакуваните раси на кучиња да се има дома, многу луѓе се прашуваат како ротвајлерот ќе живее со деца. Како што е наведено погоре, лојалноста и наклонетоста се белег на расата ротвајлер и личноста на „добрата природа“ усогласена со соодветна обука за послушност може да го направиодличен придружник. Но, на крајот на краиштата, дали ротвајлерите сакаат деца? Одговорот на ова прашање зависи од неколку фактори. За овие кучиња да живеат мирно со децата, од суштинско значење е тие да се обучуваат, но дополнително, неопходно е да се знае повеќе за нивната лоза. При изборот на куче од расата ротвајлер, мора да се земе предвид темпераментот на родителите, особено кога животното ќе живее со малите. Детето мора да ги научи командите за ротвајлерот, па дури и така контактот на двајцата мора секогаш да биде надгледуван од возрасен, како и со секоја друга раса на кучиња.

Истите овие набљудувања важат за коегзистенција на ротвајлерот со други кучиња. Урамнотежено, социјализирано и тренирано кученце од рана возраст нема да има проблеми со другите животни. И покрај ова, соживотот помеѓу кучиња од ист пол има тенденција да биде покомплициран. Некастрираните мажјаци ќе можат да се натпреваруваат за простор, играчки, храна, па дури и женски кучиња. Кај женскиот ротвајлер, темпераментот може да се искомплицира во топлотниот период доколку не е стерилизирана. Сепак, поради способноста за учење на расата, толеранцијата може да се обликува.

Како да тренирате кученце Ротвајлер: подготовката на куќата за да го прими животното е исто така многу важна

Кога бараме куче од расата ротвајлер, многу е важно да знаете како да го тренирате кученцето. но подгответе сеод исклучителна важност е и куќата за кученцето. Пред се, потребно е да се обезбеди дека ќе има соодветен простор, со удобност, квалитетна храна и многу играчки. Сите овие мерки на претпазливост придонесуваат и за скротливото однесување на ротвајлерот.

Физичката активност и потрошувачката на енергија се тајни за тоа како да се грижите за ротвајлерот

Како големо куче, ротвајлерот бара дневна потрошувачка на енергија . Игрите, физичките активности и секојдневното шетање на кучето не можат да бидат изоставени од рутината на расата. Сите овие активности, исто така, придонесуваат да не се натера или да се налути кучето Ротвајлер.

Tracy Wilkins

Џереми Круз е страстен љубител на животни и посветен родител на домашни миленици. Со искуство во ветеринарната медицина, Џереми поминал години работејќи заедно со ветеринарите, стекнувајќи непроценливо знаење и искуство во грижата за кучиња и мачки. Неговата искрена љубов кон животните и посветеноста на нивната благосостојба го наведоа да го создаде блогот Сè што треба да знаете за кучињата и мачките, каде што споделува стручни совети од ветеринари, сопственици и почитувани експерти во областа, вклучувајќи ја и Трејси Вилкинс. Со комбинирање на неговата експертиза во ветеринарната медицина со увиди од други почитувани професионалци, Џереми има за цел да обезбеди сеопфатен ресурс за сопствениците на домашни миленици, помагајќи им да ги разберат и да ги решат потребите на нивните сакани миленичиња. Без разлика дали се работи за совети за обука, здравствени совети или едноставно ширење на свеста за благосостојбата на животните, блогот на Џереми стана извор за љубителите на домашни миленици кои бараат сигурни и сочувствителни информации. Преку неговото пишување, Џереми се надева дека ќе ги инспирира другите да станат поодговорни сопственици на домашни миленици и да создадат свет каде што сите животни ќе ја добијат љубовта, грижата и почитта што ја заслужуваат.